Nedaug dar Lietuvoje žmonių, ragavusių artišoką. Net ir pamatę jį, nerizikuoja pirkti, nes nežino, ką su juo daryti. Fridrichas Valteris, garsus virėjas, sako, kad ir Vokietijoje daug kas nepažįsta artišoko. Užtat Pietų Europoje jis labai populiarus. Ypač Italijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje. Ten šio augalo tėvynė, ten labai senos jo vartojimo maistui tradicijos. Ten jį mėgsta visi.
Artišokas
Italijoje kasmet užauginama apie pusę milijono tonų artišokų. Tik dešimt tūkstančių tonų eksportuojama, daugiausia j Prancūziją ir Vokietiją. Daugiau eksportuoti nėra kaip, nes visa kita suvalgo patys italai.

Artišokas užauga nuo 60 cm iki 150 cm aukščio. Kaip visi augalai, jis nori žydėti, todėl sukrauna daug pumpurų. Pumpuras - graižas - didelis, iki 9 cm skersmens. Žiedas iš tolo traukia akį mėlynai violetine spalva. Augalas daugiametis, bet nė vienais metais jam nepavyksta pražysti. Vardan pilvo malonumo žmonės atsisako žiedų grožio. Užaugę ar visai jauni pumpurai su pasigardžiavimu suvalgomi.

Artišokas

Valgoma nedidelė pumpuro dalis - tik mėsingas pagrindas arba žiedsostis ir mėsinga skraistlapio, arba žvyno, apačia. Koto vidurys valgomas, jeigu nulupsite žievelę. Pumpuro vidurys nevalgomas. Tad iš stambaus pumpuro maistui suvartojama visai nedidelė dalis, o tiek daug išmetama.

Kodėl gi žmonės elgiasi taip neracionaliai? Todėl, kad nepajėgia atsispirti artišoko išskirtinumui. Tai smagurių valgis. Bet ne tik. Nuo senovės šiam augalui priskiriamos afrodiziako savybės. Manoma, kad ir vyrams, ir moterims jis vienodai stiprina geismą. Ta nuomonė ypač vyravo pertekusiame malonumų Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV dvare. Mėgaujantis valgiu patirti dar didesnį malonumą - toks buvo tikslas. Kadangi vien artišoku sotus nebūsi, dvaro virėjai kūrė įvairius patiekalus iš jo.

Kas gaminama iš artišoko?

Tradicinis artišoko patiekalas yra pats pumpuras arba galvutė - jo valgomos dalys. Taip pat populiaru yra įdaryti pumpurą įvairiais įdarais. Tai daroma tik dviem būdais: įdaromas mėsingas pumpuro pagrindas arba visas pumpuras, išpjovus vidurį. Kiti patiekalai yra netradiciniai - virėjų kuriami artišoko deriniai su kitomis daržovėmis.

Artišokas gaminamas šaltam arba karštam užkandžiui. Pagrindiniam patiekalui jis yra per lengvas. Be to, sunkesnės ir aštresnės sudedamosios dalys jį užgožtų. Tačiau su tinkamais padažais ir įdarais jis yra fantastiškai skanus.

Kaip paruošti artišoką?

Artišoko patiekalas

Pirmiausia pumpuras rūpestingai nuplaunamas šaltu tekančiu vandeniu. Paruošiamas indas su šaltu vandeniu ir trupučiu citrinos sulčių, kad būtų galima laikyti apipjaustytus pumpurus saugant nupjautą paviršių nuo patamsėjimo. Ant pjaustymo lentos aštriu peiliu nupjaunamas pumpuro kotas iki mėsingo pagrindo ir ketvirtadalis arba trečdalis pumpuro nuo viršaus.

Tikriems artišoko mėgėjams kotas yra pagrindo tęsinys, todėl jie jo visai nenupjauna, tik patrumpina. Skraistlapiai turi spyglius. Galima juos nukirpti žirklėmis, bet galima ir palikti, nes verdami jie suminkštėja. Štai pumpuras ir paruoštas virti.

Kaip gaminti artišoką?

Gaminti galima apverdant vandenyje arba kaitinant garuose, nors kai kas ir apkepa. Verdama sustačius artišokus vertikaliai j puodą. Plieninis ar aliumininis puodas netinka, nes sugadina patiekalo spalvą. Vandeniu užpilama apie trečdalis artišoko, įpilama po šaukštelį citrinos sulčių ir alyvų aliejaus, įdedamos kelios nuluptos česnako skiltelės, druskos ir pipirų.

Uždengus verdama 25-40 min., kol skraistlapiai, arba žvynai, lengvai lupsis. Tai priklauso nuo artišoko dydžio. Apvirtą padėti ant popieriaus, kad gerai nudžiūtų. Patiekti karštą ar šiltą arba uždengus atšaldyti šaltam užkandžiui. Panašiai gaminama ir garinant.

Kaip valgyti artišoką?

Artišoko patiekalas

Tai didžiausias keblumas nežinantiems. Nesunku ir apsijuokti, bandant supjaustyti artišoką lėkštutėje. Mat jo žvynai sausi ir kieti, kaip eglės kankorėžio skujos, su plaušais. O gudrybė visai paprasta - reikia lupti žvynus vieną po kito. Baltą mėsingą atlupto artišoko dugną pamirkyti į padažą, majonezą ar užpilą ir, paėmus dantimis, išbraukti minkštimą, o žvyną išmesti.

Toks laupymas ir braukymas užima nemažai laiko, štai kodėl artišoko valgymas yra ne kasdienis, o proginis malonumas. Kai pasieksite vidurinius žvynus raudonais galais, nutraukę išmeskite, išgremžkite ir išmeskite pūkuotą vidurį, o tada liks didžiausias mėsingas gabalas - pagrindas. Žinoma, ne toks jau didelis.

Štai taip valgomas užaugęs artišokas. Bet jaunas mažiau apkarpius valgomas visas. Perpjautas į dvi ar keturias dalis apverdamas 10-15 min. Galima ištepti alyvų aliejumi ir apkepti ant anglių. Galima suvalgyti ir žalią.

Prieš pradedant gaminti artišoką pačiam verta paragauti restorane patyrusio virėjo pagamintą.

Kaip pirkti artišokus?

Artišoko patiekalas_3

Perkant reikia žiūrėti, kad galvutės būtų kietos ir sunkios. Geri artišokai turi didesnį pagrindą ir plonus spyglius. Būna artišokų veislių ir visai be spyglių, bet juose yra mažesnė valgoma dalis, nes pagrindas mažesnis, o žvynų dugnai turi nedaug minkštimo.

Namie artišokus reikia įdėti į plastikinį maišelį, apipurkšti šaltu vandeniu ir maišelį užrišti. Laikyti šaldytuve. Tačiau bet kuri daržovė geriausia šviežia. Laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip savaitę, jei norite gardžiai pavalgyti.

Kada valgyti?

Artišokų sezonas - nuo gruodžio iki gegužės pabaigos.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Teroristinis išpuolis Barselonoje: aukų skaičius dramatiškai išaugo, suimtas antras įtariamasis nuolat pildoma (529)

Turistų pamėgto Ramblos rajono pagrindinėje gatvėje Barselonoje, į žmonių minią įvažiavo...

Išpuolis Barselonoje: įtariamasis sulaikytas (200)

Ispanijos saugumo tarnybos paskelbė įtariamojo, kurio vardu išnuomotas incidente panaudotas...

Liudininkas apie kraupų išpuolį Barselonoje: jis per žmonių minią lėkė visu greičiu, nė nebandė stabdyti (19)

Ketvirtadienio vakarą Barseloną sukrėtė kraupi teroro ataka – į minią žmonių įsirėžė...

Barselonos centre gyvenantis lietuvis: nejauku ir pikta, bet tenka priimti tokią realybę (27)

Apie šešerius metus Katalonijos sostinėje Barselonoje gyvenantis kaunietis Eduardas Žigunovas...

Lietuvoje pristatyta įspūdinga aukštosios mados Indijos kolekcija

Vilniuje ketvirtadienio vakarą įvyko neeilinis mados renginys. Indijos nepriklausomybės dienos...

Ekonomistai įvertino R. Karbauskio norą (107)

Ekonomistai Nerijus Mačiulis ir Gitanas Nausėda neigiamai vertina „valstiečių“ lyderio...

Berniukas susirūpino benamių kačių likimu: tapo jų gelbėtoju ir superherojumi (3)

Kaskart aplankęs Kris Papiernik ir Kia Griffin, jų penkiametis sūnėnas Shon'as tenori daryti viena...

Gyvai / Bandymas siekti svajonės: „Ludogorec“ – „Sūduva“ (87)

Marijampolės „Sūduvos“ futbolininkai stoja į vieną iš svarbiausių mūšių komandos ir...

Kodėl princas Williamas negali skristi vienu lėktuvu su šeima (1)

Pasak karališkojo protokolo, karališkoji šeima neturėtų lėktuvu skraidyti kartu, tačiau...

Dainininkas R. Williamsas tapo valgymo per miegus įkaitu (6)

Įspūdingą šou Vilniaus Vingio parke surengęs garsus britų dainininkas Robbie Williamsas (43...