Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika” šeimos klinikos gydytoja Vaida Lukoševičienė pataria, kaip tinkamai prižiūrėti varvančią nosytę, kokius preparatus galima naudoti ir ką daryti, jei sloga nuolat kartojasi.

- Pirmieji ir pagrindiniai simptomai, išduodantys, kad mažyliui prasideda sloga?

- Pagrindiniai simptomai – nosies užgulimas, perštėjimas, niežulys, čiaudulys. Paprastai tokie simptomai tęsiasi apie tris dienas. Vėliau, dėl organizme vykstančių imuninių procesų, iš nosies pradeda tekėti skaidrios išskyros, išlieka nosies užgulimas, sunkus kvėpavimas. Per keletą dienų sekretas sutirštėja, jo mažėja ir galiausiai baigiasi, arba gali komplikuotis sinusitu, vidinės ausies ar apatinių kvėpavimo takų uždegimu.

Paprastai suaugusiesiems sloga trunka apie savaitę, o vaikams gali užsitęsti ilgiau (net ir 14 dienų), todėl labai svarbi tinkama priežiūra, kad būtų sumažinta komplikacijų rizika. Naujagimiams ir kūdikiams dėl anatominių bei imuninių savybių sloga komplikuojasi dažniau.

- Kaip turėtų būti gydoma sloga?

- Slogos gydymas priklauso nuo vyraujančių simptomų. Jei nosis užgulusi, tikslinga mažinti gleivinės paburkimą, jeigu gausiai teka gleivės, tuomet skiriami dekongestantai būklei palengvinti. Jeigu gleivės klampios, tirštos, skiriami mukolitikai, t. y. gleives skystinančios priemonės. Visais atvejais svarbi ir nepakeičiama priemonė – nosies ertmės plovimas jūros vandeniu. Tokiu būdu suskystinamos ir išplaunamos susikaupusios gleivės, drėkinama nosies gleivinė, mažėja jos paburkimas, tuo pačiu mažėja tikimybė įsitvirtinti ir daugintis slogą sukėlusiems virusams.

- O kokia naujagimio nosytės priežiūra prasidėjus slogai?

- Naujagimio nosytės landos labai siauros, bet ir jose gaminasi gleivės, kurios dažniausiai pridžiūsta ir trukdo kvėpuoti. Tuomet į nosytę reikėtų įlašinti specialiai kūdikiams skirto jūros vandens arba fiziologinio tirpalo ir bandyti specialiu siurbtuku ištraukti sudžiūvusias gleives. Jei nosytė stipriai užburksta bei gaminasi daug gleivių ir tai trukdo naujagimiui valgyti, jis tampa neramus, reikėtų kreiptis į gydytoją – patiems gydyti nerekomenduojama.

- Kokie pagrindiniai patarimai vaikui sloguojant?

- Vaikučiui suslogavus neretai tėvai nežino, kaip elgtis, t. y. vesti į lauką ar likti namie? Jei vaikas nekarščiuoja, jo nevargina sunkus kosulys ir bendra savijauta gera, eiti į lauką netgi reikia. Taip pat labai svarbu nuolat vėdinti patalpas. Be to, svarbi ir patalpų oro temperatūra. Ikimokyklinio amžiaus vaikų kambariuose turėtų būti 20–22 °C, o vyresnių ir suaugusiųjų – 18–19 °C šilumos. Ne mažiau svarbi patalpų oro drėgmė. Sloguojantis mažylis turi gauti užtektinai skysčių, nepervargti, nesušilti, daugiau ilsėtis.

- Turbūt vienas didžiausių iššūkių tėveliams – išvalyti sloguojančio mažylio nosytę. Kaip teisingai tai daryti?

- Patiems mažiausiems į nosytę geriau lašinti tirpaliuką iš specialių mažų ampulių, o vyresniems – purkšti jūros vandenį iš flakonėlio. Kol vaikas išpūsti nosies nemoka, rekomenduojama naudoti specialų siurbtuką.

Išmokyti mažylį išpūsti nosytę – tikrai nėra lengva užduotis. Pirmiausia reikia prispausti vieną šnervę ir pūsti, tuomet kitą. Vaiką šnirpšti nosį reikia mokyti atsargiai, nes pučiant per stipriai ligos sukėlėjai gali patekti giliau į vidinę ausį. Kad vaikui pavyktų greičiau išmokti, jį galima kaip nors paskatinti.

- Kiek kartų per dieną galima nosytę plauti jūros vandens tirpalu? Ar per dažnas plovimas nepakenks?

- Į tokių purškalų sudėtį įeina tik sterilus vanduo ir druska. Teisingai naudojant jie ne tik gydo uždegimą, bet ir iš kvėpavimo takų išvalo alergenus bei bakterijas. Nosies plovimas jūros vandeniu yra saugus bei efektyvus visoms amžiaus grupėms ir gali būti naudojamas ilgą laiką. Yra jūros vandens purškalai, pritaikyti suaugusiesiems, vaikams ir netgi kūdikiams nuo gimimo. Svarbu paisyti nurodymų ir laikytis rekomendacijų. Kiek dažnai naudoti purškalą, priklauso nuo simptomų intensyvumo.

- Kiek laiko galima naudoti vaikams skirtus lašiukus nuo slogos?

- Nosies lašiukų, vadinamų dekongestantais, vartojimas turi būti griežtai apribotas iki 5–7 dienų. Ilgesnis šių preparatų naudojimas gali sukelti itin rimtų problemų.

- Kuomet dėl slogos būtina kreiptis į gydytojus?

- Tėvai turėtų sunerimti tuomet, jei sloga tęsiasi daugiau kaip 10 dienų, iš nosies teka nemalonaus kvapo išskyros, pasireiškia veido, galvos, skausmas, spaudimas, akys, veidas paburksta, pakyla temperatūra, pasikeičia uoslė.

- Ką daryti, norint kuo rečiau sirgti sloga?

- Įrodyta, kad jūros vandens purškalų naudojimas gali būti prevencinė priemonė norint nesusirgti sloga. Ypač gripo ir virusinių ligų sezono metu. Reikėtų nosies šnerves išsiplauti grįžus iš kolektyvo, masinio susibūrimo vietų, parduotuvės, ypač jei teko bendrauti su sergančiaisiais.

- Kaip stiprinti vaiko imunitetą, kad sloga ir peršalimo ligos vargintų kuo rečiau?

- Kuo daugiau būti gryname ore, sveikai maitintis, suteikti galimybę vaikui dažniau judėti fiziškai, išmokyti laikytis higienos. Pasitarus su šeimos gydytoju galima vartoti specialių priemonių, maisto papildų imunitetui stiprinti.

Faktai ir įdomybės

Ikimokyklinio amžiaus vaikams normalu sloguoti 6–8 kartus per metus. Lankant darželį rizika gali padvigubėti.
Dažniau sloguoja neišnešiotukai.
Tirpalą nosiai plauti galima pasigaminti ir namie: 100 ml vandens sumaišyti su žiupsneliu druskos be jodo.
Inhaliacijos taip pat veiksmingai gydo užgulusią nosį. Garai skystina gleives ir atveria nosies kanalus.
Nuo seno populiari liaudiška prevencinė priemonė nuo slogos – kūdikiui į nosį įlašinti motinos pieno.
Apie 95 % visų atvejų sloga yra virusinė.