Atlikus eksperimentą su beždžionėmis paaiškėjo, kad patinėliai irgi mieliau žaidžia su mašinėlėmis, o patelėms labiau patinka lėlės, o juk jų niekas nemoko rinktis vieną ar kitą žaislą.

Tyrimai su beždžionėmis, kurie buvo atlikti 2002 ir 2008 m., leido tyrėjams iškelti prielaidą, kad vaikų pasirinkimą lemia biologinės priežastys. Pastaraisiais metais mokslininkai ieško atsakymo į klausimą „Kaip ir kodėl biologija lemia, kad berniukams labiau patinka mašinėlės, o mergaitėms – lėlės?“

Nauji ir besitęsiantys tyrimai leidžia manyti, kad vaikų pasirinkimą lemia hormonai, su kuriais jie susiduria dar būdami mamos gimdoje. Mokslininkai mano, kad evoliucinė to priežastis – padėti mergaitėms ir berniukams ugdyti įgūdžius, kurių jiems prireiks atliekant tradicinius senovinius vaidmenis.

Tyrimai, kuriuos 2009 m. atliko Teksaso A&M universiteto mokslininkai, parodė, kad kuo daugiau testosterono buvo 3-4 mėn. berniukų organizmuose, tuo ilgiau jie žiūrėdavo į mašinėles nei lėles. Hormono androgeno, su kuriuo vaikai susidurdavo dar būdami gimdoje, lygis (jį galima nustatyti pagal smiliaus ir bevardžio pirštų ilgius) taip pat buvo susijęs su vizualiniu susidomėjimu berniukiškais žaislais.

„Berniukai, kurių pirštų ilgių santykis buvo būdingesnis vyrams, labiau domėjosi kamuoliu, o ne lėle“, - sakė tyrimo vadovė psichologijos profesorė Gerianne Alexander.

Emory universiteto psichologė Kim Wallen, tyrinėjusi lytims būdingus žaislų pasirinkimus tarp beždžioniukų, sakė: „Įdomiausia tai, kad susidomėjimas šiais objektais atsiranda labai anksti, kai jo dar nėra paveikusi socializacija.“

Praėjusiais metais grupė britų mokslininkų nustatė, kad mergaitės, kurios turi įgimtą antinksčių hiperplaziją ir kurios dar būdamos gimdoje susidūrė su nenormaliai dideliais vyriškojo hormono androgeno lygiais, mieliau renkasi berniukų mėgstamus žaislus.

Bet kodėl vyriški hormonai lemia, kad vaikams patinka mašinėlės ir kamuoliai? Paprastas paaiškinimas galėtų būti toks, kad šie žaislai skirti aktyvesnei veiklai, o berniukai yra evoliuciškai užprogramuoti jos ieškoti. Tačiau 2009 m. atlikti tyrimai parodė, kad berniukų susidomėjimas kamuoliais ir mašinėlėmis atsiranda anksčiau, nei jie sugeba jais žaisti. Vos 3 mėn. kūdikiai jau rodė susidomėjimą savo lyčiai priskiriamais žaislais.

„Turint omenyje, kad kūdikiams trūksta fizinių gebėjimų žaisti šiais žaislais, galime daryti išvadą, kad jų susidomėjimas atsiranda dėl kitų priežasčių“, - sakė G. Alexander.

Diskusijos, kodėl berniukams patinka mašinėlės ir kamuoliai, tęsiasi. G. Alexander ir kolegos atliko dar vienus tyrimus, kuriais stengėsi išsiaiškinti, ar 19 mėn. amžiaus mažyliai, žaisdami su mašinėlėmis ir kamuoliais, juda daugiau nei žaisdami su lėlėmis.

Paaiškėjo, kad ne. Vaikai, kurie turi daugiau testosterono, yra aktyvesni už tuos, kurių organizmuose šio hormono mažai, bet aktyvūs mažyliai judėjo tiek pat žaisdami ir su mašinėlėmis, ir su lėlėmis. „Neturime įrodymų, patvirtinančių paplitusią nuomonę, kad berniukams labiau patinka žaislai, skirti aktyviems žaidimams“, - sakė ji.

Tad jei berniukams rūpi ne aktyvi veikla, galbūt kamuoliai ir mašinėlės jiems tiesiog įdomesni, kaip mergaitėms įdomesni žmones vaizduojantys žaislai. Pasak G. Alexander, gali būti, kad evoliucijos eigoje mergaitėms tapo labai svarbu suvokti socialinius stimulus (lėlės primena žmones), o berniukai išsiugdė puikų erdvinį suvokimą.

„Daugybė žmonių ir primatų tyrimų rodo, kad vyrai ir patinėliai kur kas geriau mintyse sukioja objektą, - sakė K. Wallen. – Gali būti, kad šį gebėjimą padeda išvystyti žaidimai su kamuoliais ir mašinėlėmis.“

K. Wallen sako, kad tai tik teorijos, bet geresni berniukų erdviniai gebėjimai yra siejami su tradiciniu medžiotojų vaidmeniu. „Kuo geriau vyrai orientavosi erdvėje, tuo didesni būdavo jų medžioklės plotai“, - sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)