Giliai įkvėpkite ir iškvėpkite.

Prisiminkite, kad nemalonios vaikų pastabos jūsų atžvilgiu tėra jų susierzinimo ir pykčio išraiška. Nepriimkite to asmeniškai.

Jeigu susivaldyti nepavyksta ir pasakote tai ko nederėtų – pripažinkite savo klaidas ir atsiprašykite.

Pasakykite pirmiausia sau, o vėliau ir vaikui, kad esate irzlus(i) ir supykęs(usi). Galbūt tai padės išvengti konfliktinės situacijos.

Apsvarstykite, kodėl pykstate. Ar tai įtakoja vaiko nevaldomos emocijos, ar kitos aplinkybės?

Atsitraukite. Dažnai pora minučių spengiančios tylos gali nuslopinti negatyvias emocijas ir padėti išgirsti racionalų proto balsą.

Kai jaučiate, kad pyktis ima viršų, pagalvokite apie ką nors malonaus. Prisiminkite mažųjų švelnius prisilietimus, gražius jums ištartus žodžius ir skardų juoką, kuris praskaidrindavo net ir labai ūkanotus rytus.

Apmąstykite kitas, stresinėse situacijose, galimas elgesio alternatyvas. Juk kelti balsą, šiurkščiai replikuoti tvyrant įtampai yra gan paprasta. Tyliai apsvarstykite ar toks sprendimas tinkamiausias? Ar jūsų elgesio padariniai yra nuspėjami ir bus lengvai kontroliuojami?

Lietuvos Vaikų ir jaunimo centras ragina prisiminti, kad bloga nuotaika yra būdinga visiems – tiek vaikams, tiek jų tėveliams, tačiau savitvarda, ramus požiūris į stresines situacijas gali padėti išlaikyti gerus santykius šeimoje ir tapti puikiu pavyzdžiu mažiesiems mokantis valdyti pyktį.