Tėvai turi stiprų poveikį vaikų įsitikinimų, nuostatų ir elgsenos formavimuisi, ypač ankstyvoje paauglystėje. Dažnai tėvai nesijaučia esantys tinkamai pasiruošę kalbėti apie lytiškumą ir patiria diskomfortą su vaikais aptardami tam tikras temas. Dauguma tėvų tikisi paramos ir ieško informacijos, kaip psichologiškai pasiruošti pokalbiui, tačiau tokią pagalbą suteikiančių šaltinių mažai arba apskritai nėra.

Metodiką, kaip tėvams pasiruošti bendravimui su vaiku lytiškumo temomis, parengė Italijos psichologai. Jie paaiškino tėvams, kodėl svarbu su vaikais kalbėti apie lytiškumą, kaip įveikti neigiamas emocijas, kaip sugriauti tabu, atsisakyti neteisingų nuostatų ir įsitikinimų. Metodiniame vadove pateikiamas savistebėsenos pratimas, per kurį tėvai turi prisiminti savo ankstyvuosius kūno pokyčius, klausimai, padedantys atkurti emocijas ir išgyvenimus pirmąkart susidūrus su lytiškumu, rekomenduojama atlikti mitų ir klaidingų įsitikinimų dekonstravimo užduotį bei pasitikrinti savo turimas žinias apie lytiškumą.

Metodiniame vadove yra pateiktos nuorodos, kokias temas labiausiai tiktų aptarti tam tikrame vaiko amžiuje. Pasirengus, tėvams rekomenduojama suplanuoti pokalbį su vaiku, nurodoma, kaip elgtis, jei pokalbis su vaiku nepavyko ar vyko ne taip, kaip buvo tikėtasi.

Lietuvoje metodinę medžiagą jau išbandė daugiau nei 150 tėvų. Jų teigimu, metodinis vadovas jiems buvo naudingas: „Supratau, kad būtina vaikus šviesti lytiškumo temomis, ir ši metodinė medžiaga suteikė tam puikius pagrindus”, „Informacija padėjo aiškiau suvokti ir savo supratimą apie lytiškumą“.

Metodinė medžiaga patalpinta tinklalapyje www.askproject.eu/lt, kur bus visiems prieinama iki 2019 m. Tinklalapyje galima peržiūrėti ir filmuką, kuriame vizualiai atskleidžiama lytinio švietimo svarba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)