Mielos moterys, ar teko jums susidurti su tokiu fenomenu: jūsų niekam tikęs liurbis, netikėtai tampa galantišku ir iškalbingu, susitikęs savo bendradarbę, o namie ant sofos trūnijantis stuobrys atvirsta į paslaugų džentelmeną, vos tik laiptinėje pasirodo kaimynė?

Arba užkietėjęs nevala, transformuojasi į rūpestingą švaros ir tvarkos pedantą, kai tik užsuka į savo garažą. Turbūt pastebėjote. Nes kitaip gi nekiltų toks pasipiktinimas išreiškiamas vienu sakiniu: ,,Kai nori, tai gali!“. Savaime peršasi išvada, kad tik namie, tik su manimi, jis specialiai elgiasi taip kiauliškai. Nes kaimynei atidaryti duris sugeba, o man – ne. Su šunimi pasivaikščioti išeina, o kai aš kviečiu – neina.

Kitur ir su kitais (kitomis) jis gali (ir nori) būti mandagus, paslaugus, malonus, o su manimi – negali. Specialiai nenori! Turbūt kėlėte sau klausimą ,,Kodėl“? Neretai ir aš besiskundžiančių moterų klausiu: ,,Kodėl jūsų vyras būtent su jumis toks bjaurus? Toks nevyriškas?“. Visus, dažniausiai pasitaikančius, atsakymus galima būtų skirstyti į dvi grupes:

1. ,,Tai ne mano žmogus“. Tai reikštų, kad šalia esančio vyro prigimtis iš esmės yra niekšiška ir jei jis prieš kitus (-as) dar ir suvaidina gerietį, tai ,,jau aš jį pažįstu kaip nuluptą“, nieko iš jo nebus, reikia ieškoti kito, tinkamesnio.

2. ,,Aš pati dėl visko kalta“. Kas reikštų, aš per daug stengiausi, per daug jam nuolaidžiavau, aukojausi, viską atleisdavau, tai jis tuo ir pasinaudojo. Išlepo, nevertino, piktnaudžiavo ir pan… Žodžiu, (ir vėl) jis – niekšas.

Štai tarp tokių dviejų pozicijų svyruoja vyru (-ais) nusivylusios moters nuotaikos. Moterys skiriasi, ieško naujo, geresnio, – bet tas geresnis laikui bėgant vėl tampa apgailėtinu, beviltišku nevykėliu. Stebint tokias vyrų transformacijas, nejučia kyla įtarimas, kad moterys šioje srityje labai įtakingos ir galingos. ,,Cherchez la femme!”, – parašė savo novelėje vienas galvotas prancūzas dar IX a. Ir jo pasiūlymas visuomet praverčia, kai tik susitinkame su nelabai vyrišku vyru.

Pradėkime nuo mamos. Laikai, kai berniukų auklėjimu užsiimdavo išskirtinai vyrai, seniai užmarštyje. Spartos pedagogika, – jautrioms mamų sieloms kelia siaubą. Todėl net ir nedrąsūs tėvo bandymai dalyvauti sūnaus auklėjime šiais laikais skubiai nuslopinami. Ir visa to pasekoje, berniuko gyvenimas ir branda pereina į mamos rankas. Į atsakingos, stiprios, kontroliuojančios mamos rankas. Atliktas jau ne vienas vaikų raidos psichologų tyrimas, įrodantis vaiko gebėjimą prisitaikyti prie tėvų lūkesčių.

Vaikas daro viską, kad tik būtų mylimas. Jei jį ,,mylės“ už gerus pažymius, tai jis stengsis gerai mokytis (bent jau kurį laiką), jei ,,mylės“ už tai, kad nekelia tėvams rūpesčių, stengsis būti negirdimas ir nematomas. O jei jo besąlygiškai mylima mama reikalaus paklusnumo ar paslaugumo, tai vaikas ir stengsis toks būti. Atkreipkite dėmesį, už ką berniukai dažniausiai yra baudžiami? O gi už tai, kad jie reiškiasi kaip berniukai: prieštarauja, nepaklūsta, yra netvarkingi arba lenda, ten kur pavojinga… Kaip tada jam tapti drąsiu, atsakingu vyru? Berniukui, kad jis užaugtų vyrišku vyru reikalingi bent jau du dalykai: laivė ir atsakomybė. Jei berniukas ir turi būti baudžiamas, tai tik už tai, kad pasielgė neatsakingai. Ir bausti berniuką turi ne mama, o tėvas. Beje, bausmę geriau būtų suprasti ne kaip fizinį ar psichologinį smurtą, o kaip natūralias netinkamo elgesio pasekmes.

Kaip žinia, vaikai mokosi kaip jie turi elgtis, kopijuodami tėvų elgesio modelius. Ką ,,nusikopijuoja“ mamos auklėjamas berniukas?

1) kad vyrai turi paklusti moterims;
2) kad atsakomybę turi prisiimti moterys;
3) kad vyras šeimoje yra mažiau svarbus nei moteris;
4) kad vaikus auklėti ir jais rūpintis turi moterys ir pan…

Štai už tokio, kiek paaugusio berniuko, turinčio gerai įsisavintus elgesio modelius, išteka kita moteris. Kurią taip pat auklėjo reikli, atsakinga mama! Be to dar ir labai dažnai pervargusi, persidirbusi, amžinai užsiėmusi ir nelaiminga. Ir tas mamos pavyzdys mergaitės pasaulio suvokime taip pat virsta tvirtomis nuostatomis.

Mano praktikoje dažniausiai pasitaiko tokios:

• ,,Moteris privalo būti nepriklausoma“
• ,,Moteris turi pati save išlaikyti“
• ,,Moteris turi būti stipri“
• ,,Moteris turi pati savimi pasirūpinti, kad nereikėtų iš nieko prašyti pagalbos“
• ,,Svarbiausia moteriai turėti darbą ir gerą išsilavinimą“
• ,,Vyrais negalima pasitikėti, nes jie bet kada gali susirasti kitą“

Dabar įsivaizduokite dviejų žmonių santuoką ar santykį. Vyras, mamos auklėjimo pasekoje yra įsitikinęs, kad moterims priklauso prisiimti atsakomybę, kad jos yra stiprios ir gali pačios su viskuo susitvarkyti. Toks vyras tvirtai tiki, kad jam nepriklauso priimti sprendimus ar dalyvauti vaikų auklėjime, jis mano, kad šeima rūpintis turi moteris, o vyras savo dėmesį ir laiką turi skirti hobiams ir mėgiamo darbo paieškoms. Taip darė ir jo tėtis. Ir tuomet toks vyras susiranda jo įsitikinimus atitinkančią moterį: savarankišką, atsakingą, viskuo besirūpinančią, valingą, siekiančią asmeninio augimo ir nuolat tobulėjančią darbe.

Paradoksalu, bet tokios stiprios ir daug gebančios moterys nori lygiavertės partnerystės. Jos svajoja sutikti stiprų, atsakingą, vyrišką vyrą, kuris būtų už jas stipresnis, kuriuo jos galėtų didžiuotis ir gerbti. Deja. Stiprūs vyrai neieško vyriškų, viską galinčių moterų, o silpni vyrai šalia tokių moterų galutinai degraduoja. Ne viena nusivylusi žmona skundžiasi: ,,Jaučiuosi apgauta! Kai už jo tekėjau, buvo ir savo verslą pradėjęs ir sportuoti eidavo, o dabar kas? Jau antri metai ieškosi darbo ir niekaip neranda, gyvena iš mano uždirbtų pinigų ir net namuose nieko nenori tvarkytis! Ištisas dienas sėdi įsikniaubęs į kompą. Žaidimus žaidžia!”

Vyru nusivylusi moteris nesunkiai vardija vyro trūkumus ir ydas, ir pamažu planuoja skyrybas. Realiai nieko daugiau ir nelieka, nes pati ji yra ir išsilavinusi, ir savarankiška, ir uždirba daug daugiau, o kur dar moterišką savimeilę glostantis kitų vyrų dėmesys? Kam jai tas subobėjęs nevykėlis?..

Kas gi iš tiesų vyksta su tais vyrais? Kodėl jie silpsta ir bobėja, gyvendami šalia gabių ir talentingų moterų? Kodėl ima gerti, netenka darbo; kodėl niekuo nebesidomi, netobulėja, nesiekia jokių tikslų?

Porų terapeutai, turintys ilgametę patirtį, pastebi tokią svarstyklių tendenciją: stiprėjant moters vyriškumui – stiprėja vyro moteriškumas. Kuo moteris daugiau skiria dėmesio karjerai, pajamoms, tuo mažiau šiomis sritimis domisi vyras. Kuo labiau vyras vengia prisiimti atsakomybę šeimoje, tuo aktyviau tą daro moteris. Ir dar buvo pastebėtas vienas unikalus ypatumas. Moterys daug mieliau ir su daug didesniu įkarščiu lavina vyriškas charakterio savybes (valią, atkaklumą, gebėjimą konkuruoti, siekti tikslų, atsakingumą), nei moteriškas (išmintį, kantrybę, švelnumą, nuolankumą, gebėjimą atjausti, mylėti, kurti santykius). Ir atvirkščiai, vyrams visai nesunku perimti moters savybes ir pareigas šeimoje. Jie mielai sukasi virtuvėje, kantriai laukia grįžtančios iš darbo žmonos, pasirūpina vaikais, eina motinystės atostogų ir pan… Bet labai nelengvai tokiems vyrams sekasi susitikti akis į akį su konkurencija, pakovoti už savo vietą pasaulyje, pasiekti užsibrėžtą tikslą ar net gi suformuoluoti garsiai, ko jie norėtų siekti. Rezultate gauname, kad ir vyrai, ir moterys yra linkę rinktis jiems psichologiškai lengvesnį gyvenimo būdą.

Toks pasirinkimas lemia, kad po keliolikos ar net keliasdešimt metų moterys, mamoms, sau ir visuomenei įrodžiusios savo pranašumus prieš vyrus, vienišos, nelaimingos ir pervargusios, – apsižvalgo ir nuoširdžiai nustemba: ,,Kur gi dingo tie vyriški vyrai?“

,,Cherchez la femme!”, – ir vėl joms atsakytų Aleksandras Diuma. Atsigręžk į save! Susipažink su savimi iš naujo. Ar iš tiesų tau taip svarbu priešakinėse linijose kovoti dėl garbės ar karjeros? O gal tegul tą daro vyrai? Gal imkim ir leiskim vyrams būti vyrais? Pradėkime, kad ir nuo pagarbos jiems, pamažu gal ir pasitikėti galėsime? Stipriãi ir viską galinčiai moteriai tą padaryti nėra taip lengva. Bet gi mes viską galime? Pavyzdžiui, pradžiai galime bent atsisakyti lemiamų moters elgesio klaidų, tokių klaidų, kurių nedaro išmintinga moteris.

Išmintinga moteris:

• Vengia instruktuoti vyrą, kaip ir ką jam daryti. Pavyzdžiui, išmintinga moteris niekuomet neišlydės savo vyro su vaikais pro duris su tokiu monologu: ,,Žiūrėk, kad nepavėluotumėte, kai nueisi, būtinai permauk Jonukui tapkeles, pats jis nemoka, ir auklėtojai pasakyk, kad pasiimsi šiandien jį anksčiau, o kai nueisi į darbą, būtinai paskambink savo mamai ir t.t…“ Išmintinga moteris yra drąsi moteris ir ji tiki, kad vyras sugebės nuvesti vaikus į darželį, gal ir ne taip tobulai, kaip reikėtų, bet nuves.

• Nereikalauja iš vyro, kad jis atliktų savo pareigas. Pavyzdžiui, ji nesako: ,,Tu vyras ar ne vyras? Kada pagaliau sutvarkys tą klibančią rankeną?“
• Išmintinga moteris taip pat niekada nesako:
„Aš taip ir sakiau…“; ,,Aš taip ir žinojau“.
„Aš geriau pati padarysiu“
„Aš geriau žinau“.
„Patylėk…“
„Kur aš žiūrėjau, kai už tavęs tekėjau…“

• Nelygina savo vyro su kitais vyrais: „O mano bendradarbis (kaimynas, draugės vyras) tai…“
• Niekada neklausia: „Kur tu ir vėl buvai?“
• Nebaudžia vyro savo tylėjimu.

Ir pabaigai dar kartą noriu priminti tą fenomeną, apie kurį rašiau pradžioje. Mielos moterys, vyrai yra linkę keistis ir net transformuotis! Kaip kad moterys yra linkusios mokytis ir tobulėti. Labai populiarūs šiai dienai įvairūs moteriškumo seminarai ir kursai. Juose moterys, jausdamos kitokių elgesio modelių poreikį, bendrauja tarpusavyje, dalinasi, mokosi viena iš kitos. O jų nevykėliai vyrai sėdi ant sofkutės priešais televizorių ir keičiasi!

Štai keletas ,,stebuklingų” receptų jūsų vyro vyriškumui didinti:

• Retkarčiais paklauskite savo vyro: ,,Ar tu jautiesi su manimi laisvas?“
• Nereikalaukite iš vyro atlikti pareigas, bet klauskite patarimo: ,,Ką man daryti su tuo sunkumu/ problema (pvz. varvančiu kranu)?“
• Išsakykite pasitikėjimą savo vyru, remdamasi konkrečiais faktais.
• Išsakykite dėkingumą savo vyrui už konkrečius dalykus ir konkrečią pagalbą.
• Pastebėkite vyro privalumus.
• Atleiskite savo vyrui, taip parodydama, kad juo tikite.
• Atsiprašykite, kai pati padarote ką nors, kas griauna jūsų santykį.
• Gerbkite vyro sprendimus ir sumanymus.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!