Jis kiūto gyvenimo šalikelėje, gailėdamasis savęs ir kas mėnesį skoloms ir paskoloms atiduodamų pinigų. Jo netenkina darbas, išvaizda, žmona, namai. Jo gyvenimo prasmė lygi atstumui nuo butelio kaklelio iki taurelės dugno.

Jo žodžiais tariant, jis – gyvenimo duobėje gulintis vyras. Kalbant objektyviai, tai gyvenimo viduramžį pasiekęs lietuvis, kuriam per petį nematoma ranka padrąsinamai plekšnoja psichologai, sociologai ir visokio plauko gyvenimo būdo guru.

Ne tik plekšnoja, bet atlapoja duris savigraužai: viskas čia normalu, fiziologiniai pokyčiai organizme turi būti lydimi socialinių ir psichologinių pasekmių. Verkšlenk į sveikatą, ieškok meilužės ir gerk tik iki dugno – nes tau viduramžio krizė.

„Užteks šitų nesąmonių!“, - drąsiai rėžia vyrų autoklubo N40 įkūrėjas Algirdas Kazlauskas. Ir vietoje savigraužos siūlo pasižvalgyti į vyrų, gyvenimo pergalių pasiekusių tik vidutiniame amžiuje, pavyzdžius. Sakote neįmanoma, nes sėkmė, sulaukus 40-ies, šypsosi tik tokiems, kaip G. Clooney – moterų graibstomiems ir sėkmės profesinėje srityje lydimiems nuo ankstyvos jaunystės? Lietuvos vyrų judėjimas N40 sako griežtą „ne“ ir pristato tris įkvepiančias brandžios šlovės istorijas:

Harlanas Sandersas (1890 – 1980) – „KFC“ tinklo įkūrėjas, pirmąją kavinę atidaręs 62-aisiais gyvenimo metais

50 pirmųjų šio žmogaus gyvenimo metų buvo galima pavadinti ištisa nesėkmės istorija. Nebaigęs mokyklos, nesėkmingai dirbęs ugniagiasiu, draudimo agentu, degalinės operatoriumi, netekęs sūnaus, pirmąją greitojo maisto kavinių tinklo „KFC“ kavinę H. Sandersas atidarė būdamas net 62-jų metų amžiaus. Ir taip įveikė ne tik visą gyvenimą jį lydėjusias nesėkmes, bet sukūrė vieną pirmųjų tarptautinių greitojo maisto tinklų, dabar veikiantį 109 šalyse ir kasdien pritraukiantį apie 2 mln. lankytojų.

Alanas Rickmanas (gim. 1946) – kino žvaigždė, pirmąjį vaidmenį gavęs 46-erių metų amžiaus

Jis gimė darbininkų šeimoje, paauglystėje neteko tėvo ir dirbo eiliniu grafikos dizaineriu. Kol vieną dieną suprato, kad tokia veikla jo netenkina ir, metęs darbą, pasinėrė į aktorystės studijas. Deja, išsvajota karjera nesiklojo taip, kaip norėtųsi. Galimybė vaidinti pasaulinio garso filme „Pavojingi ryšiai“ vyrą aplankė tik sulaukus 42-jų metų. Tačiau paskutinę minutę vaidmenį iš panosės pagrobė aktorius Dž. Malkovičius. Įspūdinga A. Rickmano karjera prasidėjo tik 46-aisiais gyvenimo metais, o šiandien jį atpažįstame iš tokių filmų kaip „Svynis Todas: demoniškas Flyto gatvės kirpėjas“, „Haris Poteris“, „Protas ir jausmai“, „Nedidelis chaosas“ ir t.t.

Henris Fordas (1863 – 1947) ir legendinis 45-erių metų vyro sukurtas T modelio automobilis.

Anksti netekęs mamos, tėvo spaudžiamas dirbti šeimos fermoje, jaunystėje H. Fordas paliko namus ir dirbo mechaniku. Nesėkmingai prasidėjusi karjera privertė vyrą sugrįžti į tėvo ūkį. Tik įsibėgėjus ketvirtai dešimčiai, jis pradėjo dirbti žymiojo išradėjo T. Edisono kompanijoje. Tačiau ir tada vyrui teko susidurti su ekonominėmis problemomis ir profesiniu nestabilumu. H. Fordo aukso amžius prasidėjo sulaukus viduramžio: būdamas 40-ies jis įkūrė „Ford Motor” kompaniją, 45-erių sukonstravo garsųjį T modelio automobilį ir buvo įrašytas į istoriją kaip pirmasis pramonininkas, masinei vidutinės kainos automobilių gamybai pritaikęs konvejerio principą.

Pažadink savyje Vytautą

Anot N40 autoklubo piloto A. Kazlausko, vyro gyvenime, nesvarbu, kas jis – Holivudo žvaigždė ar auto mechanikas – yra du keliai. Gyventi liūne arba palaikyti pozityvų, brandų ir valingą požiūrį į gyvenimą šiandien. „Dėl to, ką turi arba ko neturi, esi kaltas tik pats. Ir visai nesvarbu, kiek tau metų. Juk Vytautas Didysis LDK didžiojo kunigaikščio titulą gavo sulaukęs 51-erių, Žalgirio mūšyje kovėsi 60-ies, o jį atsimename kaip pergalėms užsivedusį mūsų valstybės kūrėją“,- pasakojo A. Kazlauskas: „Užsivesti sėkmingam gyvenimui nebūna per vėlu. Būna tik per mažai valios ir per daug savigailos“.

Traukiam Lietuvos vyrus iš liūno kartu? Vyrų judėjimas N40 laukia naujų narių! Ir kviečia pasidalinti savo mintimis bei gyvenimiškomis patirtimis. Sekite mūsų rubriką „Gyvenimas prasideda nuo 40” ir prisidėkite prie socialinio projekto savo klausimais, istorijomis bei patarimais – laukiame Jūsų laiškų el. paštu info@n40.lt. Aktyviausių Delfi skaitytojų laukia firminiai klubo marškinėliai!