Kurie užpuls žodžiais iš pasalų pačiu netikėčiausiu momentu? Kurie turi tiesiog retą talentą besti žodžiais lyg peiliais į jautriausias mūsų vietas, apie kurias net patys prieš tai dorai nežinojome? Kai kurie yra tiesiog pašaipų patrankos. Arba profesionalūs žodžio virtuozai, t.y. manipuliuotojai? O kur dar narcizai, kuriantys dramas stiklinėse ir be perstojo malantys liežuviu tik apie save?

Pats geriausias stebuklas, kurį galime sau suteikti – pasiruošti apsiginti nuo emocinio teroro. Pirmas, pats svarbiausias patarimas ir yra, kad jūs turite prigimtinę teisę nepasiduoti manipuliacijoms ir bet kokiam kitų žmonių elgesiui, kuris sukelia jums stresą. Tai, kad Kalėdos – stebuklų metas, visiškai nereiškia, kad turite nuolankiai priimti nemalonius juokelius savo adresu ir jūsų sąskaita leisti linksmintis visai giminei ar vienam žmogui.

Kalėdinių stebuklų gal ir bus, bet jeigu kažkoks vienas konkretus giminaitis iki šiol elgdavosi kaip rakštis minkštoj vietoj, tai nesitikėkite, kad jis staiga bus pasikeitęs. Nebūkite naivūs, jis bus toks pat ir per šias šventes.

Taigi, ištikus situacijai, kai kažkas jus atakuoja nepriimtinais juokeliais, šaiposi iš jūsų, kad ir netiesiogiai, menkina jus kitų akyse ar tiesiog per daug įkyriai lenda su patarimais ar kvočia intymias detales, turite leisti sau nustatyti ribas:

1.Ramiai, tačiau tiesiai pasakykite tai darančiam žmogui, kad tai, ką jis dabar daro, jums yra nepriimtina ir paprašykite sustoti. Dažnai nepriimtino elgesio įvardijimas garsiai ir yra tai, ko užtenka.

2.Jei to neužteko, pakartokite dar sykį ir praneškite, ką padarysite, jeigu nepriimtinas elgesys pasikartos. Pavyzdžiui, kad turėsite išvykti namo arba, jei veiksmas vyksta pas jus namuose, turės išvykti nepriimtinai besielgiantis svečias.

Kadangi jūs nenorite žaisti to paties manipuliacijų žaidimo, tai turite būti tikri, kad jeigu apie tai pasakysite garsiai, tai situacijai susiklosčius, tikrai galėsite įgyvendinti tai, ką pažadėjote. Jei pasakėte, kad išeisite, tai turite ir išeiti. Tušti žodžiai čia nesuveiks.

Žinokite, kad nėra tokios ribos, iki kurios dėl kažkokių priežasčių turėtumėte toleruoti kitų žmonių elgesį, kuris jums teikia nemalonumų. Jeigu jūs jaučiatės nemaloniai, tai yra vienintelė ir pakankama priežastis, kodėl iš karto turite prigimtinę teisę reikalauti tokį elgesį nutraukti. Kaip ir turite teisę pasišalinti iš situacijos ir neleisti jai tęstis, jei po įspėjimų nemalonus elgesys nepasikeitė.

Taip pat nėra jokių kitų moralinių ar etinių normų, dėl kurių turėtumėt toleruoti netinkamą elgesį su jumis. Netgi jeigu taip elgiasi mama, kuri jus užaugino, jūsų vaikas ar viršininkas ir t.t. Niekas neturi teisės elgtis su jumis taip, kaip jums nemalonu. O jūs turite teisę ir tiesiog privalote pasirūpinti, kad niekas nesielgtų su jumis žeminančiai, pajuokiančiai ar per daug kištųsi į jūsų gyvenimą.

Be to, kol jūs patys nesustabdysite įkyrių, įžūlių ir ribų nepaisančių žmonių, jie patys nesustos. Ir nesvarbu, jeigu jie taip elgėsi jau kelis dešimtmečius. Šįkart jūs turite ir galite juos sustabdyti nuo jūsų ribų peržengimo.

Beje, tai nereiškia, kad šventės bus sugadintos. Tai nereiškia, kad būtinai įvyks didelė drama ar nesuvokiamo masto konfliktas. Taip, išjudinti įsisenėjusią, nors ir nemalonią situaciją, yra labai baisu. Nes mes bijome pasekmių. Ramiai, tačiau tvirtai pareikalavus elgtis su savimi pagarbiai, didžiausia tikimybė yra būtent ir sulaukti sau pagarbos.

Na žinoma, bus tas keistas momentas, kaip čia taip, ir bus bandymų atstatyti įsisenėjusius “ritualus”, tačiau jis to vertas! Galbūt tikrasis šv. Kalėdų stebuklas, kuris jūsų dėka nutiks jums šiemet – tai bus pagaliau atstovėta ir todėl padidėjusi savivertė?