Šeimos ir asmens saviugdos centro „Bendrakeleiviai“ psichologė Jelena Trofimova teigia, jog pirmas iššūkis suaugusiems yra susivokti šioje pasikeitusioje situacijoje, atrasti būdų, kaip atstatyti emocinę pusiausvyrą, ir gyventi toliau. Didžioji dauguma psichinių jėgų naudojama vidinei kovai prieš jaučiamą bejėgiškumą, kai tampa nebeįmanoma susigrąžinti šeimos bei buvusių santykių su sutuoktiniu ar sutuoktine. Dėl to neretai su vaikais susijusiems klausimams tiesiog nebėra jėgų.

Neteisinga galvoti, kad vaikai neišgyvena, nejaučia, nepastebi suaugusiųjų santykių dramos. Vaikų tema yra labai svarbi skyrybų plano dalis. Jei turite vaikų, su skyrybomis šeima nesibaigia, ji tik pakeičia savo formą. Tėvai turi pabandyti suprasti ne tik savo jausmų sumaištį, bet ir vaiko reakcijas į skyrybas, vykstančius kardinalius išorinius pokyčius šeimoje bei pokyčius vaiko pasaulyje.

Kalbėdama apie skyrybas Šeimos ir asmens saviugdos centro „Bendrakeleiviai“ psichologė Jelena Trofimova kaip pavyzdį ima katastrofą. Juk visuomet pabrėžiama, kad katastrofos metu pirmiausia reikia pasirūpinti savimi, o po to - kitu. Prieš skrydį lėktuve visi kantriai išklausome skrydžio palydovų kiekvieną kartą kartojamas tas pačias instrukcijas: deguonies kaukę užsidėti sau, o tik po to - vaikams ir kitiems, negalintiems pasirūpinti savimi.

Šioje situacijoje svarbiausia yra suvokti tai, kad, jei pats esi be deguonies kaukės, tavo šansai padėti kitam smarkiai sumažėja. Todėl svarbu identifikuoti, kas yra tos deguonies kaukės skyrybų metu, ar ta pati kaukė tinka suaugusiajam ir vaikui, koks turėtų būti veiksmų planas ištikus santykių katastrofai.

Tėvai jaučiasi laimingesni, kai žino, ko reikia jų vaikams ir kaip to pasiekti. Kai matome, kad vaikas išalko, žinome, kad ji reikia pamaitinti. Kalbant apie materialius dalykus viskas atrodo aišku. Tačiau, kai paliečiami mažiau apčiuopiami, bet irgi gyvybiškai svarbūs momentai (pvz. emocinis saugumas, pagarbus santykis), atsiranda neaiškumų. Svarbu mokėti atsiliepti į savo vaikų poreikius skyrybų situacijoje.

Gera vaiko savijauta turėtų būti kiekvieno tėčio ar mamos (arba kitų vaiką globojančių artimųjų) didžiausias troškimas. Vaikams labai svarbu, kad jų tėvų pasitikėjimas savimi kaip tėvais po skyrybų nesužlugtų. Jiems taip pat svarbu, kad visa šeima (nors ir pasikeitusi) galėtų matyti daugiau vilties ir galimybių naujame gyvenimo etape po skyrybų.

Psichologė pabrėžia, kad labai svarbu suaugusiesiems pasiruošti patiems ir paruošti įvairaus amžiaus vaikus tėvų skyryboms, kad skyrybos nepakenktų vaiko raidai. Optimaliai besirūpindami vaiko poreikiais, toliau bendradarbiaudami ir pasiskirstydami atsakomybes dėl vaikų po skyrybų suaugusieji gali padėti vaikams skyrybas išgyventi ne kaip sunkią patirtį, bet labiau kaip galimybę išmokti naujų dalykų apie save, žmonių tarpusavio santykius ir sudėtingą suaugusiųjų pasaulį.

Seminarų ciklą apie vaikus tėvų skyrybų metu Šeimos ir asmens saviugdos centre “Bendrakeleiviai” nuo rugsėjo 22 d. ves psichologai dr. Rasa Bieliauskaitė, Jelena Trofimova, Asta Groblytė ir Andrius Gota.

Išėjimo iš skyrybų krizės grupė suaugusiesiems pradės rinktis rugsėjo mėn.

Daugiau informacijos www.bendrakeleiviai.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)