Nepasotinami vikšrai

Kandys priklauso drugių šeimai, jos drabužių negraužia - tai daro jų vikšrai. Naktinis drugys įskrenda pro atvirą langą, viliojamas šviesos. Esant palankioms sąlygoms jis gali padėti iki 100 kiaušinėlių, iš kurių maždaug po dviejų savaičių išsiris ėdrūnai vikšrai.

Kandžių yra keletas rūšių, ir kiekviena jų turi savo mėgstamiausią "patiekalą". Grūdinė, aruodinė, miltinė kandys bei grūdinis pelėdgalvis ir malūninis Ugniukas užkandžiauja visais biriais miltiniais produktais. Įsikūrusios miltuose, kruopose ar džiūvėsėliuose, jos verpia voratinklius. Vėliau vikšras apsiraizgo nunertais siūlais ir maisto trupiniais. Susidaro gumuliukai, panašūs į miltų.

Drabužius ir kilimus graužia šilką, vilną, net sintetiką mėgstantys kandžių vikšrai. Jie maskuojasi sumaniau. Vikšrai įsisuka į pūkus, todėl jų neįmanoma pastebėti, kol neatsiranda skylučių.

Kaip atsikratyti

Pasak entomologės Genovaitės Rožinskienės, kovoti su kandimis padeda tvarka. "Visus birius miltinius produktus laikykite sandariuose induose, nuolat valykite dulkes, dažniau siurbkite kilimus", - pataria specialistė. Kandys mėgsta ir suteptas drabužių vietas, todėl prieš pakuodami nereikalingus sezoninius drabužius juos išplaukite. Švarius drabužius trumpam pakabinkite lauke. Nuo ultravioletinių spindulių žūsta kandžių kiaušinėliai. Tikrai neverta spintos lentynų iškloti laikraščiais, nes popieriuje veisiasi kenkėjai. Ponia Rožinskienė nepataria tarp drabužių dėti ir bjauraus kvapo naftalino.

"Kad naftalinas, levandos ar gailiai sukelia kandims alergiją - išmonė. Žinoma, minimalaus poveikio esama, bet nuo to jos apetito nepraranda", -juokiasi entomologė.

Kandys nepakenčia didelio karščio ir šalčio. Jei jau atsirado kandžių, kruopščiai išpurtykite drabužius, paskui išskalbkite ir išlyginkite. Mažus daiktus galima sudėti plastikinius maišelius ir palaikyti šaldymo kameroje.

Parduotuvėse yra specialių priemonių kandims naikinti, tačiau ponia Genovaitė siūlo kreiptis į specialistus, nes preparatai gali būti kenksmingi žmonėms.

Skruzdėlių antplūdis

Dar vieni nepageidaujami įnamiai yra faraono skruzdėlės. Jos atkeliavo iš šiltų kraštų, ten gyvena lauke. Mūsų krašte šie gyviai įsikūrė pastatuose, butuose. Patekusios į namus, butus skruzdėlės veisiasi grindų, sienų plyšiuose, komunikacijų vietose, stiklinių blokų ertmėse. Jos mėgsta apsigyventi ir knygose, švariuose baltiniuose, vonioje, tualete, virtuvės spintelėse. Skruzdėles vilioja mėsa, žuvis, saldūs produktai, taip pat ir seilės, kraujas, šlapimas.

Pavojus sveikatai

Ieškodamos maisto skruzdėlės darbininkės bėgioja po šiukšlių kibirus, atmatas, nešvarumus, o iš ten - ant stalų, lenda į spinteles ir užteršia maistą. Manoma, kad ši skruzdėlių rūšis perneša kirmėlių kiaušinėlius bei bakterijas ir virusus, sukeliančius daugelį ligų. Faraono skruzdėlių kaimynystė ypač pavojinga, kai namuose yra ligonių ar mažų vaikų - žinoma atvejų, kad agresyvios skruzdėlės užpuola naujagimius, trukdo miegoti.

Kolonizatoriai

Skruzdėlės per nesandarumus ir įvairius plyšius keliauja iš vieno buto į kitą. Jeigu jos apsigyveno pas kaimyną pirmame aukšte ir šis nebando jų atsikratyti, galite būti tikri, kad netrukus naujų gyventojų sulauksite ir jūs, visiškai nesvarbu, kad gyvenate penktame aukšte. Vienoje skruzdėlių kolonijoje gali būti apie penkis šimtus ir daugiau narių: motinėlė, sandėlininkės, patinėliai, darbininkės ir kitos. Plečiantis kolonijai ji skyla ir dalis gyvių persikrausto į naujus plotus. Taip skruzdėlės išplinta po visą pastatą.

Naikinimas

Atsikratyti šių padarų pakankamai sunku. Skruzdėlių šeimos nariai yra griežtai pasiskirstę pareigomis. Skruzdėlės, kurias matome ropinėjančias, yra darbininkės. Jų pareiga - aprūpinti šeimą maistu. Likę šeimos nariai lizdo nepalieka. Išpurškus patalpas greitai veikiančiais chemikalais efektas būna nedidelis, nes sunaikinama tik dalis skruzdėlių darbininkių, o visa kolonija lieka gyva.

Geriausiai skruzdėlės naikinti masalu. Tai specialiai paruoštas maistas su nuodais. Darbininkės, pasimaitinusios užnuodytu maistu, neša jo kolonijos gyventojams ir taip iškrinta visos skruzdėlės. Masalo galima pasidaryti ir patiems. Tam prireiks borakso, kuris šiaipjau žmonėms ir gyvūnams nepavojingas.

Užnuodytą maistą reikėtų gaminti išvakarėse prieš naudojant ir būtinai švariuose emaliuotuose induose, kad skruzdėlės nejaustų pašalinių kvapų. Jos mėgsta saldumynus, mėsą, todėl masalui galima naudoti sirupą, medų, sutirštintą pieną, virtą kiaušinį arba žalią mėsą be prieskonių. Paruošto borakso ir maisto mišinio reikia išpilstyti po 2-3 arbatinius šaukštelius į švarius nedidelius indus ir išdėlioti tose vietose, kur ropinėja skruzdės.

Labai svarbu proporcingai sumaišyti maistą ir boraksą: dedamos 9 dalys maisto ir 1 dalis borakso. Jei nuodų įdėsite per mažai, skruzdės nenusinuodys, o jei per daug - nugaiš tik kelios darbininkės. Masalas keičiamas kelis kartus per savaitę.

Šis naikinimo būdas pakankamai efektyvus, bet gali trukti net keletą mėnesių. Yra paprastesnis ir greitesnis būdas atsikratyti kenkėjų - tai specialūs nuodai, kurių galima įsigyti tik dezinfekcijos stotyse.