Italų virtuvė pripažinta ne tik viena geriausių pasaulyje, bet ir viena madingiausių. Ir tai nė kiek nestebina – ji išsiskiria produktų ir prieskonių įvairove: naudojamos daržovės, jūros gėrybės, jautiena ir neriebi kiauliena, paukštiena, vaisiai ir uogos, sūris, ankštiniai (pupos, žirniai) ir ryžiai.
Pica
Nacionalinis italų patiekalas yra makaronai, iš kurių gaminami visi patiekalai, vadinami vienu žodžiu - “pasta”. Jie būna įvairiausių formų ir dydžių, jie dedami į sriubas, patiekiami su padažais ar paprasčiausiai su sūriu, užkepami orkaitėje ir netgi įdaromi. Dažnai “pasta” patiekiama su pupomis, žirniais, spalvotais kopūstais.
Makaronai

Iš makaronų gaminių labai paplitę spageti – ilgų vermišelių rūšis ir kaneloni – dideli tuščiaviduriai makaronai. Iš pradžių kaneloni pusiau išverdami, po to prikemšami mėsos faršo, sumaišyto su smulkintais grybais, kapotais žalumynais, kiaušiniais ir kitais priedais ir kepami orkaitėje.

Taip pat populiari ir lazanja – sluoksniuotas patiekalas iš makaronų lakštų, mėsos ar daržovių faršo ir padažo – ir ravioli su įvairiais įdarais (nedideli koldūnai iš makaroninės tešlos, patiekiami pomidorų arba grietinėlės padaže su tarkuotu sūriu).

Stebėtina, tačiau visos “pastos” su aromatingais padažais italų virtuvėje yra priskiriamos prie pirmųjų patiekalų, taip pat kaip ir sriubos. Iš sriubų būtina paragauti Minestrone, kuri patiekiama su žaliu itališku “pesto” padažu (paprastai jis gaminamas iš baziliko, alyvuogių aliejaus ir kedro riešutų).

Ryžiai

Daugelio pirmųjų patiekalų palydovas – tarkuotas Parmezano sūris. Šis sūris brandinamas rūsiuose ne trumpiau nei dvejus metus ir galiausiai tampa sausas, lengvai pjaustomas. Jį galima laikyti net keletą mėnesių – per tiek laiko jis nepraranda savo skonio savybių.

Italai – karšti visokiausių daržovių ir saldumynų gerbėjai. Populiariausios yra salotos, artišokai, pomidorai, baklažanai, aguročiai. Daržovės gali būti ir atskiru patiekalu, ir garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų.

Vakarienei dažniausiai patiekiamas koks nors šaltas patiekalas: salotos, mišrainė, pomidorai, sūris.

Sūris

Kalbant apie itališką virtuvę negalima nepaminėti itališko patiekalo iš ryžių – rizoto, šiek tiek primenančio plovą, kuris gaminamas su įvairiausiais priedais. Egzistuoja šimtai rizoto variantų ir jis tapo visame pasaulyje ne mažiau populiarus nei įžymioji pica.

Italijoje gaminami skanūs ledai, įvairiausi miltiniai gaminiai – pica, koldūnai “ravioli”, kurie gaminami iš makaroninės tešlos su įvairiausiais, pačiais netikėčiausiais įdarais, milanietiškos bandelės su vynuogėmis ir vaisiais, tortai su migdolais, migdoliniai pyragaičiai, putėsiai. Desertas paprastai užbaigiamas kava.

Vynas Italijoje – nacionalinis gėrimas, drauge su kitais patiekalais ąsotis vyno visada stovi ant italų stalo, nes jie yra dideli vyno gerbėjai.

Siūlome keletą itališkų receptų.

Itališkos salotos su alyvuogėmis

Alyvuogės

Paimame gūžinių salotų, nuplauname jas, skiname ir plėšome lapus maždaug vienodais gabaliukais, sudedame į dubenį, ten pat kubeliais supjaustome brinzą, žalią arba raudoną saldžiąją papriką, pomidorus. Sudedame mėlynas ir žalias alyvuoges (be kauliukų). Po to viską apšlakstome augaliniu aliejumi (geriausiai tiktų alyvuogių aliejus, tačiau tiks ir saulėgrąžų) ir rūpestingai bei kruopščiai rankomis sumaišome salotas. Išmaišius taip pat rankomis perdedame salotas į salotinę. Salotos paruoštos. Galima papuošti žaluma.

Antipasti su aštuonkojais

Antipasti

300 g stambių alyvuogių;
100 g smulkiai pjaustyto kumpio prosciutto;
100 g smulkiai pjaustyto saliami.

Aštuonkojų marinavimui:

2 kg mažų aštuonkojų 250 ml vandens 1 skiltelės smulkinto česnako 1 vidutinio dydžio smulkiai pjaustytas svogūnas 250 ml baltojo acto 125 ml alyvuogių aliejaus

Keptiems pipirams:

Jūrinis aštuonkojis

4 geltoni saldieji pipirai;
4 raudoni saldieji pipirai;
125 ml alyvuogių aliejaus;
3 skiltelės smulkiai pjaustyto česnako;
2 šaukštai smulkintų petražolių.

Salotoms su pesto padažu:

1 ½ stiklinės smulkinto šviežio baziliko;
1 šaukštas kedro riešutų;
1 skiltelė smulkinto česnako;
2 šaukštai tarkuoto parmezano sūrio;
2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
500 g stambiai pjaustyto sūrio (itališko bocconcini) ;
250 g vynuoginių pomidorų, perpjautų pusiau.

Pomidoras

Tikras itališkas užkandis – nepakeičiama stalo puošmena. Šiuo receptu galima vadovautis kaip gidu – galima keisti ingredientus, dėti daugiau daržovių, smulkiai pjaustytos mėsos, įvairias alyvuoges ir smulkintą sūrį. Aštuonkojus naudoti visiškai nebūtina, o pesto padažą galima nusipirkti parduotuvėje, nors ir pasigaminti jį namuose užtruks vos keletą minučių.

Tiesiog prieš pietus gražiai išdėliokite ant lėkštės alyvuoges, mėsą, marinuotus aštuonkojus, pakeptus pipirus ir pesto salotas.

Marinuoti aštuonkojai

Nupjaukite aštuonkojų galvas, supjaustykite ketvirčiais. Sudėkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu ir uždengus dangčiu virkite apie valandą, kol aštuonkojai nepasidarys minkšti. Nupilkite vandenį, atvėsinti. Dubenyje sumaišykite aštuonkojų mėsą su likusiais ingredientais. Palikite pastovėti šaldytuve 3 valandoms arba visai nakčiai.

Kepti pipirai

Paprika

Supjaustykite pipirus į 4 dalis, išvalykite sėklas ir sudėkite ant skardos. Kepkite grilyje arba labai karštoje orkaitėje odelėmis į viršų, kol ji pradės degti ir juoduoti. Sudėkite pipirus į užspaudžiamus maišelius (skirtus šaldymui) ir palaikykite 5 minutes. Po to nuo jų labai lengvai nulupsite odelę. Supjaustykite nuluptus pipirus plonomis juostelėmis ir sumaišykite su likusiais ingredientais.

Salotos su pesto padažu

Mikseriu arba smulkintuvu iki vientisos masės išmaišykite baziliką, riešutus, česnaką, parmezaną ir aliejų. Nedideliame dubenyje išmaišykite su sūriu ir pomidorais.

Pagrindinis Minestrone

Minestrone

1,5 l vandens;
1 kopūsto gūžė;
1 ropė;
1 saliero stiebas;
2 bulvės;
2 porai;
2 morkos;
pundelis burokėlių stiebų;
petražolių;
druskos;
aliejaus.

Pjaustome viską, išskyrus kopūstą, burokėlių lapus ir salierą, mažais kubeliais. Kopūstą pjaustome juostelėmis. Kopūstų lapus ir salierą – labai smulkiai. Viską sudedame į puodą, užpilame pasūdytu vandeniu ir ant labai silpnos ugnies verdame šiek tiek ilgiau nei valandą.

kopūstas

Po to imame keletą samčių Minestrone, išplakame smulkintuvu, supilame atgal į puodą, dar keletą minučių paverdame ir viskas!

Minestrone

6 porcijoms:

2 dideli svogūnai;
3 vidutinio dydžio morkos;
2 saliero stiebai;
1 didelė cukinija;
10 g žaliųjų pupelių;
40 g grietinėlės sviesto;
šiek tiek alyvuogių aliejaus;
40 g pjaustytos kiaulienos;
410 g skardinė konservuotų pupelių (borlotti) ;
3 litrai daržovių arba vištienos sultinio;
100 ml baltojo vyno;
200 g šviežių smulkiai pjaustytų pomidorų be sėklų ir odelės;
200 g bulvių, nuluptų ir supjaustytų;
150 g trumpų makaronų;
tarkuoto parmezano sūrio.

Pesto padažui:

1 pundelis baziliko;
1 didelė česnako skiltelė;
3 šaukštai kedro riešutų;
3 šaukštai tarkuoto parmezano;
100 ml alyvuogių aliejaus.

Bazilikas

Prie šios sočios tradicinės itališkos sriubos galima daugiau nieko nepatiekti. Pakankamai ilgai užtrunka daržovių pjaustymas, tačiau rezultatas vertas pastangų.

1. Nulupti ir aštriu peiliu vienodo dydžio gabalėliais supjaustyti svogūną, morkas ir salierą. Tą patį padaryti ir su cukinija bei žaliosiomis pupelėmis. Likusias daržoves palikti.

2. Ištirpinti grietinėlės sviestą puode, apie 4 minutes pakepinti kiaulieną ir svogūną. Sudėti morkas ir salierą, keletą minučių patroškinti. Sudėti cukiniją ir žaliąsias pupeles ir patroškinti dar 3-4 minutes.

3. Supilti sultinį, vyną ir pomidorus ir užvirinti. Sumažinti ugnį ir virti apie 2-2 ½ valandos. Po 2 valandų sudėti bulves, makaronus ir pupeles ir pavirti dar, kol nesuvirs bulvės ir makaronai. Pagardinti prieskoniais.

4. Tuo tarpu pagaminkite pesto padažą. Mikseryje arba smulkintuve iki vientisos masės išplakite baziliką, česnaką, riešutus ir parmezaną, po to maža srovele supilkite aliejų ir gausite tirštą padažą. Pagardinkite prieskoniais.

Kai sriuba išvirs, patiekite ją su pesto padažu ir parmezano sūriu.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Neseniai po rekonstrukcijos atidarytoje „Maximoje“ – sujudimas: evakuojami pirkėjai (135)

Vilniuje vos prieš dešimt dienų po keturis mėnesius trukusio atnaujinimo atidarytoje Mindaugo g....

Artėja visiškas Saulės užtemimas: kaip į tai reaguos gyvybė Žemėje (46)

Veikiausiai girdėjote, kad rugpjūčio 21 dieną įvyks Saulės užtemimas. Tūkstančiai žmonių...

Šią savaitę orai nelepins: skėčio reikės beveik kasdien

Šią savaitę skėčių beveik nepaleisime iš rankų, ypač savaitės pradžioje. Antroje savaitės...

Vilniaus oro uosto tako remontas – tik pradžia (24)

Laiku baigtas Vilniaus oro uosto tako remontas buvo tik pradžia – per artimiausius kelerius metus...

Lietuva apsisprendė – pažadas NATO bus įgyvendintas, bet džiaugsmą lydi nerimo signalai (1147)

Kitąmet Lietuva pirmą sykį per pastaruosius du dešimtmečius gynybai skirs 2 proc. BVP –...

Šešis ne savo vaikus auginanti moteris: dabar apsisukti ir išeiti negaliu (6)

Pasibeldus į vieno iš „ SOS vaikų kaimo “ namelio duris, pirmasis mane lojimu pasitinka prie...

R. Valatka. Pagonišką nuotykių ilgesį aitrina nedegantys kumečių laiškai iš praeities (324)

Aksominis sezonas. Turėjo baigtis su Žoline. Bet nesibaigė. Užplūdusi šiluma ir akivaizdžiai...

Nematyta Anykščių pusė: daug netikėtų atradimų – vos per vieną dieną (33)

Anykščiai – miestas siurprizas. Tarp ežerų ir miškų įsikūręs nedidelis miestelis jau nuo...

Ar žinote, kuo gali baigtis per trumpos atostogos? (3)

Sakoma, dar­­bas iš bež­džio­nės pa­da­rė žmo­gų. O ką dar­bas be po­il­sio...

6 stiliaus patarimai moterims su didele krūtine (14)

Bičiulės su mažesne krūtine kas kartą varto akis, kai skundžiatės savo apvaliomis formomis? Jos...