„Labai svarbu su vaiku praleisti kiek įmanoma daugiau laiko. Gimus dukrai Lukrecijai kardinaliai pakeičiau savo darbotvarkę ir požiūrį į viršvalandžius. Jau kuris laikas dirbu tik pusę darbo dienos, o likusį laiką praleidžiu su dukra. Kartais Lukrecija padeda man ir darbo aplinkoje – vaiko šypsena puiki motyvacija dirbti. Vaikai tikrai gali pakeisti požiūrį ir į verslą, ir visą kasdienybę. Todėl ir poreikis daryti kasmėnesines vaikų dienas įmonėje kilo neatsitiktinai“, – teigia Arnas Jurskis, riešutų ir džiovintų vaisių bendrovės „Arimex“ įkūrėjas.

Vyras sutinka, kad laikas praleidžiamas su vaikais labai svarbus, o užsiėmimų vaikams ar šeimoms organizavimas įmonėse – puiki motyvacija darbuotojams. Tad bendrovėje „Arimex“ bene kiekvieno mėnesio paskutinį penktadienį rengiama vaikų diena.

„Susirenkame ryte, kartais pakviečiame fėją, lankstome figūrėles iš popieriaus, kol tėvai dirba, darome kitus kūrybingumą lavinančius darbelius, žiūrime filmukus. Vaikai su tėvais kartu pietauja. O antroje dienos pusėje rengiame aktyvesnius žaidimus, parinktus pagal vaikučių norus ir amžių, pavyzdžiui šokius ar estafetes. Dieną baigiame 16 val. ir tėveliai kartu su vaikais pradeda savaitgalį kartu“, – vaikų dienos grafiką pristato Aliona Macionytė, bendrovės „Arimex“ vaikų dienas organizuojanti animatorė.

Vaikų buvimas šalia tėvų leidžia jiems pasidžiaugti darbų rezultatais iš karto – galima mamai ar tėčiui parodyti atliktas užduotis ir sulaukti pagyrimo ir džiaugsmo, teigia vaikų psichologai.

Lietuvoje vaikai darbe – nepopuliaru

Anot A. Jurskio, tokio pobūdžio užsiėmimai su vaikais yra labai reikalingi pačiai įmonei, siekiant, kad kolektyvas būtų darnus. Vaikai bendrauja tarpusavyje ir prasideda draugystės už biuro ribų.

„Vaikai įneša truputėlį šurmulio, bet kartu ir džiaugsmo. Nors gali atrodyti, kad tėvams kils papildomų rūpesčių, kai vaikai suksis aplink, bet dažniausiai nuo suaugusiųjų veidų šypsena nedingsta visą dieną“, – vaikų apsilankymo darbo vietoje privalumus vardija pašnekovas.

Nors vaikų dienos įmonėse gana populiarus reiškinys Vakarų šalyse, A. Macionytė pastebi, kad Lietuvoje šiam klausimui dėmesio beveik neskiriama.

„Tikiu, kad vaikų dienos yra įmonėms labai reikalinga praktika, juk pasaulyje net švenčiama „Pasiimk savo vaiką į darbą diena“. Žinoma, galima pradėti mažais žingsniais – galbūt organizuoti vaikų dienas ne kiekvieną mėnesį, o kartą į pusmetį“, – pasakoja A. Macionytė.

Aplankę tėvus darbo vietoje, vaikai pamato, kaip iš tikrųjų atrodo vieta, kurioje mama ar tėtis praleidžia didžiąją laiko dalį. Darbo vietoje vaikams vaizdžiai galima papasakoti, kas yra atlyginimas, kiek laiko praleidžiama darbovietėje ir kiek pinigų už tai gaunama, ką galima įsigyti.

Pavyzdžiai leidžia vaikui lengviau suvokti situaciją – tėvai gali papasakoti kiek laiko dirba, kad galėtų nupirkti ledų ar dviratį. Jeigu darbas vyksta gamybos sektoriuje – galima parodyti daiktus, kuriuos gamina įmonė, kiek kainuoja visas procesas, kokios yra proceso dalys.

„Darbdavys privalo gerbti savo darbuotojus ne tik darbo aplinkoje, bet ir asmeninio gyvenimo klausimais. Manau, svarbu su vaiku kalbėtis darbo temomis nuo mažų dienų. Kartais vaikai nesuvokia, kad mama ir tėtis turi ir kitus vaidmenis, negu matomi namie“, – teigia A. Jurskis. Pašnekovas taip pat sutinka, kad vaikų buvimas tėvų darbo aplinkoje yra puikus būdas sukurti emocinį darbuotojo prisirišimą prie įmonės, kuri juo ir jo šeima nuoširdžiai rūpinasi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)