Siūlau šiek tiek iš arčiau susipažinti su Individualiosios psichologijos pradininko Alfredo Adlerio mintimis apie visą gyvenimą mus lydinčią vaikystės patirtį ir geriau pažinti save.

Vaikystės patirtis šiandien. Alfredas Adleris asmenybės ypatumus arba bruožus pavadino Gyvenimo stiliumi (angl. Lifestyle), kuris, anot jo, susiformuoja vaikystėje ir išlieka santykinai pastovus visą žmogaus gyvenimą. Būdami vaikai savo šeimoje mes išbandome įvairius elgesio modelius ir atrandame, kad tam tikri iš jų mums tinka labiau, t.y. geriau padeda prisitaikyti.

Šis vaikystėje susiformavęs Gyvenimo Stilius apibūdina asmenybės dinamiką ir atspindi asmens unikalų, nesąmoningą ir besikartojantį elgesio stilių sprendžiant tris pagrindines Individualiosios psichologijos išskiriamas gyvenimo užduotis: socialinius, asmeninius bei darbo santykius.

Įdomu, jog Gyvenimo stilius nulemia tai, kad žmogus naudoja gana panašias strategijas skirtingoms problemoms spręsti, pvz. jei vaikystėje aš supratau, kad vienintelis būdas sulaukti norimo tėvų dėmesio yra išskirtiniai pasiekimai mokykloje, didelė tikimybė, kad jau suaugęs savo darbe negailėsiu laiko ir pastangų, nes tik išskirtiniai rezultatai man teiks pasitenkinimą arba, mano įsivaizdavimu, įtiks vadovui.

Kitas pavyzdys galėtų būti patirtis kuriant gerus santykius su tėvais ir šios patirties perkėlimas į savo šeimą, pvz. jei vaikystėje pajaučiau, kad daugumą trokštamų dalykų galiu pasiekti kompromiso keliu, greičiausiai tokią strategiją sieksiu pritaikyti ir santykiuose su savo antrąja puse.

Šioje vietoje turbūt būtų galima pritarti populiariai minčiai, kad renkantis antrąją pusę itin svarbu pasižiūrėti į jo/jos šeimą, santykius toje šeimoje. Visgi, ne visi dalykai ir patirtis matoma "plika akimi" - iš pirmo žvilgsnio panašiose šeimose gali vyrauti visiškai skirtingas tiek tėvų tarpusavio tiek tėvų-vaikų santykių modelis.

Asmenybės ypatumų nustatymas. Gyvenimo stilių pagal A. Adlerį nustatyti galima naudojant 1993 m. William L. Curlette, Mary S. Wheeler ir Roy M. Kern sukurta Pagrindinių Adlerio prisitaikymo skalių versiją suaugusiems (angl. Basic Adlerian Scales for Interpersonal Sucess – adults’ version, toliau - BASIS-A). Kviečiu pasinaudoti galimybe ir, užpildžius žemiau nuorodoje pateiktą šiuo metu atliekamo tyrimo apie žmonių požiūrį į save ir mitybą klausimyną, gauti savo asmenybės ypatumų profilį.

Kuo tai naudinga? BASIS-A gali būti ypatingai naudingas tiems žmonėms, kurie nori suprasti savo asmenybės ypatumus bei problemų sprendimo strategijas, susijusias su darbu, socialiniais santykiais bei artimesniais ryšiais su kitais žmonėmis.

Sužinokite savo problemų sprendimo įgūdžius, susijusius su pokyčiais asmeniniame gyvenime bei profesinėje veikloje, darbo stiliumi, santykiais su šeimos nariais, draugais, kolegomis bei kitais svarbiais asmenimis.

Susipažinimas su šiais asmenybės bruožais gali padėti suprasti ir vystyti labiau tinkančias kasdienėje darbinėje, socialinėje bei namų veikloje, kylančių iššūkių įveikimo strategijas.

Daugiau informacijos (pvz. apie jūsų laukiančius siurprizus) ir klausimyną rasite čia.