O šiais laikais patys tėvai neslepia, jog pagrindinis šios vasaros užsiėmimas jų vaikams bus “šlifuoti šaligatvius” ar “varvinti akis” prie kompiuterių . Surasti užsiėmimų visai vasarai daugelis tėvų neišgali dėl to, kad tai esą nepigiai kainuoja.

Du vaikus auginanti vilnietė Solgita Kempinienė teigia, jog kiekvieną vasarą tenka sukti galvą, kuo juos užimti. Anot jos, stovyklų kainos yra per aukštos, be to, jos užimtumo problemą išsprendžia tik dešimčiai dienų. Kita sostinės gyventoja Geda Korsakienė savo pirmąją klasę pabaigusi sūnų veda į mokykloje veikiančią dienos stovyklą, kurioje vaikai užimami, kol jų tėveliai dirba. Už priežiūrą ir maitinimą tenka mokėti po 150 litų per savaitę. „Savaitei galima sau leist, bet jei taip visą vasarą, tai aš nežinau, kaip čia būtų, jau 600 litų mėnesiui susidaro. Seneliai gyvena toli, o jei ir būtų arti, patys seneliai dirba, o jei turi atostogų, tai ir jiems reikia paatostogauti“, - sako G.Korsakienė.

Šiuo metu Lietuvoje veikia apie 30 stacionarių stovyklų, keletas dienos užimtumo centrų. Tačiau tėvai skundžiasi, kad informacijos apie tai labai trūksta. Jie apgailestauja, kad ir šioje paslaugų srityje veikiama netikusiu principu – mes padarysim, o jūs jau būkit malonūs ir patys mus susiraskite.

Valstybė socialiai remtinų vaikų poilsiui šiemet skyrė per tris milijonus litų, dar daugiau, nei milijonas skirtas kryptingam vaikų ugdymui vasaros sezono metu. Dalį lėšų užimtumui skiria ir pačios savivaldybės. Tačiau dirbančių ir į socialiai remtinų gretas nepatenkančių vaikų tėvai pinigus už bet kokį poilsį turi sumokėti patys. Nuo savaitės iki dviejų trunkantis poilsis stacionariose stovyklose piniginę paplonins nuo 200 iki 800 litų. Švietimo ir mokslo ministerijos Socialinės politikos departamento direktorius Rolandas Zuoza teigia, kad dirbantys ir normaliai uždirbantys tėvai savo vaikų poilsiui tokią sumą galėtų per metus stovyklai ir pataupyti.

Tačiau yra ir nemokamų stovyklų. „Paminėčiau šaulių sąjungą, kuri organizuoja nemokamas vaikų vasaros stovyklas. Apie tai galima sužinoti savo savivaldybės teritorijoje esančiuose daliniuose“, - sako R.Zuoza. Tačiau tokias stovyklas dar iki vasaros pradžios rezervuojasi apsukriausi ar jaunųjų šaulių sąjungai priklausančių vaikų tėvai. Sąlyginai nemokamos yra mokyklose veikiančios dienos stovyklos, kuriose tėvai moka tik už maistą ir kai kurias pramogas.

Nepaisant to, kad tėvai skundžiasi aukštomis stovyklų kainomis, jos vis tiek būna užpildytos. Anot R.Zuozos, gerose vietose Palangoje, Klaipėdoje, Giruliuose jau yra sudėtinga gauti vietų, iš anksto jų neužsakius. „O naujos stovyklos taip pat kuriasi ir tai rinka turėtų reguliuoti. Žmonės mūsų darosi turtingesni, galėtų pagalvoti, kaip vaikui už 200-300 litų pataupyti kelialapiui, taip pat valstybė pagal pajėgas planuoja didinti remiamas sumas, įvairias programas“, - kalbėjo Švietimo ir mokslo ministerijos valdininkas.

Didesnes pajamas gaunantys tėvai išgali savo atžalas išleisti ir į stovyklas užsienyje, kai kurie, norėdami savo vaikams suteikti tokią progą, naudojasi ir išperkamosios nuomos paslaugomis. Vaikų keliones organizuojančios kelionių agentūros „Excursus“ direktorius Gintaras Mickevičius pasakojo, jog pigiausiai, 850 litų, kainuoja vasaros stovykla Slovakijoje. Kelialapis į populiariausią stovyklą Italijoje parduodamas už 1500 litų, tiek pat kainuoja ir poilsis Kroatijoje. Į stovyklą Ispanijoje skraidinama lėktuvu, todėl ji kainuoja brangiausiai – 2400 litų.

Turkijoje vaikai gali ilsėtis už 2000, Graikijoje už 2200 litų. Į tokias stovyklas išlydėti vaikai kišenėse dar turi turėti apie 100 eurų papildomoms išlaidoms. „Yra mokamų objektų. Sakysim, Ispanijos stovykloj yra visos pramogos, kurias organizuoja stovykla, ir už jas mes turim mokėti papildomai, tai yra apie 80 eurų. Yra organizuojama išvyka, jeigu vaikai nori, į Barseloną, už tai taip pat turi susimokėti. Italijoje papildomos išlaidos yra 70 eurų, tų 30 eurų, kurie nuo 100 lieka, pilnai užtenka savom išlaidom – limonadui, ledams ir panašiai“, - pasakojo G.Mickevičius.

Į stovyklas užsienyje tėvai išlydi nuo 7 iki 18 metų vaikus. Tačiau tiek stovyklos svetur, tiek Lietuvoje trunka daugiausiai dvi savaites, o vasara tęsiasi tris mėnesius. Todėl vaikams sugrįžus, tėvai vėl turi sukti galvas, kuo juos užimti. Auginantys jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikus žmonės savo atžalėlių priežiūrai samdo aukles, tačiau ši praktika nėra labai populiari. Vilnietės G.Korsakienės manymu, auklė nesugebėtų tinkamai užimti vaiko, o samdyti žmogų vien tam, kad šis prižiūrėtų vaiką, daugeliui šeimų yra didelė prabanga.

Taigi ieškotis auklių savo mokyklinio amžiaus vaikams tėvai neskuba dėl gana aukštų šios paslaugos kainų. Agentūros „Mama ir auklė“ vadovė Ieva Augustinienė teigia, jog vienkartinis užsakymas, trunkantis iki savaitės kainuoja 30 litų. Šis mokestis sumokamas agentūrai už tai, kad ši suranda ir psichologiniais testais patikrina auklę. Be abejo, auklei už paslaugas reikės mokėti papildomai. Mokestis labai įvairus. „Šiuo metu visą mėnesį dirbančios geros auklės gauna nuo 700 iki 1000 litų. Valandinis tarifas svyruoja 4 iki 6 litų“, - sakė I.Augustinienė.

Kai kurie tėvai, vietoj auklės ir stovyklos vaikų poilsį planuoja išradingiau. „Kadangi mano vaikai turi daug pusseserių, pusbrolių ir gerokai vyresnių, tai sugalvojau juos visus suburti ir leisti į kažkokius išnuomotus namelius, kad ir Dubingiuose. Manau, jie puikiai galėtų vienas kitą prižiūrėti, juolab kad vyriausiems yra po 16-17 metų“, - savo planais dalijosi S.Kempinienė.

Labiau pasisekė tiems tėvams, kurie patys planuoja ištrūkti atostogom bent kelioms savaitėms. Tada nei auklėms, nei stovykloms pinigų skaičiuoti nebereikia, o tėvai galų gale visą dėmesį gali skirti savo atžaloms.