Nesunku įsivaizduoti, kokiu dėmesiu yra apsuptos tokio lygio žvaigždės kaip Cher – aktorė ir dainininkė, seniai ir stipriai įsitvirtinusi muzikiniame ir sceniniame Olimpe. Trys su puse dešimtmečio spindinčios aktorinės karjeros, kurių metu Cher nusifilmavo šešiolikoje filmų, atnešė jai gilios dramos aktorės šlovę ir aukščiausius apdovanojimus – Oskaro ir Palmės šakelės premijas. Ir ne taip jau svarbu, ar ji atlieka epizodinius, ar pagrindinius vaidmenis – jos vaidyba visuomet nepriekaištinga.

Tačiau niekas taip tvirtai ir vaizdžiai nepasakoja apie žmogų kaip jo paties namai, asmeninio gyvenimo daiktai.

Cher namai – amerikiečių dizainerio iš Los Andželo Rono Julsono, kuris jau devynioliktą kartą rūpestingai aktorei kuria, jo paties žodžiais tariant, “nuostabius rėmelius”, fantazija. Misterija ir logika, ryškus jausmingumas ir tikslus apskaičiavimas, egiptietiškas dekoras, atsižvelgiant į šiuolaikines antikines proporcijas – būtent šioje intuicijos, instinktų ir racionalumo sankryžoje atsiranda ir patikimas vaizdas.

Namo sienos, panašios į magišką veidrodį, spindi kažkuo nematomu, atrodo, lyg jos turi atgalinį ryšį su mūsų pasauliu. Neatsitiktinai jį saugo didelės karališkosios kobros, apsivyniojusios ne tik veidrodžius, bet ir jų atspindžius. Egiptiečių mitologijoje gyvatės – šaltinio, tai yra Nilo, o tai reiškia ir gyvenimo privatumo, sergėtojos.

Namo erdvė – gerai apgalvotas spalvos ir šešėlių žaidimas. Kelių stilių derinys, prietemos kaitaliojimas su akinančia viršutine šviesa suteikia gyvenamosios erdvės kūrybingumo idėją ir tuo pat metu atlieka utilitarinį vaidmenį. Užtamsinimas, netgi suteikdamas vėsumo įspūdį, saugo nuo karštų pietinės saulės spindulių.

Oras, spalva, atviros kolonados ir antrojo aukšto galerijos ritmas, pusiau apvalių arkų, kapitelių suėjimas lengvai, lyg užuomina atkartojantys lotoso formą, - visa tai apjungia namo elementus. Čia nėra nieko antrarūšio, atsitiktinio, pavyzdžiui, dekoratyvinis lotoso atvaizdas – ne tik architektūrinė detalė, bet ir namų šeimininkės simbolis. Lotosas – kurianti jėga, susijusi su moteriška prigimtimi, gyvybiška energija, dieviškumu, švarumu, dvasingumu, ramybe ir tyla.

Tikrai negalima pasakyti, kad Cher trūksta tikslo siekimo ir gyvybinių jėgų – juk ne veltui ji laikoma ilgiausios ir sėkmingiausios karjeros per visą šou verslo istoriją savininke. Tyla ir ramybe, tuo, kaip paversti namus “patikimu uostu”, pasirūpino Ronas Julsonas. O juk jis puikus savo srities specialistas.

Rono Julsono vardas yra tarp šimto sėkmingiausių pasaulio dizainerių. O dar Julsonas vadinamas “žvaigždžių dizaineriu.” Ir iš tikrųjų – Rono klientais skirtingais metais buvo princesė Diana, kuriai jis apipavidalino erdvią vilą Ramiojo vandenyno pakrantėje, įvairūs muzikantai ir kompozitoriai, aktoriai.

Drapiruotės, gesinančios garsą ir “suminkštinančios” formą – mėgiamiausias dekoratoriaus Julsono darbo metodas. Glotni poliruotų medinių stalų faktūra, sausų šakelių vėduoklės, minkštas kilimas po kojomis, natūralių medžiagų šiluma – visa apimančio jaukumo teritorija.

Visos patalpos Cher name spindi visiškai nepakartojamais vaizdais. Didingas, beveik karališkas valgomojo interjeras. Poliruotas juodas pietų stalo granitas ir porinės kėdžių (greičiau sostų) grupės primena Senovės Rytų dinastijų ramybę. Akmenį gracingai dabina ryškios trapios vazos iš permatomo stiklo.

Šeimininkės miegamajame – visų jausmų ir emocijų centras. Tai – antro aukšto patalpa, langais išeinanti į balkoną, dekoruota “nakties tonais”. Čia karaliauja minkštas, švelnus nuovargis, snaudulys ir fatališkas instinktų neišvengiamumas. O oras pripildytas malonaus rojaus sodų kvapo. Niekas taip neužaštrina jausmingumo kaip kvapai. Uoslė, pats seniausias, archaiškiausias žmogiškojoje aplinkoje ir tuo pat metu pats stipriausias iracionalus jausmas.

Dažni “gyvosios” gamtos intarpai, žolės ir augalai tirpina aštrius aromatus. Galima užuosti stiprias, egzotiškas ir drąsias natas, kompozicijas, kurias sukūrė Cher muskuso, vanilės, ilang-ilang, vaisinės esencijos, lelijų ir bijūnų pagrindu. Cher kvėpinasi būtent tokiais kvepalais, kurie yra gaminami dar nuo 1988 metų. Pašildyto aliejaus aromatas sutinka šeimininkę jau prie namų slenksčio, kur juos, banga po bangos, išskirsto specialūs šviestuvai ant ilgų stovų.

Kažkada Cher savo ryškia ekstravagantiška išore ir temperamentu beveik įvykdė estetinę revoliuciją, ekrane nustumdama “karamelinės” blondinės paveikslą ir tuo nusipelnydama tūkstančių moterų dėkingumo, nenorinčių gyventi “po kopija”. Už savo išvaizdą ji turi būti dėkinga savo mišriam kraujui – šerokių indėnų, prancūzų ir armėnų.

Turtingas reminescencijomis menas yra jos prigimtyje. Cher yra artimas ir tarptautinis Rono Julsono dizainas. “Cher stiliaus” ekstrakto savybe išskirta “liepsnojanti prabanga”. O “žanro atmintyje” pasiliko visos įmanomos iš namų į namus keliaujančios malonios smulkmenos, prisirišimas prie kurių yra stipresnis už mus pačius.

“Kiekvienas žmogus turi galią ir galimybę pakeisti savo gyvenimą, - kažkada pasakė aktorė. – Tačiau negaliu pakęsti, kai kažkas mėgina pakeisti mane. Aš per daug ilgai ėjau link šios laisvės. Ir niekam neleisiu jos riboti”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją