Jeigu pastebėsime, daugelis pamiršta kaip bendrauti sutikus nepažįstamą žmogų, kaip pradėti pokalbį, kada iš tikrųjų nusišypsoti (juk šypsenėlės dedamos rašant internetu ne visada atspindi tikrąją šypseną). Susipažinti su dvidešimt naujų žmonių skamba kaip iššūkis.

Renginys „Bėganti vakarienė“ (Running dinner) vyksta Jūsų namuose. Taip, reikės įsileisti 6 nepažįstamus žmones ir jiems pagaminti vieną patiekalą. Kitus du patiekalus teks keliauti ir valgyti pas kitus nepažįstamus. Ar žmonės nebijo įsileisti nepažįstamus? Pasirodo, nebijo ir tokiuose renginiuose dalyvauja net iki kelių šimtų žmonių.

Renginio tikslas – skaniai pavalgyti ir susipažinti su naujais žmonėmis. Reikia suburti 3 žmonių komandą (kurioje, pageidautina, bent vienas žmogus galėtų gaminti) ir užsiregistruoti. Dieną prieš renginį gausite žinutę, kurioje bus nurodyta, ką komanda gamins.

Toliausiai nuo centro įsikūrusios komandos gamina užkandžius. Arčiau gyvenantiems skiriama pagrindinio patiekalo gaminimo užduotis, o gyvenantys centre ruošia desertus. Reikės gaminti 9 žmonėms. Į kiekvienus namus atvyksta po dvi komandas. Toks paskirstymas vienai komandai užtikriną visos dienos sotų maisto kiekį ir solidų bent 18 žmonių pažinčių bagažą.

Edgaras Matuliausias, vienas iš renginio organizatorių, pasakoja, kad idėja pasiskolinta iš Šveicarijos, kur tokie renginiai vyksta jau daug metų. Lietuvoje maisto ir pažinčių vakarėliai rengiami jau 2 metus, o norinčių dalyvauti skaičius kiekvienais metais vis auga. Prieš metus vykusiame Kalėdiniame renginyje dalyvavo 300 žmonių. Visi netilpo renginio dūzgėse, kuriose po skanių trijų maistų, kviečiami susirinkti visai dalyviai ir dalintis įspūdžiais. Teko švęsti net per dvi vietas.

Dalyviai labai skirtingi. Būna ir labai turtingų, kurie ruošia antrekotą, ir paprastų studentų, kurie verda makaronus arba papjausto duonos su lašiniais. Jei žmonės turi galimybių tai būtinai kepa šašlykus. Tiesa, vieno renginio metu komanda įsigudrino šašlykus iškepti daugiabučio balkone, vienkartinėje kepsninėje. Devintas aukštas leido išvengti kaimynų skundų, todėl viskas pavyko sklandžiai.

Šis renginys tuo ir žavus, kad bendrą kalbą randa visi. Pagrindinė pokalbio tema labai aiški: „ką pagaminote?“. Ir kalba prasidėjusi nuo maisto rutuliojasi toliau. Ribotas laikas neleidžia nuobodžiauti, o nemažas žmonių skaičius išjudina pokalbį. Visi sužino, ką nors naujo. Norintys pratęsti pažintis po bėgančių vakarienių keliauja į dūzges, kuriose nauji pažįstami supažindina su kitais pažįstamais ir taip susidaro visas pažinčių tinklas.

Merginos dažnai dalyvauja, tikėdamos surasti antrąją pusę (nes kas geriau, nei gaminantis vyras), tačiau, dažnesnės komandos yra merginų. Todėl vietoj antros pusės – keliolika naujų draugių! Edgaras skaičiuoja, kad bent penkios poros tikrai susikūrė šio renginio metu, taip pat įvyksta daug verslo sandėrių, o viena bėgančioj vakarienėje susikūrusi pora praėjusiais metais atšventė savo vestuves.

Nors organizatoriai sulaukia daugiau pagyrų nei nusiskundimų, pagrindinė nepasitenkinimo priežastis, klausimas, kodėl renginys yra nemokamas. Šiais metais dalyviai galės susimokėti pagal galimybes, o visi pinigai bus skiriami vaikams ir jų svajonių išpildymui.

E. Matuliauskas pasakoja, kad pačios sunkiausios renginio organizavimo dienos yra paskutinės, kai reikia paskirstyti komandas, sudaryti maršrutus, kas kur važiuos, ką gamins, išsiųsti kontaktus ir užduotis. Tiesa, vieną kartą skirstydamas vakarienių vietas pamatė savo namo adresą. Pasirodo, renginyje užsiregistravo nepažįstamas kaimynas. Pasinaudojęs organizatoriaus padėtimi, vieną apsilankymą paskyrė jiems ir nepažįstami kaimynai tapo draugai.

Būna situacijų, kai skambina komanda ir sako mūsų neįleidžia, „telefonas išjungtas”. Tada organizatoriai bando susisiekti su kitais komandos nariais ir aiškinasi situaciją. Šios pabaiga laiminga. Pasirodo komanda užtruko valgydama užkandžius, o komandos kapitono telefonas išsikrovė. Susisiekus su kitais narais paaiškėjo, kad viskas gerai ir visi netrukus grįš.

Renginio datos nėra pastovios, dažniausiai patys organizatoriai pasirenka jiems tinkamiausią dieną. Artimiausias renginys, Kalėdinė bėganti vakarienė jau gruodžio 17 dieną.