„Šeimoje vaikams lengviausia išmokti protingai elgtis su pinigais. Tam reikia kalbėtis su vaikais ir juos įtraukti į šeimos finansų planavimą. JAV autorės Lindos Leitz knyga „Tėvai, vaikai ir pinigai: kaip mokyti vaikus apie pinigus“ pateikia praktiškus atsakymus į šeimoms svarbius klausimus“, – sakė knygą pristatydamas „Tele2“ marketingo vadovas Tomas Burovas.

Knygos pristatyme dalyvavę ekspertai surengė diskusiją apie finansinį švietimą lietuvių šeimose. Kartu su T. Burovu joje dalyvavo SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė, edukologė ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos „Vaikystės sodas“ vadovė dr. Austėja Landsbergienė, „Lietuvos Junior Achievement“ valdybos narė Rasa Bagdonienė ir „Šeimų universiteto“ valdybos pirmininkas Paulius Gebrauskas.

„Dėmesys šeimos finansų valdymui Lietuvoje nuosekliai didėja visus pastaruosius metus, tačiau prieš finansų krizę didesnis dėmesys buvo skiriamas uždirbimui ir investavimui – geriau greitesniam ir pelningesniam. Dabar žmonėms svarbesni planavimas ir taupymas bei vyrauja nuomonė, kad geriau kaupti lėčiau, bet apgalvotai. Manau, kad šių dalykų svarbu mokyti ir vaikus, juos įtraukti ir finansinį planavimą, suteikti atsakomybės, bet nepamiršti ir išgirsti vaikų siūlymus“, – sakė SEB banko šeimos finansų ekspertė J. Varanauskienė.

Diskusijos dalyviai sutarė, kad supratimas apie pinigus prasideda šeimoje ir svarbiausių dalykų vaikus turi išmokyti tėvai. Pavyzdžiui, kad svarbu mokėti atskirti norus nuo poreikių, mokėti planuoti ir neišleisti daugiau, nei gali. Pasak diskusijos dalyvių, svarbu ne tik tai, kad atvirai apie finansus kalbėtųsi sutuoktiniai, bet į planavimą įtraukti ir vaikus.

Knygoje „Tėvai, vaikai ir pinigai: kaip mokyti vaikus apie pinigus“ šie klausimai aptariami labai praktiškai – nuo pamatinių finansinių auklėjimo tiesų, kad negalima pinigų naudoti kaip skatinimo priemonės, iki konkrečių patarimų, kiek duoti kišenpinigių, kaip išmokyt apie protingą skolinimąsi, kaip planuoti dovanas ir pan.

„Tėvai, vaikai ir pinigai: kaip mokyti vaikus apie pinigus“ autorė Linda Leitz yra sertifikuota finansų planuotoja, JAV Vidaus pajamų tarnybos patvirtinta finansų specialistė, finansų rinkoje dirbanti nuo 1979 m. Autorės specializacija – šeimos ir individualių asmenų ilgalaikių finansinių tikslų nustatymas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją