Tačiau gyvenime ne tik avarijos lemia stuburo pažeidimus ir netaisyklingus iškrypimus. Mūsų kasdieniniai įpročiai, kūno defektai ar net nutukimas gali būti tos priežastys, kurios lems nenormalius stuburo iškrypimus.

Koks yra normalus stuburo linkis – iškrypimas?

Dar mokykloje per biologijos pamoką mes mokėmės, kad stuburas yra natūraliai išlinkęs keturiose vietose. Yra skiriami pirminiai ir antriniai stuburo linkiai.

Pirminiai stuburo linkiai pas žmogų yra nuo pat jo gimimo. Išgaubti krūtinės ir kryžkaulio slankstelių linkiai būtent ir yra tie pirminiai stuburo linkiai, kuriuos žmogus turi jau pirmomis savo gyvenimo valandomis.

Antriniai stuburo linkiai pas žmogų išsivysto kūdikystėje, tai – įgaubti kaklo ir juosmens linkiai.

Skoliozės „sesės“ – kifozė ir lordozė?

Skoliozė – tai šoninis stuburo iškrypimas, išlinkimas, kuris gali atsirasti tuomet, kai yra tam tikri kūno defektai, pavyzdžiui, viena koja yra trumpesnė už kitą.

Skoliozės metu, priklausomai nuo stuburo iškrypimo lygio, susiformuoja nesimetriška krūtinės ląsta. Stuburo iškrypimas atsispindi ir bendroje žmogaus išvaizdoje – žmogus atrodo nepatraukliai – susikūprinęs, palinkęs į priekį. Be to, žmogui gali pradėti skaudėti krūtinę, pasidaro sunku kvėpuoti. Be skoliozės yra ir dar kiti du, nenormalūs stuburo linkiai, kurie vadinami kifoze ir lordoze.

Kifozė – tai sukumpusi nugara. Ji gali atsirasti dėl to, kad žmogus nuolat vaikšto susikūprinęs, jo laikysena yra netaisyklinga. Be viso to kifozę gali lemti net ir kaulų retėjimo liga – osteoporozė.

Lordozė – tai per didelis juosmens išlinkis, kuris taip pat, kaip ir kifozė, atsiranda dėl netaisyklingos laikysenos, nutukimo, be to, gali moterims atsirasti nėštumo metu.

Ką daryti, kad nebūtų nei nugaros skausmo, nei nenormalių stuburo iškrypimų?

Nuolatinis nugaros skausmas gali pradėti varginti tuomet, kai žmogus suformuluoja neteisingus kasdieninius įpročius.

Kiekvienas žmogus daugiau dalį savo gyvenimo praleidžia miegodamas, tad labai svarbu miegoti ant tinkamo – nei per kieto, nei per minkšto čiužinio, kad jis nekenktų stuburui. Miego metu stuburas turėtų ilsėtis tiesiai.

Atkreipkite dėmesį ir į pagalvę, ant kurios kasdien, vakarui atėjus, dedate savo galvą. Netinkama pagalvė gali pakenkti stuburui. Pagalvė turėtų tik prilaikyti galvos ir kaklo kontūrą. Jei miegate ant nugaros, pagalvę laikykite po sprandu. O jei miegoti esate įpratę ant šono, atsiminkite, kad pagalvė turėtų prilaikyti įlinkį tarp peties, kaklo ir galvos. Taip pat yra žmonių, kurie mėgsta miegoti kniūbsti. Tokiems žmonės yra rekomenduojama pasidėti pagalvę po kaklu arba miegoti be jos.

Taip pat, dirbant sėdimą darbą, labai svarbu išsiugdyti taisyklingą sėdėjimo pozą. Valandų valandas netaisyklingai sėdėdami prie kompiuterio mes formuojame netaisyklingus stuburo iškrypimus. Taisyklinga laikysena yra tuomet, kai žmogus sėdėdamas atremia nugarą į kėdės atlošą. Labai svarbu, kad stuburas būtų prilaikomas.

Sėslesnį gyvenimo būdą propaguojantys žmonės turėtų sportuoti (fiziniais pratimais stiprinti pilvo raumenis), ugdyti taisyklingą laikyseną, stengtis nepriaugto svorio, – tik tokiu būdu jie bent kažkiek galės padėti sau, jų nevargins nemalonus nugaros skausmas.

Jei vos tik pajutote nugaros skausmus, atsiminkite, kad viena iš pagalbų sau gali būti tiesiog atsigulti ant lovos ar grindų. Būtent toks veiksmas nuims stuburo apkrovimą, leis jam atsipalaiduoti. Jei tai nepadeda, tuomet nemalonius nugaros skausmus gali numalšinti vaistai.

Patarimas tėveliams

Artėjant mokslo metų pradžiai, kuomet savo vaikus leisite į mokyklas, būtinai parinkite savo atžaloms tinkamas kuprines, stebėkite, kad jie jas nešiotų tinkamai ir nevaikščiotų susikūprinę. Taip pat, nepamirškite tikrinti mokyklinio amžiaus vaikų stuburą. Jei pas vaiką jau yra atsiradęs iškrypęs stuburas, nebijokite, anksti diagnozuota ir gydoma skoliozė gali būti lengvai išgydyta.