Į šį kvietimą atsiliepė ir vaikų rašytoja, leidyklos „Terra Publica“ direktorė Danguolė Kandrotienė bei laidos „Knygos per „Penki TV“ kolektyvas. Vieną gražų vakarą jie susirinko Kauno vaikų globos namuose „Atžalynas“. Čia mažieji vaikų namų gyventojai buvo pakviesti į literatūrinius skaitymus ir susitikimą su rašytoja. D. Kandrotienė ne tik pabendravo su vaikais, bet ir skaitė ištraukas iš savo knygos „Pasaiba“, kartu su vaikais leidosi į fantazijų kupiną pasaulį. Spindinčios vaikų akys rodė, kad skirtas dėmesys jiems ypač svarbus.

Žinoma, neapsieita ir be dovanų. Autorė ir laidos kolektyvas vaikams padovanojo visą šūsnį knygų ir kalną saldumynų, kuriems per Pyragų dieną pinigėlius geranoriškai suaukojo leidyklos kolektyvas. Vis dėlto, pasak, vaikų globos namų direktorės Dalios Pajedienės, tokiais momentais svarbiausios ne dovanos, bet bendravimas su vaikais, paprasti pokalbiai ar tiesiog knygos skaitymas kartu. Būtent tai priartina vaikus prie knygos, leidžia nusikelti į svajonių kraštus, lavina vaizduotę ir bendravimo įgūdžius, mažina socialinę atskirtį.

Vaikų globos namų direktorė džiaugėsi, kad akcija „Knygų Kalėdos“ šiemet palietė labai svarbią temą – savanorystę. Jau ne pirmus metus visi norintys skatinami tapti savanoriais: nors kelis kartus per savaitę užsukti aplankyti vaikučių, pabendrauti su jais, pažaisti, kartu paruošti pamokas ar tiesiog paskaityti knygelių. Toks bendravimas vaikams ypač svarbus, juk būtent jo mažiesiems labiausiai ir stinga.

D. Pajedienė pasakoja, kad vaikai kasmet apipilami dovanomis, o dovanotojai jaučiasi atlikę savo pilietinę pareigą, tačiau vaikams reikia ne to. Dovanos ateina ir išeina, o emocinis ryšys ir bendravimas lieka ilgam. Būtent savanoriaudami žmonės gali suteikti čia gyvenantiems vaikams daug daugiau, nei vieną kartą per metus nupirkdami žaislą ar saldainį. Tad ne tik dovanokime dovanas, bet ir neužmirškime bendravimo džiaugsmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją