Pasirodo, tėvai dažnai meluoja vaikams – net jei patiems sako, kaip svarbu būti nuoširdiems ir sąžiningiems. Tėvai taip elgiasi, siekdami paveikti vaikų elgesį ir emocinę būklę. Naujame tyrime mokslininkai šį įprotį vadina „vaikų auginimu meluojant“.

„Esame nustebę, kaip dažnai tėvai meluoja vaikams. Mūsų tyrimai rodo, kad net tie tėvai, kurie daugiausiai pabrėždavo nuoširdumo svarbą, meluodavo atžaloms“, - teigė Kang Lee iš Toronto universiteto (Kanada).

Mokslininkai atliko du tyrimus. Viename jų tėvai pripažino, kad sakydavo savo mažiems vaikams, jog jiems gali nutikti baisių dalykų, jei jie neis miegoti ar nevalgys.

Kitame tyrime mokslininkai analizavo universiteto studentų prisiminimus apie jų tėvų melavimą ir gavo panašius rezultatus: tėvai dažnai meluoja vaikams, net jei jiems sako, kad melas – visiškai nepriimtinas dalykas.

Nors mokslininkai teigė, kad reikia papildomų tyrinėjimų, siekiant visiškai suprasti tėvų melo vaikams pasekmes, jie padarė išvadas, kad „melas gali sutrikdyti vaikus tuo laiku, kai šie stengiasi išsiaiškinti visuomenės taisykles“ ir kad tai gali „pažeisti tėvų-vaikų ryšį“.

Mokslininkai sutinka, kad kartais verta nesakyti visos tiesos vaikams.

„Juk, pavyzdžiui, pasakyti dvimečiui, kad jums nepatinka jo piešinys, yra tiesiog žiauru“, - sakė psichologijos profesorė Gail Heyman. Tačiau ji ragina tėvus gerai viską apgalvoti ir, prieš meluojant, apsvarstyti alternatyvas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)