Italų virtuvė pripažinta ne tik viena geriausių pasaulyje, bet ir viena madingiausių. Ir tai nė kiek nestebina – ji išsiskiria produktų ir prieskonių įvairove: naudojamos daržovės, jūros gėrybės, jautiena ir neriebi kiauliena, paukštiena, vaisiai ir uogos, sūris, ankštiniai (pupos, žirniai) ir ryžiai.
Pica
Nacionalinis italų patiekalas yra makaronai, iš kurių gaminami visi patiekalai, vadinami vienu žodžiu - “pasta”. Jie būna įvairiausių formų ir dydžių, jie dedami į sriubas, patiekiami su padažais ar paprasčiausiai su sūriu, užkepami orkaitėje ir netgi įdaromi. Dažnai “pasta” patiekiama su pupomis, žirniais, spalvotais kopūstais.
Makaronai

Iš makaronų gaminių labai paplitę spageti – ilgų vermišelių rūšis ir kaneloni – dideli tuščiaviduriai makaronai. Iš pradžių kaneloni pusiau išverdami, po to prikemšami mėsos faršo, sumaišyto su smulkintais grybais, kapotais žalumynais, kiaušiniais ir kitais priedais ir kepami orkaitėje.

Taip pat populiari ir lazanja – sluoksniuotas patiekalas iš makaronų lakštų, mėsos ar daržovių faršo ir padažo – ir ravioli su įvairiais įdarais (nedideli koldūnai iš makaroninės tešlos, patiekiami pomidorų arba grietinėlės padaže su tarkuotu sūriu).

Stebėtina, tačiau visos “pastos” su aromatingais padažais italų virtuvėje yra priskiriamos prie pirmųjų patiekalų, taip pat kaip ir sriubos. Iš sriubų būtina paragauti Minestrone, kuri patiekiama su žaliu itališku “pesto” padažu (paprastai jis gaminamas iš baziliko, alyvuogių aliejaus ir kedro riešutų).

Ryžiai

Daugelio pirmųjų patiekalų palydovas – tarkuotas Parmezano sūris. Šis sūris brandinamas rūsiuose ne trumpiau nei dvejus metus ir galiausiai tampa sausas, lengvai pjaustomas. Jį galima laikyti net keletą mėnesių – per tiek laiko jis nepraranda savo skonio savybių.

Italai – karšti visokiausių daržovių ir saldumynų gerbėjai. Populiariausios yra salotos, artišokai, pomidorai, baklažanai, aguročiai. Daržovės gali būti ir atskiru patiekalu, ir garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų.

Vakarienei dažniausiai patiekiamas koks nors šaltas patiekalas: salotos, mišrainė, pomidorai, sūris.

Sūris

Kalbant apie itališką virtuvę negalima nepaminėti itališko patiekalo iš ryžių – rizoto, šiek tiek primenančio plovą, kuris gaminamas su įvairiausiais priedais. Egzistuoja šimtai rizoto variantų ir jis tapo visame pasaulyje ne mažiau populiarus nei įžymioji pica.

Italijoje gaminami skanūs ledai, įvairiausi miltiniai gaminiai – pica, koldūnai “ravioli”, kurie gaminami iš makaroninės tešlos su įvairiausiais, pačiais netikėčiausiais įdarais, milanietiškos bandelės su vynuogėmis ir vaisiais, tortai su migdolais, migdoliniai pyragaičiai, putėsiai. Desertas paprastai užbaigiamas kava.

Vynas Italijoje – nacionalinis gėrimas, drauge su kitais patiekalais ąsotis vyno visada stovi ant italų stalo, nes jie yra dideli vyno gerbėjai.

Siūlome keletą itališkų receptų.

Itališkos salotos su alyvuogėmis

Alyvuogės

Paimame gūžinių salotų, nuplauname jas, skiname ir plėšome lapus maždaug vienodais gabaliukais, sudedame į dubenį, ten pat kubeliais supjaustome brinzą, žalią arba raudoną saldžiąją papriką, pomidorus. Sudedame mėlynas ir žalias alyvuoges (be kauliukų). Po to viską apšlakstome augaliniu aliejumi (geriausiai tiktų alyvuogių aliejus, tačiau tiks ir saulėgrąžų) ir rūpestingai bei kruopščiai rankomis sumaišome salotas. Išmaišius taip pat rankomis perdedame salotas į salotinę. Salotos paruoštos. Galima papuošti žaluma.

Antipasti su aštuonkojais

Antipasti

300 g stambių alyvuogių;
100 g smulkiai pjaustyto kumpio prosciutto;
100 g smulkiai pjaustyto saliami.

Aštuonkojų marinavimui:

2 kg mažų aštuonkojų 250 ml vandens 1 skiltelės smulkinto česnako 1 vidutinio dydžio smulkiai pjaustytas svogūnas 250 ml baltojo acto 125 ml alyvuogių aliejaus

Keptiems pipirams:

Jūrinis aštuonkojis

4 geltoni saldieji pipirai;
4 raudoni saldieji pipirai;
125 ml alyvuogių aliejaus;
3 skiltelės smulkiai pjaustyto česnako;
2 šaukštai smulkintų petražolių.

Salotoms su pesto padažu:

1 ½ stiklinės smulkinto šviežio baziliko;
1 šaukštas kedro riešutų;
1 skiltelė smulkinto česnako;
2 šaukštai tarkuoto parmezano sūrio;
2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
500 g stambiai pjaustyto sūrio (itališko bocconcini) ;
250 g vynuoginių pomidorų, perpjautų pusiau.

Pomidoras

Tikras itališkas užkandis – nepakeičiama stalo puošmena. Šiuo receptu galima vadovautis kaip gidu – galima keisti ingredientus, dėti daugiau daržovių, smulkiai pjaustytos mėsos, įvairias alyvuoges ir smulkintą sūrį. Aštuonkojus naudoti visiškai nebūtina, o pesto padažą galima nusipirkti parduotuvėje, nors ir pasigaminti jį namuose užtruks vos keletą minučių.

Tiesiog prieš pietus gražiai išdėliokite ant lėkštės alyvuoges, mėsą, marinuotus aštuonkojus, pakeptus pipirus ir pesto salotas.

Marinuoti aštuonkojai

Nupjaukite aštuonkojų galvas, supjaustykite ketvirčiais. Sudėkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu ir uždengus dangčiu virkite apie valandą, kol aštuonkojai nepasidarys minkšti. Nupilkite vandenį, atvėsinti. Dubenyje sumaišykite aštuonkojų mėsą su likusiais ingredientais. Palikite pastovėti šaldytuve 3 valandoms arba visai nakčiai.

Kepti pipirai

Paprika

Supjaustykite pipirus į 4 dalis, išvalykite sėklas ir sudėkite ant skardos. Kepkite grilyje arba labai karštoje orkaitėje odelėmis į viršų, kol ji pradės degti ir juoduoti. Sudėkite pipirus į užspaudžiamus maišelius (skirtus šaldymui) ir palaikykite 5 minutes. Po to nuo jų labai lengvai nulupsite odelę. Supjaustykite nuluptus pipirus plonomis juostelėmis ir sumaišykite su likusiais ingredientais.

Salotos su pesto padažu

Mikseriu arba smulkintuvu iki vientisos masės išmaišykite baziliką, riešutus, česnaką, parmezaną ir aliejų. Nedideliame dubenyje išmaišykite su sūriu ir pomidorais.

Pagrindinis Minestrone

Minestrone

1,5 l vandens;
1 kopūsto gūžė;
1 ropė;
1 saliero stiebas;
2 bulvės;
2 porai;
2 morkos;
pundelis burokėlių stiebų;
petražolių;
druskos;
aliejaus.

Pjaustome viską, išskyrus kopūstą, burokėlių lapus ir salierą, mažais kubeliais. Kopūstą pjaustome juostelėmis. Kopūstų lapus ir salierą – labai smulkiai. Viską sudedame į puodą, užpilame pasūdytu vandeniu ir ant labai silpnos ugnies verdame šiek tiek ilgiau nei valandą.

kopūstas

Po to imame keletą samčių Minestrone, išplakame smulkintuvu, supilame atgal į puodą, dar keletą minučių paverdame ir viskas!

Minestrone

6 porcijoms:

2 dideli svogūnai;
3 vidutinio dydžio morkos;
2 saliero stiebai;
1 didelė cukinija;
10 g žaliųjų pupelių;
40 g grietinėlės sviesto;
šiek tiek alyvuogių aliejaus;
40 g pjaustytos kiaulienos;
410 g skardinė konservuotų pupelių (borlotti) ;
3 litrai daržovių arba vištienos sultinio;
100 ml baltojo vyno;
200 g šviežių smulkiai pjaustytų pomidorų be sėklų ir odelės;
200 g bulvių, nuluptų ir supjaustytų;
150 g trumpų makaronų;
tarkuoto parmezano sūrio.

Pesto padažui:

1 pundelis baziliko;
1 didelė česnako skiltelė;
3 šaukštai kedro riešutų;
3 šaukštai tarkuoto parmezano;
100 ml alyvuogių aliejaus.

Bazilikas

Prie šios sočios tradicinės itališkos sriubos galima daugiau nieko nepatiekti. Pakankamai ilgai užtrunka daržovių pjaustymas, tačiau rezultatas vertas pastangų.

1. Nulupti ir aštriu peiliu vienodo dydžio gabalėliais supjaustyti svogūną, morkas ir salierą. Tą patį padaryti ir su cukinija bei žaliosiomis pupelėmis. Likusias daržoves palikti.

2. Ištirpinti grietinėlės sviestą puode, apie 4 minutes pakepinti kiaulieną ir svogūną. Sudėti morkas ir salierą, keletą minučių patroškinti. Sudėti cukiniją ir žaliąsias pupeles ir patroškinti dar 3-4 minutes.

3. Supilti sultinį, vyną ir pomidorus ir užvirinti. Sumažinti ugnį ir virti apie 2-2 ½ valandos. Po 2 valandų sudėti bulves, makaronus ir pupeles ir pavirti dar, kol nesuvirs bulvės ir makaronai. Pagardinti prieskoniais.

4. Tuo tarpu pagaminkite pesto padažą. Mikseryje arba smulkintuve iki vientisos masės išplakite baziliką, česnaką, riešutus ir parmezaną, po to maža srovele supilkite aliejų ir gausite tirštą padažą. Pagardinkite prieskoniais.

Kai sriuba išvirs, patiekite ją su pesto padažu ir parmezano sūriu.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Miestelis Airijoje, kuriame lietuviams net nebereikia anglų kalbos (19)

Dėl lietuvių kiekio Airijos šiaurėje esantis Monachano miestelis jau vadinamas mažąja Lietuva....

Orai: paskutinį vasaros savaitgalį – šioks toks pagerėjimas (12)

Antroje savaitės pusėje orai bus vėjuotesni, vieną šalies pusę lietus merks labiau nei kitą....

Liūdna žinia: L. Lekavičius dėl traumos priverstas praleisti Europos čempionatą (103)

Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad per rungtynes su Islandija Lukas Lekavičius patyrė sunkesnę...

Individualių statybininkų įkainiai priartėjo prie įmonių tarifų (216)

Būsto rinkos aktyvumas didina statybininkų darbo įkainius. Nors individualiai dirbantys meistrai...

Metė gerai apmokamą darbą Škotijoje ir grįžo į Lietuvą: nežinau, kur žmonės mato tiek negatyvo (216)

Agnė Butautaitė iš emigracijos grįžo pernai ir iškart ėmėsi veikti – Panevėžio centre,...

Atsarginį variantą jau paruošęs D. Adomaitis pyko: taip ir įvyksta kvailos traumos (20)

Sausakimšoje „Šiaulių“ arenoje Lietuvos rinktinė be didesnio vargo 84:62 susitvarkė su...

Be susižeidusio L. Lekavičiaus likusi Lietuvos rinktinė pranoko Islandiją (220)

Europos čempionatui besirengianti Lietuvos krepšinio rinktinė kontrolinėse rungtynėse Šiauliuose...

Jaunasis filosofas įvardijo, ko trūksta šiuolaikinei kartai (43)

Klasikinių mokslų magistro studijas Kembridže ( Jungtinė Karalystė ) su pagyrimu baigęs ir šiuo...

Nustebsite pamatę: dizaineris sukūrė išskirtinius vandens mylėtojų kostiumus (7)

Žmonėms, kuriems vanduo, jūros bangos ir smėlis yra visas gyvenimas, mados dizaineris Thomas...

Įspūdingomis asmenukėmis išgarsėjęs vaikinas visose savo nuotraukose slepia žinutę vienam žmogui (4)

Natūralu, kad tėvai paprastai nerimauja, kai jų vaikams tenka vykti į užsienį. Tad norėdamas...