Jie tarsi nori išsiskirstyti ir egzistuoti vienas nuo kito tam tikru atstumu. Esmė tame, kad erdvė viduje ir aplink juos formuojasi pagal visiškai skirtingus principus, ne visuomet suderinamus. Ir afrikietiška kaukė, ir
matrioška
padarytos iš medžio. Bet tampri, pirmosios pirmykštė plastikos jėga gerokai skiriasi nuo aptakaus antrosios glebumo.

Tokiu būdu galima padaryti išvadą, kad plastika - tai apimties formavimo principas. Šis principas taikytinas ir taikomajai dailei, ir interjero dekorui, ir architektūrai.

Palyginkim nukreiptą į viršų bekūnę gotiką, klampų, besikaitaliojantį moderną ir lakonišką, žvilgantį metalu high- tech. Skirtumų pagrindas tas pats: formą sudarantis principas - plastikas. Plastikos graikiškai reiškia “tinkamas lipdymui”, arba formos sudarymui. O forma, savo ruožtu, gali egzistuoti tik erdvėje.

Plastikos sąvoka taikytina ir dekorui, tiesa, šiuo atveju ji gali būti traktuojama kaip stilistinis vieno objekto vientisumas. Pavyzdžiui, rokailiniame interjere natūrali įnoringa, žaisminga lipdomo dekoro plastika, visiškai netinka gotikoje arba minimalizme.

Tačiau grįžkime prie mūsų pirmykščio afrikietiškojo stiliaus. Taip jau susiklostė, kad būtent Afrikos žemyne išliko pirmykštė buitis ir tautų bei tautybių sankloda. Žinokite, kad viskas arba beveik viskas, ką galėsite nusipirkti tėvyninėse antikvarinėse parduotuvėse ir salonuose - etninio meno galerijose,- tai taip vadinami “kraftai”- šiuolaikinės liaudies meistrų tradicinių gaminių kopijos.

Na, o originalų yra labai nedaug,- dažniausiai jiems apie 150- 200 metų. Tropinis klimatas, karščio ir drėgmės derinys, termitai nepagaili nieko, ypač medžio. Be to, ritualiniams tikslams pagamintos kaukės ar fetišai, panaudoti “pagal paskirtį” buvo naikinami - deginami.

Gana daug tikrų afrikietiškų ir polinezietiškų liaudies kūrinių sunaikino krikščionių misionieriai. Kaip bebūtų paradoksalu, senoviniai daiktai geriausiai išliko europietiškuose etnografijos ir privačių kolekcijų muziejuose.

Afrikietiška kultūra nesiriboja vien kaukėmis, yra puiki smulki plastika - žmonių ir gyvūnų medinės, varinės, bronzinės ir dramblio kaulo statulėlės. Sekdami rinką, afrikiečių meistrai išmoko ne tik kopijuoti senus pavyzdžius, bet ir kurti nuostabias brangaus juodojo medžio stilizacijas.

Priminsime, kad šią medienos rūšį galima atpažinti pagal svorį: ji gerokai sunkesnė, nei kitos ir skęsta vandenyje, be to labai kieta ir sunkiai apruošiama.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją