JAV gyvenimo būdas be vaikų jau tapo mada. Štai (iš kairės) Holivudo aktorė Cameron Diaz, politinė aktyvistė Gloria Steinam ar populiarioji laidų vedėja Oprah Winfrey atvirauja, kad jų gyvenimas nuostabus ir taip yra būtent dėl to, kad jos neturi vaikų.
Pastangos atvėrė nematytas galimybes

Dar ketvirtame amžiuje šv. Augustina sakė, kad gyvenimas be vaikų gali būti toks pats prasmingas, kaip ir juos auginant. Žinoma, argumentai visą laiką skirti Dievui, šiandieniame pasaulyje jau neturi tokios galios. Tačiau gyvenimo be vaikų idėja laikui einant transformavosi ir šias dienas pasiekė kaip modernaus gyvenimo išraiška.

Jos šiuolaikinę versiją pasiūlė Leslie Lafayett po to, kai po dešimt metų brangiai kainavusio tačiau nesėkmingo nevaisingumo gydymo išgyveno socialinį atstūmimą.

„Aštuoni tūkstančiai dolerių ir nuolatinė viltis“, – knygoje rašo L. Lafayett. Prieš daugiau nei dvidešimt metų aštuoni tūkstančiai dolerių buvo milžiniška suma ne tik JAV, bet visuose kontinentuose. Benzino litro kaina Amerikoje tuomet siekė dvidešimt dolerio centų.

Moteris prisimena gydymą lydėjusią finansinę naštą, emocinius randus bei neviltį. Žurnalistikos ir anglų kalbos mokytoja 1992 metais parašė knygą „Kodėl jūs neturite vaikų?“ (ang. „Why don‘t You have a kids?“). Knygą ji skyrė visiems besigydantiems nuo nevaisingumo. Joje nerasite skambių frazių ar hiperbolizuoto ir netikro palaikymo. L. Lafayett iškėlė klausimus: „Kodėl man reikia vaikų?“, „Kodėl aš turėčiau paskirti gyvenimą vaikams?“.

Kalifornijos Barkeley universitetą baigusi amerikietė skatino skaitytojus atsakyti į klausimus apie tėvystę. Analizuoti ją iš vyriškos ir moteriškos perspektyvos. Knyga pilna anekdotų, kurioziškų situacijų, interviu su specialistais. Vos spėjęs išvysti dienos šviesą, šis kūrinys sukėlė tikrą perversmą visuomenėje.

Jo inspiruoti gimė kultiniai serialai ir filmai apie žmonių gyvenimą be vaikų. Pamažu vienišų mamų banga užleido vietą jauniems karjeristams.
„Biologija nėra likimas, o auklėjimas yra pasirinkimas“, – pradėjo cituoti autorę žymiausi visuomenės veikėjai.

Profesorė, verslininkė, rašytoja

Knygos atsiradimas įkvėpė žmones iki šiol nekalbėjusius apie šeimos planavimo temas pradėti viešai diskutuoti apie teisę rinktis. L. Lafayett šalininkai jungėsi į judėjimą ir jo pradininkė įkūrė organizaciją „Laisvų nuo vaikų tinklas“ (ang. – „The child free network“).

Nuo to momento moters gyvenimas apsivertė aukštyn kojom. Ji nusprendė mesti mokytojos darbą ir įkūrė sėkmingą, jau septynioliktus metus skaičiuojančią nekilnojamo turto agentūrą. Moteris pasakoja, kad turėjo minčių apie įsivaikinimą, tačiau jas greitai nustūmė į šalį.

Pirmiausiai todėl, kad jos noras turėti vaiką buvo grindžiamas idėja, jog moteris be vaikų – nenormali. Knygoje L. Lafayett neskatina atsisakyti vaikų, tačiau ji siūlo kiekvienam individualiai įvertinti auklėjimo privalumus ir trūkumus. O jeigu noro turėti vaikų priežastis yra visuomenės spaudimas, pagalvoti dar kartą.

Organizacijos, veikiančios keturiuose žemynuose, nariai kovoja ne už teisę neturėti vaikų, o už teisę ramiai gyventi visuomenėje, išvengiant nuolatinių klausimų apie planuojamą „pagausėjimą“, prievartinių pasiteisinimų dėl „savanaudiškumo“, bandymo aplinkiniams pasiaiškinti, kad senatvėje, jeigu reiks, pagalbos kreipsis į žmones, kuriems už tai mokės.

Į organizaciją įstoję asmenys pirmiausia gauna instrukcijas, kaip atsakyti į dažniausiai užduodamus klausimus? Klausimyną sudaro keliasdešimt dažniausiai užduodamų ir nemalonių klausimų, tokių kaip: „Kada padovanosite anūkų?“, „Ką tu darai gyvenime?“, „Ar nebijai, kad tave paliks partneris?“ ir pan.

Žymios moterys

Organizacijos „Laisvų nuo vaikų tinklas“ veikla labiau palietė moteriškąją žmonijos pusę. Daug žinomų aktorių ir visuomenės veikėjų garsiai ir drąsiai išsako poziciją vaikų atžvilgiu. JAV gyvenimo būdas be vaikų jau tapo mada.

Štai Holivudo aktorė Cameron Diaz, politinė aktyvistė Gloria Steinam ar populiarioji laidų vedėja Oprah Winfrey atvirauja, kad jų gyvenimas nuostabus ir taip yra būtent dėl to, kad jos neturi vaikų. Visos šios moterys aktyviai dalyvauja labdaros organizacijose, pavyzdžiui, Oprah Winfrey, Afrikoje šiemet įkūrė nepasiturinčių mergaičių mokyklą.

„Aš esu visiškai laiminga neturėdama vaikų. Juk negalime visi gyventi vienodai. Ne kiekviena gimdą turinti moteris privalo turėti vaikų, kaip ir ne kiekvienas balso stygas turintis žmogus privalo būti dainininkas“, – pasakoja žurnalistė ir politikos aktyvistė Gloria Steinem.

Netrukus septyniasdešimtmetį švęsiantį „Oskaro“ laureatė Helen Mirren labai dažnai sulaukia klausimų dėl pasirinkimo neturėti vaikų. Ir visada jos atsakymas yra tvirtas: „Niekada nenorėjau turėti vaikų.“

Tarp kitko

Lietuvoje nėra oficialios organizacijos, kuri vienytų žmones apsisprendusius neturėti vaikų. Yra įkurtos net kelios grupės socialiniame tinkle „Facebook“. Tačiau grupės vis dar bando populiarintis. Jos vienija nuo šešių iki kelių šimtų narių.

„The Child free Network“ organizacija šiandien vienija daugiau nei pusantro milijono žmonių.

Daugelyje valstybių yra legali vazektomija ir kiaušidžių perrišimo operacijos. Lietuvoje šios procedūros nelegalios. „Juodojoje rinkoje“ tokios operacijos atliekamos ir jų kaina svyruoja nuo kiek daugiau nei šešių šimtų eurų iki septynių šimtų dvidešimt eurų.