Vizija

Pirmiausia, reikia susikurti savo svajonių namo viziją.“Kurdami viziją atsižvelkite į savo šeimyninę padėtį, gyvenimo būdą, darbo pobūdį. Visa tai reikia gerai apgalvoti ir stengtis, jog vizija neviršytų Jūsų finansinių galimybių“,- teigia nekilnojamo turto kompanijos „ReBank Lietuva“ direktorius Mindaugas Vaitkūnas.

Rasti tinkamą sklypą

Surasti tinkamą sklypą savo namo statyboms atrodytų lyg tikras galvos skausmas, tačiau nepanikuokite, praeitais metais Lietuvoje net 10 000 žmonių įsigyjo žemės sklypus. Internete pilna skelbimo portalų, tačiau geriausia – atsižvelgti į svarbiausias gyvenimo aplinkybes ir remtis asmeninėmis NT agentų, specialistų, bei draugų rekomendacijomis.

Finansavimas

Vienas svarbiausių dalykų norint turėti savo svajonių namą – pinigai. Jeigu nuo pat pradžių jūsų projektas turės finansavimą – tai jau palengvins perkant sklypą. Jeigu nepavyko susitaupyti ar negavote palikimo – kreipkitės į banką. Jis bus patikimas finansų partneris visą paskolos laikotarpį.

Nustatyti realų biudžetą

Nepaisant to, ką jūs manote, realiai dauguma namų projektų nevyksta sklandžiai. Dažniausiai pradinė projekto sąmata nuo galutinės šiek tiek skiriasi ir visada remiasi kliento pageidavimais. Patariama paskaičiuotą biudžetą padidinti mažiausiai 10 %.

Surasti dizainerį

Nesvarbu, ar pasirinksite statybos įmonę, kuri tiesiog suprojektuos irpastatys namą, ar namų dizainerį, ar architektą. „Pirmiausiai įsitikinkite, kad pasirinkote asmenį, kuris supranta jūsų viziją, reikalavimus, ir realiai telpa į jūsų biudžetą“,- pataria įmonės „Projektavimo Sprendimai“ direktorius Karolis Sankauskas.

Susisiekti su darbų vykdytoju

Pirmiausiai reiktų susitikti sklype su darbų vykdytoju. Tai yra geriausias būdas išsiaiškinti, ar pasirinktas sklypas tinka norimo namo statybai, ar bendra projekto vertė bus likvidi, ar produkto kaina - konkurencinga rinkoje. Žmogus, turintis patirties, gali Jums atsakyti į šiuos klausimus, todėl specialisto pasirinkimas turėtų būti vienas pirmųjų žingsnių renkantis namą ar planuojant jo statybas.

Pasirinkti statybų planą

Žmonės, kurie pirmą kartą savarankiškai statosi namą, projektavimo ir statybos procese naudojasi statybų bendrovių paslaugomis. „Dažnai architektas ar statybininkas teikia pirmenybę tam tikrai statybos sistemai, pavyzdžiui, blokeliams arba mediniam karkasui. Tačiau rinkitės ir domėkitės kitokiomis statybų technologijomis, kaip, pvz.: metalo karkasas – tai gali būti perspektyvus, greitas statybų būdas ateityje“,- teigia projektavimo ir statybos įmonių grupės „NORHOUSE“ vadovas Rokas Radvilavičius.

Paruošti sklypą

Pirmasis žingsnis fiziškai pradėti savo projektą, tai paruošti sklypą pastato statybai. Tai reiškia, kad surūšiuoti darbus nuo augmenijos išvalymo iki sklypo išlyginimo (jeigu reikia). Jūsų pagrindinis rangovas arba įmonė atliekanti šiuos darbus taip pat gali spręsti drenažo ir pamatų įrengimo klausimus.

Pradėti statybas

Namo dėžutės statybos pradžia - jaudinantis momentas. Trumpai sakant, jūsų namų statybų projektas susidarys iš penkių etapų: pamatų įrengimas, dėžutės įrengimas ir jos izoliavimas nuo vėjo ir lietaus, pirmasis įrengimo etapas (lauko), antras įrengimo etapas (vidaus) ir galutinė apdaila. Jei jūs planuojate prižiūrėti šiuos ir kitus etapus, paruoškite darbui savo projektų valdymo įgūdžius ir turėkite patyrusį bei patikimą padėjėją. Statybos vidutiniškai trunka nuo 6 iki 12 mėnesių, priklausomai nuo pasirinktos technologijos.

Mėgaukitės savo naujais namais!

Kai statybos ir interjero įrengimo darbai baigti – Jūs esate pasiruošę įsikelti į savo svajonių namus. Yra keli praktiniai apsvarstymai, pavyzdžiui, reikia priduoti pastatą galutiniam baigtumui registruoti, susiskaičiuoti mokesčius ir investuotas lėšas, bei deklaruoti turtą. Dabar jūs pasiekėte savo savarankiškos statybos kelionės pabaigą ir atėjo laikas mėgautis darbo vaisiais ir svajonių namu.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)