Žuvų, vėžiagyvių bei minkštakūnių mėsa labai gležna. Netinkamai ruošiama ji gali ištižti, pavandenyti arba, priešingai, tapti sprangi (tarkim, per ilgai virus), bekvapė, neskani. Jūros gėrybės turi būti ne tik kuo šviežesnės, bet ir tinkamai, rūpestingai išdarinėtos, nuvalytos, deramai paruoštos.
Jūros gėrybės
Geldelės
Jūros gėrybių paruošimas_1

Prieš verdant geldeles būtina kruopščiai nuvalyti ir nuplauti: bukąja peilio puse nugremžti dumblius, sugnybus nykščiu ir peilio smaigaliu, nupešioti visas "barzdas" ties sąvara, kietu šepetėliu nušveisti purvą, apnašas. Nuvalius bent dvi valandas pamirkyti šaltame, kiek pasūdytame vandenyje (upinėms jis turi būti gėlas).

Geldeles patartina išvirti dar tą pačią dieną. Jei labai dumblinos arba jei reikia išlaikyti gyvas per naktį, užpilti šaltu vandeniu. Tučtuojau išmeskite aptrupėjusiais ar pravirais kiaukutais, kurie pabaksnoti neužsiveria, uždaras, kurios pakratytos kliuksi it žali kiaušiniai ir tas, kurios neatsiveria išvirtos.

Beje, didesnėms išvirus būtina pirštais nulupti suveriamuosius raumenis, kurie juosia geldelės kūną ties žiomenimis ir sąvara.

Krevetės

Jūros gėrybių paruošimas_2

Krevetėms svarbiausia tinkamai pašalinti lukštą ir vidurius, tai yra, dar prieš verdant išimti išilgai kūnelio nutįsusį smėlio pilną juodos spalvos žarnyną, taip pat nulupti kiautą. Uodegos lukštą galima nuimti arba palikti, nelygu kaip ruošiamasi patiekti. Krevetės nugarą reikia įpjauti, kad matytųsi juodasis žarnynas, nuplėšti visus jį laikančius saitus, sugnybus pirštu ir peilio smaigaliu, vidurius ištraukti ir išmesti. Krevetę nuskalauti ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu.

Austrės

Jūros gėrybių paruošimas_3

Austrės dažniausiai valgomos nevirtos, tad atidaromos dar gyvos. Geriausia tai daryti tam tikru smailiu, striuku, dviašmeniu tvirtu peiliuku su saugos skydeliu ties rankena — rankai nuo aštrių kriauklės briaunų apsaugoti. Rauplėta (kad neslystų) skepetėle tvirtai laikant austrę, smeigti peiliuką į plonąjį kriauklės galą. Stumiant jį vis gilyn, sukioti ir kraipyti taip, kad kiautas prasivertų. Perpjovus suveriamąjį raumenį ir atsargiai atskyrus mėsą nuo viršutinio kiauto, nuvožti jį ir atskirti mėsą nuo apatinio kiauto suveriamojo raumens.

Panašiai aižomos ir kitos gruoblėtosios geldeles.

Midijos

Jūros gėrybių paruošimas_4

Midijas, kaip ir didesnes gruoblėtąsias geldeles, prieš verdant būtina išimti iš kiauto. Šiam darbui geriausia pasitelkti jau minėtą austrių aižiklį. Laikant kriauklę, kaip parodyta, žiomenimis į apačią, smeigti peiliuką šonan, prie sąvaros. Judinant ir kraipant ašmenis, pamažu perpjauti suveriamąjį raumenį, atsargiai atskirti mėsą nuo viršutinės geldelės ir ją atvožti.

Atskirti mėsą nuo apatinio suveliamojo raumens, šaukštu švariai ją išgremžti iš apatinės geldelės. Pirštais ar peiliu išimti ir išmesti vidurius, baltą bei oranžinę mėsą nuplauti po tekančiu vandeniu. Pirštais išgnybti ir išmesti kietą galinį pusmėnulio pavidalo raumenuką.

Jei midijas ruošiamasi patiekti kriauklėse, privalu kruopščiai jas nušveisti ir bent 5 minutes pavirti vandenyje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Ar tai jau ženklas? „Valstiečių“ ministerijoje atsirado postas buvusiai V. Tomaševskio bendražygei (17)

Žemės ūkio ministro, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) atstovo Broniaus...

Pasiruoškite: vaizdas sostinės gatvėse skirsis kaip diena ir naktis (10)

Pirmąsias rugsėjo savaites eismas sostinėje taps kur kas intensyvesnis – į gatves išvažiuos...

Laukiniai reklamos vakarai: feisbuko žvaigždėms – savos taisyklės (35)

Praėjusią savaitę nuskambėjusi istorija, kai Lietuvos bankas viešai pabarė feisbuko...

Kraupi moters išpažintis: brolis pirma pardavė kiemo draugams, o toliau prievartavo pats (197)

Nuo savo praeities ji bėgo ilgai ir baisią paslaptį slėpė ir nuo mylimųjų, ir nuo vaikų,...

„Islamo valstybės“ rėmėjai švenčia: juos žudydami mes darome jų vaikams paslaugą (117)

Naujienų agentūra „Amaq“ išplatino pranešimą, kuriame rašoma, kad teroristinė organizacija...

Darbdavių patyčias kentęs jaunuolis turi svarbų patarimą siekiantiems karjeros (21)

Sezoninis darbas jaunuoliams yra puiki galimybė užsidirbti, be to, anot specialistų tai labai...

K. Maksvytis: lietuviai Europos čempionate laimės medalius (2)

Europos krepšinio čempionatui besiruošianti Lietuvos rinktinė artėja link pasirengimo ciklo...

Mokslininkai išsiaiškino „magiškųjų grybų“ paslaptį (5)

Tyrėjams pavyko perprasti psichoaktyvios „ magišk ųjų grybų“ medžiagos – psilocibino –...

Jauniausia someljė Lietuvoje: senajai kartai alkoholis lygu girtuoklystei (24)

Jauniausia Lietuvos someljė Silvija Umaraitė jaučia, kaip auga konkurentų gretos. „Anksčiau...