Tyrimo rezultatai parodė, jog psichologinę traumą patyrusių jaunų merginų galinių smegenų skiltis, žinoma kaip sala (lot. insula), yra žymiai mažesnė nei jos nepatyrusių, o vaikinų – didesnė.

Mokslininku teigimu, tai paaiškina, kodėl merginos labiau nei vaikinai yra linkusios susirgti potrauminio streso sutrikimu (angl. post-traumatic stress disorder, toliau – PTSD).

Naujosios mokslininkų išvados rodo, jog psichologinę traumą patyrusiems vaikinams ir merginoms gali pasireikšti skirtingi simptomai, taigi gydomi jie turėtų būti taip pat skirtingai.

Stanfordo universiteto medicinos mokyklos (angl. Stanford University School of Medicine) mokslininkų grupė mano, jog PTSD sergančių merginų smegenų sala senėja greičiau nei įprastai.

Sala – tai sudėtinga smegenų sritis, turinti daug jungčių. Manoma, jog ši smegenų sritis yra ne vien atsakinga už mūsų emocijas, tačiau taip pat yra ir skonio žievinis centras.

Tyrimui vadovavusi mokslininkė, daktarė Megan Klabunde, pareiškė: „Mūsų tyrimo išvados rodo, jog traumą patyrusių vaikinų bei merginų simptomai gali būti skirtingi, taigi jiems išgyti gali reikėti skirtingo gydymo.“