Specialistų teigimu, neskaitantys šeimos nariai, draugai, augantis technologijų naudojimas ar mažas visuomenės aktyvumas neskatina paimti į rankas knygos, todėl ilgainiui paaugliai praranda susidomėjimą literatūra arba paprasčiausiai teigia neturintys jai laiko.

Misijai ilgam įdiegti skaitymo įprotį bei parodyti jo teikiamą naudą ir malonumą ryžosi Lietuvos bibliotekos – visą vasarą skelbė įvairius konkursus ir akcijas, o dabar atidarė jau antrus metus iš eilės vykstantį „Skaitymo festivalį“.

„Skatinant skaitymo kultūrą, nelengva užduotis tenka ne tik tėvams ar mokykloms, bet ir bibliotekoms, – sako viena „Skaitymo festivalio“ organizatorių Laura Juchnevič. – Nepakanka pasiūlyti paslaugą pasiskolinti vieną ar kitą knygą – bibliotekos privalo keistis, tapti lankstesnės, labiau įsiklausyti į lankytojų poreikius, todėl naujų skatinimo formų paieška tapo kasdienybe. Manau, kad jaunimą masina šviežias požiūris į skaitymą. Skaitymo festivalio metu mes jį suprantame ne tik kaip fizinį procesą, o labiau akcentuojame emocinę skaitymo pusę - tai turi teikti malonumą, leisti generuoti naujas idėjas.“

Jos teigimu, netradicinės priemonės, skatinančios atsiversti knygą, jaunam žmogui itin patrauklios – tą parodė šią vasarą skelbtas konkursas „Vasara su knyga“. Konkurso metu žmonės buvo kviečiami nuotraukose įamžinti savo skaitinius ir paženklinti juos grotažyme „#vasarasuknyga“. Per tris mėnesius akcijos organizatoriai suskaičiavo daugiau nei 2 0000 unikalių nuotraukų bei vaizdo įrašų. Pasak L. Juchnevič, susidomėjimas akcija iš tiesų buvo didelis. Jaunimas noriai dalijosi ne tik perskaitytų knygų atvaizdais bet ir rekomendacijomis, patys domėjosi kitų skaitiniais.

Dar vienas neįprastas renginys jaunimui – Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje jau antrus metus iš eilės organizuojamas „Skaitymo festivalis“, dalyvius šiemet pasitinkantis intriguojančiu šūkiu – „Aš žinau, ką skaitei aną vasarą!“. Jame biblioteka atsiskleidžia kaip atvira organizacija, kuri ne tik laukia, kol skaitytojas ateis, bet pati keliauja arčiau jo. Festivalio metu stengiamasi sukurti neįpareigojančią aplinką žmonėms, kurie vengia taisyklių, nori laisvai bendrauti, mėgsta ne tik gerai praleisti laiką, bet ir sužinoti ką nors naujo.

Festivalio organizatorių teigimu, į skaitymą stengiamasi pažvelgti plačiau: tris dienas vyksiančio renginio metu galima ne tik pasiskolinti knygų ar pavartyti leidinių, bet ir dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, atvirose paskaitose, knygų pristatymuose, spektakliuose ar koncertuose. Iš viso dalyvių laukia beveik 70 veiklų ir renginių, tarp kurių – praėjusių metų dalyviams pažįstama „Literatūrinė vaistinė“ – erdvė, kurioje pagal skaitytojo nuotaiką ar būseną rekomenduojama labiausiai tinkanti knyga.

Festivalį, vyksiantį rugsėjo 7–10 d., organizuoja Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka. Įvairūs nemokami edukaciniai užsiėmimai, paskaitos, knygų pristatymai, parodos, spektakliai ir koncertai dalyvių lauks bibliotekos vidiniame kiemelyje. Visa festivalio programa ir daugiau informacijos – interneto svetainėje: http://festivalis.amb.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)