Specialistai primena, kad kapstymasis žemėse vaikams yra natūrali, džiaugsmingą patirtį teikianti veikla. Pagelbėdami tėveliams jie savo akimis pamato visą augalų augimo ciklą, vėliau mokosi panaudoti užaugintas daržoves, prieskonius, vaistažoles. Prisiliesdami prie žemės, sėklos vaikai išmoksta geriau pažinti gamtos dėsnius.

Ugdo savarankiškumą

Galite vaikui paskirti nedidelį žemės plotelį, kur jis pats galėtų puoselėti savo pasodintus augalus. Besimokydamas juos prižiūrėti vaikas turi atlikti daug dalykų: valdyti, stebėti, fiksuoti, vertinti augalus ir su jais susijusius procesus. Taigi taip kartu ne tik įgyjama gamtos pažinimo ir žemdirbystės žinių, bet išmokstama mėgautis procesu, o ne vien orientuotis į rezultatą.

Tėveliams leidus vaikui laisvai šeimininkauti savo darželyje ugdomas ir mažylio savarankiškumas. Daržas gali tapti ta vieta, kurioje vaikas turi erdvės klysti bei iš to mokytis, nevaržomai eksperimentuoti. Tačiau nereikėtų persistengti ir kiaurą dieną versti vaiką praleisti lysvėje. Reikia ugdytis įprotį daryti poilsio pertraukėles – tik tada darbas teiks malonumo.

Augalų sodinimas bei derliaus nuėmimas kai kuriose ugdymo įstaigose jau tapo bendruomenių šventėmis. Be to, užsienio patirtis rodo, kad vaikų, įsitraukusių į bendras daržininkystės veiklas, rezultatai mokykloje yra geresni negu kitų, projektuose nedalyvaujančių moksleivių. Pastebima, kad daržininkaujantys vaikai yra labiau atsipalaidavę, ramesni.

Daržas namuose

Neturintieji sodo ar šiltnamio neturėtų nusiminti – ne prastesnį darželį galima įsirengti ir balkone arba ant palangės. Svarbiausios sąlygos sėkloms sudygti – drėgmė ir šviesa. Todėl sodinant augalus tiks ne tik vazonai ar gėlių loveliai, bet ir užspaudžiami maišeliai (į juos vietoje žemės įdėkite ir nuolat drėkinkite popierinį rankšluostį ar skiautę audinio), seni guminiai botai, indai (ąsotis, puodas, stiklinė), kiaušinių lukštai arba kartoniniai kiaušinių dėklai, ritinėliai nuo tualetinio popieriaus (tik nepamirškite padėklo), medinės dėžės, žaislinio automobilio priekaba ar net stambios plastmasinės kaladėlės.

Jei turite plastmasinį baseiniuką (smėliadėžę) ar tiesiog didelį dubenį, galite sukurti tikrų tikriausią daržą namuose!

Tarp kitko

Susikurkite sodininko kalendorių. Panaudokite sieninį kalendorių arba tiesiog nusipieškite ant standaus lapo ir žymėkite, kada kokias sėklytes pasėjote, kada išdygo, kiek paaugo ir būtinai – kada planuojate skinti derlių.

Kartu aptarkite, kaip keičiasi augalas kas dieną, kas savaitę, kas mėnesį, tam puikiai pasitarnaus nuotraukos – paskatinkite vaiką fotografuoti progresą.

Apžiūrėkite ir palyginkite įvairias sėklas: kokios jų formos, spalvos, dydžiai. Įtraukite vaiką į pažintinius žaidimus – sėklas dažykite, iš jų dėliokite ornamentus/mandalas, aplikuokite. Galima suberti sėklas į dėžę ir prikrauti žaislinių vabzdžių ar roplių – tai bus ilgam dėmesį prikaustantis sensorikos žaidimas.

Šaltinis
Savaitraštis „Lietuvos sveikata“