Daugybei moterų auginant vaikus kartais lieka laiko, kai norisi stvertis dar kažko, padirbėti kad ir kelias valandas per dieną. O kiek moterų, išleidusios vaikus į mokyklas, šiandien nebegali susirasti darbo, bet norėtų? Gal jos galėtų dirbti ir užsidirbti neišeidamos iš namų? Būtent tokią galimybę siūlo virtualaus asistento profesija.

„Virtualaus asistento paslauga Lietuvoje yra nauja ir negirdėta. Pirmosios virtualios asistentės savo veiklą čia pradėjo maždaug prieš metus. Esu šios veiklos iniciatorė ir pradininkė Lietuvoje – mokau ir vadovauju moterims, norinčioms tapti virtualiomis asistentėmis, konsultavau kuriant pirmąją tokių moterų įmonę - UAB „Virtualių asistenčių komanda“, - sako Daiva Pakalnė, moterų verslumo koučerė, projekto „Būk įkvėpta” įkūrėja.

Pasak D. Pakalnės, ji pati penkerius metus dirbo virtualia asistente Jungtinėje Karalystėje, todėl sukaupė nemažai patirties. „Jungtinėje Karalystėje virtualaus asistento paslauga yra labai populiari, nes ten klesti smulkus verslas. Daugybė smulkių verslininkų dirba namuose, todėl jiems patogiau naudotis virtualaus asistento paslaugomis. Be to, virtualaus asistento darbo savikaina yra ženkliai mažesnė, nei dirbančio biure.

Užsienyje virtualios asistentės nekonkuruodamos viena kitai padeda tobulėti, mokytis naujų dalykų, remia viena kitą. Lietuvoje tai naujiena, bet aš tikiu, kad ir čia smulkieji verslininkai supras, koks brangus yra jų laikas ir nebijos dalį užduočių perduoti kitiems. Internetinės svetainės sukūrimas, kasdienė jos priežiūra, socialinių medijų palaikymas, reikalingos informacijos paieška ir sisteminimas, dokumentų tvarkymas – šiuos ir kitus darbus, vadinamus laiko ėdikais, puikiai gali atlikti ir virtualus asistentas, - įsitikinusi D. Pakalnė.

Viena iš pirmųjų virtualių asistenčių Lietuvoje, vilnietė Ainė Lučinskienė pasakoja, kad apie virtualaus asistento darbą ir galimą verslą ji sužinojusi iš Daivos Pakalnės, kai dalyvavo projekte moterų verslumui skatinti. „Mane ir dar kelias ten buvusias moteris labai sudomino ši veikla. Nusprendėme įkurti įmonę ir taip atsirado UAB “Virtualių asistenčių komanda”. Šiuo metu esu vaiko priežiūros atostogose, auginu du mažylius, tačiau noriu būti ne tik mama“, - sako A. Lučinskienė.

„Aš pati gyvenu Biržuose, o mano kolegės, klientai išsibarstę po visą Lietuvą ir ne tik – jau du klientus turime iš užsienio. Naujo amato mokytis pradėjau maždaug prieš metus, tačiau labai daug naujo išmokau. Šiandien mūsų teikiamų paslaugų paklausa didėja, atsiranda vis daugiau moterų, norinčių dirbti šį darbą, todėl turime mokyti kitas, dalintis patirtimi, auginti naujas asistentes.

Šiuo metu moteris mokome internetu, per „Skype“ sesijas, o lapkričio 22 d. parodoje „Vaikų šalis“ įsikursiančioje „Sumanios mamos erdvėje” organizuosime pirmuosius „gyvus” įvadinius, nemokamus mokymus – „Virtualių asistenčių akademiją“. Ši profesija tinka kiekvienam, norinčiam dirbti neiškeliant kojos iš namų, užsidirbti papildomai ir galbūt ateityje sukurti savo svajonių verslą“ – patirtimi dalinasi viena iš akademijos organizatorių Dovilė Petrauskienė.

„Sumanios mamos erdvė“ - tai trijų dienų renginys, kuris vyks Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ lapkričio 21 – 23 d. parodoje “Vaikų šalis“. „Litexpo“ konferencijų salėje 5.2 gausus būrys lektorių iš pačių įvairiausių sričių net tris dienas kalbės apie šiuolaikinei moteriai ir mamai aktualius dalykus. Šio renginio tikslas – parodyti, kokia kūrybinga, sąmoninga ir sumani gali tapti moteris, besilaukdama ar augindama mažamečius vaikus. Ji gali kurti verslą ar rankdarbius, mokytis ir aktyviai dalyvauti visuomeninėje veikloje.

„Sumanios mamos erdvė“ – tai šių metų parodos „Vaikų šalis“ naujiena, tačiau lankytojų parodoje lauks ir tradiciniai renginiai. Vėl dalyvaus vaikų darželiai, kurie supažindins tėvus su populiariomis pasaulyje ugdymo metodikomis. Kaip visuomet, parodoje vyks čempionatai, koncertai, tradicinis „Ropliukų turnyras“, „Žaislų ligoninė“ bei daugybė kitų veiklų.

Parodoje lankytojus pasitiks ir per 100 įmonių stendų su vaikiškos produkcijos naujienomis. Paroda vyks lapkričio 21-23 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre “Litexpo”. Šalia įsikurs mokytojams, švietimo specialistams, mokiniams ir jų tėvams skirta paroda „Mokykla“.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!