Teigiama, kad miegas ant motinos krūtinės suteikia vaikams geresnį poilsį nei miegas vienam. Taip teigia dr. Nilsas Bergmanas, Keiptauno (Pietų Afrika) universiteto pediatras, nustatęs, kad jei mama su vaiku miega atskirai, jiems sunkiau užmegzti tarpusavio ryšį.

Šis naktinis atsiskyrimas taip pat gali pažeisti smegenų vystymąsi, todėl vėlesniame gyvenime gali kilti elgesio problemų, teigiama tyrime. Tačiau leidimas naujagimiui miegoti mamos lovoje prieštarauja ankstesniems perspėjimams, kuriais tėvai raginami palikti vaikus miegoti vienus. Šis leidimas lydi didėjantį susirūpinimą dėl kūdikių mirčių vaikiškose lovelėse, taip pat perspėjimus dėl rizikos, kad mama gali sužaloti ar uždusinti vaiką miegant kartu.

Naujame staigių kūdikių mirčių tyrime nustatyta, kad kone du trečdaliai nepaaiškinamų mirčių nutiko, kai buvo dalijamasi lova. Ir nors „The National Childbirth Trust“ palankiai žiūri į naujagimių miegojimą su motina, laikantis griežtų nurodymų, „The Foundation for the Study of Infant Deaths“ išlaiko priešišką nusistatymą.

Pastarojo rekomendavimu, saugiausia vieta miegoti kūdikiui yra lovelė tėvų kambaryje - bet ne jų lova.

Tačiau dr. Bergmanas tvirtina, kad kūdikių mirtys lovelėse ir kiti sužalojimai nebuvo nulemti motinos buvimo šalia.

„Kai kūdikius ištinka mirtis lovelėje, taip atsitinka ne dėl to, kad jų mama šalia, - teigė jis „The Daily Mail“. - Taip nutinka dėl kitų dalykų: toksinių dūmų, cigarečių, alkoholio, didelių pagalvių ir pavojingų žaislų“.

Dr. Bergmanas, kuris įkūrė judėjimą, pavadintą „Kangaroo Mother Care“, pabrėžiantį motinos ir naujagimio betarpiško kontakto svarbą, tyrinėjo šešiolikos kūdikių miego režimą. Jis nustatė, kad kūdikių širdys patyrė iki trijų kartų daugiau streso, kai jie miegojo lovelėje, lyginant su miegu ant mamos krūtinės. Tik šeši kūdikiai iš tiriamosios grupės būdami vieni miegojo ramiai.

Tyrime taip pat nustatyti lovelėse miegančių kūdikių smegenų miego ciklo sutrikimai, gyvybiškai svarbūs organų vystymuisi. Dr. Bergmanas perspėja, kad miego trūkumas šiuo metu gali sukelti elgesio problemas vėlesniame gyvenime. Nepakankamai miego ir stresas gali lemti tai, kad vaikams vėliau bus sunku užmegzti santykius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)