„Info Ekspresas“ šįkart domėjosi apie vaikų auginimą Anglijos ir Lietuvos didmiesčiuose – Londone ir Vilniuje. Ką apie visa tai mano tie, kurie čia gyvena ir augina savo atžalas.

Vaikas – brangus malonumas, tačiau auginti tikrai verta

Jau nebesistebime, kai vis dažniau ir dažniau iš žymių moterų visame pasaulyje išgirstame, jog jos renkasi gyventi be vaikų: taip lengviau ir daug paprasčiau.

O štai dauguma moterų, kurios susilaukia vaikų, teigia, jog vaikai iš esmės pakeitė jų gyvenimą į gerąją pusę.

Ir nors vaikai yra brangus malonumas, auginti juos tikrai verta. Vien ko verti yra tie pirmieji kūdikio kartai, su kuriais kaip asmenybės auga ne tik kūdikiai, bet ir jų tėvai…

Moksliniai tyrimai: kiek kainuoja užauginti vaiką Anglijoje?

Žymus britų dienraštis „The Guardian“ teigia, jog 2016 metais išlaidos vaikams gerokai padidėjo. Lyginant su 2003 metais, išlaidos vaikams išaugo net 65 procentais.

Atlikti tyrimai rodo, jog šeima, kuri susilaukė vaiko 2016 m., gali tikėtis išleisti apie 231,843 £ svarų auginant vaiką iki 21 metų. Vaiką auginant Londone, anot tyrėjų, suma gali būti dar didesnė ir siekti net 253,638 £.

Vien tik vaiko priežiūra – auklės ir darželiai, tėvams gali kainuoti apie 70,000 £, o kur dar pinigai, kurie yra skirti vaiko išsilavinimui – visa tai dar papildomai gali paploninti tėvų kišenę bent 74,000 £. Be viso to, anot tyrėjų, maistas papildomai kainuoja apie 19,000 £, atostogos – 16,882 £, drabužiai – 10,942 £, žaislai, hobiai – 9,307 £ ar netgi kišenpinigiai, kuriems tėvai per 21-erius vaiko metus išleidžia dar papildomai apie 4, 614 £.

Darželių ir auklių kainų palyginimas: Londonas ir Vilnius

Auklės, darželiai, įvairios mokyklėlės – su tuo neišvengiamai susiduria tėveliai, kurie nori saugiai palikti savo vaikus ir ramiai grįžti į darbą. Gerai, jei šalia yra seneliai ar gera draugė, tuomet priežiūros išlaidas galima gerokai sumažinti. O ką daryti tiems, kuriems vienintelis pasirinkimas – darželiai arba privačios auklės?

Pažvelgus į Londone esančius skelbimus, kuriuose privačios auklės siūlo vaikų prižiūrėjimo paslaugas, susidaro įspūdis, jog pigiausia auklė kainuoja apie 7 £/val., brangiausia – apie 29,50 £/val. Tokį kainų skirtumą lemia auklės kvalifikacija bei patirtis.

Vilniuje privačios auklės savo paslaugas siūlo nuo €3/val., iki €15/val. Vėlgi, kainos už paslaugą priklauso nuo auklės išsilavinimo, įvairių sertifikatų bei pradirbtų metų vaikų auklėjimo srityje.

Kainos Londono darželiuose taip pat svyruoja ir labai priklauso nuo rajono. Pavyzdžiui, Londono vakaruose ir centre mokyklos ar darželiai bus brangesni, nei Londono pietuose ar rytuose, o privačių mokyklų kainos gali siekti nuo 7000 £ iki 15 000 £ per metus.

Lietuvoje situacija yra kiek kitokia. Maža konkurencija lemia didelę paklausą. Štai „Karalienės Mortos“ mokykla siūlo itin aukštą mokymo lygį. Tiesa, ši mokykla yra daugiau skirta pasiturinčių tėvelių atžaloms, mat mėnesinis pradinės mokyklos mokestis vaikui – €495, o pagrindinės mokyklos dar didesnis – €540/mėn. Be viso to tėveliai dar turės sumokėti stojamąjį, vienkartinį mokestį – €350. Papildomai kainuos ir maitinimas – €3,91 dienos pietūs bei uniforma, kurios kaina priklausys nuo to, kokius uniformos elementus tėveliai parinks.

Ką apie vaikų auginimą galvoja moterys, gyvenančios Londone?

Atsitiktinai gatvėje sutiktų praeivių klausėme, ką jos galvoja apie vaikų auginimą Londone. Šios trumpos apklausos rezultatai maloniai nustebino: pasirodo, Londonas vis dar yra mėgstamas jaunų šeimų miestas ir iškeisti jį į kitą Anglijos miestą norėtų tikrai ne visos moterys.

Marija: „Londonas brangus miestas – čia brangiai kainuoja būsto nuoma, kelionės viešuoju transportu, tačiau vaikiški rūbeliai, maistas, manau, yra daug palankesnėmis kainomis, nei, pavyzdžiui, Lietuvoje. Siunčiu savo vienai draugei į Lietuvą rūbelius, nes čia vardiniai rūbeliai, kuriuos perku „Tiki Maxx“ parduotuvėje kainuoja daug pigiau nei Lietuvoje. Maisto kainos taip pat normalios, panašios, kaip ir Lietuvoje, o dažnai net ir pigiau.

Palyginkime tuos pačius bananus ar tą patį, pavasarį išgarsėjusį kalafiorą. Juk čia, Anglijoje, jis pigesnis nei Lietuvoje. Pigesni ne tik vaisiai ir daržovės, bet ir įvairūs žaislai bei mokyklinės prekės vaikams. Čia jų tikrai galima rasti už palankią kainą. Kad ir taip vadinamose „svarinėse“. Šiose parduotuvėse vos už vieną svarą galima nupirkti vaikui ir žaislą, ir knygutę, ir drėgnų servetėlių… Žinoma, prekių kokybė tokio tipo parduotuvėse gal ir nekokia, bet aš visuomet skaitau etiketes ir tikrai randu neblogų pirkinių.“

Sandra: „Gyvenu netoli London city airport metro stoties, prisipažinsiu, oro užterštumas šiame rajone mane tikrai glumina ir neramina. Suprantu, kad tai kenkia ir man, ir mano vaikui. Nieko keisto, kai per televiziją rodo, kiek daug žmonių šiame mieste kenčia nuo astmos – ligos, kurią lemia oro tarša. Kartais galvoju, kad tikrai, gal geriau susidėti daiktus ir išvykti kitur, ten kur gamta, grynas oras, kad ir į tą pačią Škotiją, kuri visai netoli. O dar tas Brexit ir su juo susijusi rasizmo banga… Jaudinuosi dėl savo penkiamečio berniuko, bet tuo pačiu suprantu, kad šiuo metu keisti jam mokyklą būtų nepalanku, papildomas stresas ir rūpesčiai.“

Mini apklausa socialiniame tinkle. Kiek kainuoja išlaikyti vaiką Lietuvoje?

Dauguma moterų teigė, kad vaikų išlaidos labai priklauso nuo jų amžiaus ir sezoniškumo. Štai prieš mokyklą, faktas, jog tėveliams išlaidos gerokai padidėja: reikia pirkti ir kuprinę, ir drabužėlius, ir batus, o kur dar sąsiuviniai, pieštukai, dažai ir kitos mokyklai reikalingos prekės…

Taip pat moterys teigė, jog dažnai net nėra konkrečios sumos, kurią jie išleidžia per mėnesį savo atžalų auginimui. Vieną mėnesį gali išleisti daugiau, kitą mažiau. Pavyzdžiui, šaltuoju metų laiku, vaikui susirgus, kainuoja vaistai, būna neplanuotų išlaidų.

Kai kurios moterys prisipažino, kad niekada neskaičiavo, kiek kainuoja išlaikyti vaiką. Jei kažko reikia, tai ir perka, duoda vaikui kišenpinigių, kad vaikas pats išmoktų pinigus taupyti.

Lietuvoje sveikintina mada yra vaikiškų prekių, drabužėlių turgeliai. Būsimos mamytės perka savo vaikams rūbelius ir žaislus iš antrų rankų. Moterys teigė, jog verta pirkti ne tik dėl to, jog kainuoja pigiau, bet dar ir dėl to, jog naujų rūbelių ar žaislų pirkti neapsimoka, vaikas greitai juos išauga…

Bene daugiausiai reakcijų socialiniame tinkle susilaukė komentaras, kuriame mamytė rašė: „Gyvenu Kaune. Vaikas lanko nemažai būrelių. Kiekviena diena po mokyklos būna užimta, vasarą lankė ir dienos stovyklą. Kaip tik kelis mėnesius dariau išlaidų lentelę, nes buvusiam vyrui tenka pateikti. Viską skaičiuojant vaikui išleidžiu apie €400-450/mėn.“

Po šio komentaro pasipylė kitų mamyčių nuomonės, kurios klausė: „Na ir ką tu čia tokio tam vaikui perki, kad tokius pinigus išleidi? Net juokas neima, kad vaikui tiek išleidi.“ Kita mamytė vėl stebėdamasi klausė „€450 vienam vaikui per mėnesį? Tai man dviem reiktų €900? Ką už tiek reikėtų pirkti net neįsivaizduoju. O juolab, kai didžioji dauguma lietuvių apskritai net dviese dirbdami vargiai tiek uždirba…“.

Konkretų savo išlaidų pavyzdį pateikė dviejų metukų berniuko mama. Jos mėnesinės išlaidos berniukui atrodo štai taip: sauskelnės (3 pakai per mėnesį po €16) kainuoja €48, drėgnos servetėlės mėnesiui (3pak.) kainuoja €9, privatus darželis – €145, drabužiai, batai – apie €100, visokios sultys, sūreliai, sausainiai, bandelės ir t.t. – visa tai kainuoja dar mažiausiai €30. Ir dar, būtinai per mėnesį nuperku bent vieną žaislą, kainuoja irgi apie €20-30. Tiesa, higienos priemones perkam kas 3mėn., tai mėnesiui gaunasi apie €8. Dar vaikas geria vitaminus, 3 mėnesiams vitaminai kainuoja €51, mėnesiui – €17.

Transporto išlaidos vežant į darželį mėnesiui kainuoja apie €30.“ Taigi, iš viso moteris dvejų metų berniukui per mėnesį išleidžia nei daug, nei mažai – apie €438 (neįskaitant kavinių, pramogų).

Išvados

Nepaisant išlaidų, kurias patiriame augindami vaikus, tas džiaugsmas ir laimė matant savo mažuosius laimingus ir sveikus atperka visas abejones. Ko gero, švedų rašytoja Selma Lagerlof buvo velniškai teisi sakydama, kad „Vaikas, kuris teikia laimės savo tėvui ir motinai, yra geriausia, ką mūsų akys gali regėti.“

Žvilgsnis į pasaulį

Prieš planuojant vaiką reikėtų pagalvoti, kurioje šalyje bus suteiktos geriausios sąlygos jam auginti. Lyginant su kitomis šalimis, Lietuva, atrodo, visai nebloga vieta atžaloms auginti.

Būsima mama Lietuvoje gauna 18 savaičių pilnai apmokamų motinystės atostogų, būsimas tėtis – keturias savaites, kartu tėvai gauna 156 savaites, kurias gali pasidalinti. Svarbu žinoti, jog visą pinigų sumą galima išsimokėti per pirmas 52 savaites, kol vaikui sueis vieneri metai, arba 70% pinigų sumos išsimokėti per 104 savaites, t.y., kol vaikui sueis 2 metai. Likusios savaitės yra neapmokamos.

Kaimyninėje šalyje Estijoje yra suteikiama 140 dienų visiškai apmokėtų nėštumo ir motinystės atostogų, kurios gali prasidėti 30-70 dienų iki numatytos gimdymo datos.

Danijoje nėščia moteris gali gauti 18 savaičių motinystės atostogų: 4 savaites iki gimdymo ir 14 savaičių po jo. Per 14 savaičių laikotarpį, tėvas taip pat gali pasiimti dvi savaites apmokamų atostogų.

Anglijoje nėščiosioms priklauso 52 motinystės atostogų savaitės, jeigu apie nėštumą darbdaviui pranešama laiku. Iš jų, 39 savaitės yra apmokamos. Moterys neprivalo pasiimti visų motinystės atostogų, jeigu to nenori, tačiau pirmos 2 savaitės (arba 4 dirbančioms gamyklose) yra privalomos. Jeigu prieš tapdama nėščia moteris dirbo pilnu etatu, pirmas 6 savaites jai turėtų priklausyti 90% vidutinio darbo užmokesčio per savaitę, o vėliau – 139,58 £ per savaitę (yra įvairių sąlygų).