Kiekvienais metais vaikų ir paauglių, kuriems būtina laikysenos korekcija, skaičius auga. Medikų teigimu, apie 80 iš 100 Lietuvos vaikų ir paauglių yra netaisyklingos laikysenos arba turi stuburo iškrypimų. Laikysenos sutrikimus gali nulemti įprotis nešti kuprinę ant vieno peties ar viena ranka. Valstybinis aplinkos sveikatos centras, 2003 m. atliko 5–6 klasių moksleivių nešiojamų kuprinių įvertinimą. Apklausus 20 tūkst. vaikų, tyrimo rezultatai parodė, kad penktadalis moksleivių nešioja kuprines neteisingai: ant vieno peties ar rankoje.

Mokyklinė kuprinė turi atitikti Lietuvos higienos normą HN 41:2003 „Mokyklinės prekės”. Ji turi būti su diržais ir rankenėle. Kuprinės diržai turi būti pagaminti iš standžios medžiagos, platūs (apie 35-40 mm), kad netraumuotų vaiko pečių. Jei diržai siauresni nei 35 mm, tai pečių lygyje turi būti antpečiai. Diržų ilgis turi būti reguliuojamas. Išorinėje kuprinės pusėje turi būti atšvaitai (atspindintys elementai – juostelės, pakabučiai, piešiniai).

Kuprinės nugarėlė turi būti iš tvirtos ir minkštos medžiagos, sutvirtintos plastiko karkasu, kuris neleistų krypti nugarai. Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau moksleivio juosmens. Būtina visada užsidėti kuprinės diržus ant abiejų pečių. Tuščia kuprinė pradinių klasių moksleiviams turi sverti ne daugiau kaip 700 g, vyresniųjų klasių moksleiviams – ne daugiau kaip 1000 g., o pilna – ne sunkesnė kaip 10 proc. moksleivio kūno svorio. Mokyklinių vadovėlių plotis, aukštis bei svoris turi atitikti Lietuvos higienos normą HN 22:2003 „Mokykliniai vadovėliai”.

Spendžiant „sunkių kuprinių“ problemą, turi bendradarbiauti mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistai su kitais mokyklos atstovais ir moksleivių tėvais. Mokytojai turi aiškiai moksleiviams pasakyti, kokius vadovėlius ar pratybų sąsiuvinius reikia atsinešti kitai pamokai, o moksleivių tėvai turi kasdien padėti vaikui, ypač pradinukui, susidėti tik tai dienai reikalingus daiktus, reguliariai tikrinti pilnos mokyklinės kuprinės svorį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją