Kalbant apie vyriškumą, matyti viena ryški tendencija. Bent jau taip teigia keli populiarių vyrams skirtų žurnalų. Jie kaip susitarę trimituoja: „rūpestingumas“.

Hamburgo leidykloje „Gruner und Jahr“ išsiaiškinta, kad jų skaitytojai – rūpestingi vyrai. Žurnalas „Wolf“ yra skirtas būtent tokiems vyrams.

Ši mintis kilo žurnalistui Yorkui Pijahnui, kuris save laiko būtent tokiu žmogumi.

„Šiais laikais vyras patiria daugybę iššūkių. Jis turi būti ir šaunus tėvas, nuvežti vaiką į darželį ir iš jo pasiimti, padėti tvarkytis namie, būti geras sutuoktinas ir dar geras darbuotojas“, – vardija žurnalistas.

Žurnalo darbuotojai nesiekia „alfa patino“ paversti rūpestingu vyru. Vyriausioji žurnalo redaktorė Sinja Schutte nė neketina dalyti patarimų, jai labiau rūpi aprašyti, kaip gyvena tokie „renesanso“ vyrai.

„Šiuos vyrus sieja tai, kad jie nori sulėtinti gyvenimo tempą ir daugiau dėmesio skirti tikrai svarbiems dalykams. Šiandien mes visi labai intensyviai gyvename. Šie vyrai sąmoningai ieško būdų, kaip visos tos sumaišties išvengti ir atsirinkti tai, kas svarbu“, – sako S. Schutte.

Daugeliui vyrų labai svarbu būti geru tėvu. Jie tuo domisi ir nebijo apie tai viešai kalbėti. Pavyzdžiui, „Instagramo“ profilis „Dukterų tėvas“ (angl. Father of Daughters) jau turi per 400 tūkst. sekėjų.

Naujas vyriškumo supratimas pasiekė ir reklamas – net ir kieti vyrukai keičia sauskelnes.

Grįžti į gamtą, sulėtinti tempą, išsijungti internetą ir gerai kokybiškai maitintis – visa tai vyrams pasiekti gali padėti daugybė knygų, organizuojamų kursų ir net streso valdymo mokytojai.

Psichologas Peteris Walschburgeris sako, kad noras susitelkti į esminius dalykus yra logiškas dabartinio mūsų gyvenimo padarinys.

„Pastaraisiais metais atsirado daug įvairių judėjimų, kurie siekia pasipriešinti vyraujančiai žiauriai konkurencijai mūsų visuomenėje. Tą patį galima pasakyti ne tik apie vyrus. Mūsų gyvenimo sąlygos labai pasikeitė, vis daugiau žmonių gyvena miestuose, o gyvenimo tempas tapo per greitas“, – sako psichologijos profesorius P. Walschburgeris.

Kaip rasti pusiausvyrą ir išvengti lavinos rūpesčių? Kaip ir bet kurioje situacijoje, geriausi sprendimai būna paprasti. Michaelis Meudtas siūlo meditaciją.

„Sutelkite dėmesį į penkis įkvėpimus. Bandykite suvokti, kad esate čia ir dabar“, – pataria meditacijos mokytojas.

Michaelis sako, kad sąmoningas dabarties suvokimas, be noro ką nors teisti ar vertinti, yra tiesiausias kelias į vidinę ramybę. Ši taisyklė jam svarbiausia ne tik darbe, bet ir asmeniniame gyvenime.

„Jeigu sugebame sutelkti dėmesį į tokius savaiminius procesus, kaip kvėpavimas – įkvėpimas ir iškvėpimas – vadinasi, galime sutelkti dėmesį ir į savo emocijas, kurios taip pat kyla automatiškai. Tai mums leidžia išvengti tiesioginės reakcijos į kilusią emociją ar mus paveikusį impulsą. Mes tarsi užsidedame savotišką buferį ir galime ramiai savęs paklausti – gerai, kažkas vyksta, kaip aš norėčiau į tai reaguoti?“ – apie meditaciją pasakoja M. Meudtas.

Sąmoningumo ugdymo pratimai veiksmingai mažina stresą bet kokioje situacijoje.

„Sustoję prie raudono šviesoforo signalo sutelkite dėmesį į du arba tris įkvėpimus. Tai galima daryti ir vairuojant automobilį, ir vaikštant po miestą. Bet kada tai galima daryti. Tai ir yra visa esmė. Visai nereikia visą valandą medituoti, svarbu jausti, kad kasdieniame gyvenime gali bet kada sutelkti dėmesį į dabartį, į šią akimirką“, – tikina meditacijos mokytojas.

2017-ųjų vyrui svarbu būti atviram pačiam su savimi ir žinoti, ko iš tikrųjų jis nori. Tai irgi galima pavadinti rūpestingumu.