Kaip maitinti ir į ką atkreipti dėmesį, jums papasakos veterinarijos gydytojas ar veisėjas. Jūs galite maitinti šunį sausu, subalansuotu maistu, gaminti patys arba duoti šuniui vienokio ar kitokio maisto – tai priklauso nuo jūsų dienotvarkės ir galimybių. Teisingai maitinamas šuo gyvena ilgiau – tai būtina suprasti.

Labai didelę reikšmę turi šiuolaikiška kova su žarnyno parazitais. Tai reiškia, kad veisėjas iki pirmosios šuniuko vakcinacijos privalėjo duoti vaistų nuo kirminų ne mažiau kaip du kartus; įprastai ši procedūra atliekama 14 –ą ir 28-ą šuniuko gyvenimo dieną. Rekomenduojama duoti vaistų nuo kirminų ir 42-ą dieną, o 56-ą dieną (kai sueina 8 savaitės) šuniuką pirmą kartą paskiepyti.

Daugelis parazitų rūšių yra kenksmingos ir žmogui, todėl būtina laikytis asmens higienos taisyklių po bendravimo su šuniuku. Rekomenduojama kovos su parazitais schema: 14, 28, 42 dienos, po to 1 mėn. iki sueis pusė metų, vėliau – vieną kartą per tris mėnesius duokite vaistus nuo parazitų per visą šuniuko gyvenimą. Vaistus nuo parazitų duokite likus 2-3 savaitėms iki kasmetinio skiepo.

Prisiminkite, kad užsikrėtusio parazitais gyvūno organizmas negamina antikūnių ir gyvūnas gali susirgti. Taigi, mes priartėjome prie labai svarbaus aspekto šuniuko gyvenime – vakcinacijos.

Pirmąjį skiepą įprastai atlieka veisėjas. Dažniausiai tai atliekama 8-9 savaitę. Po to jūs skiepijate šuniuką 12-ąją savaitę, o po 2 dviejų savaičių karantino galite pradėti pasivaikščiojimus lauke.

Pirmasis skiepas yra nuo maro, virusinio enterito, infekcinio hepatito, šunų gripo ir leptospirozės. Kitas skiepas yra nuo pasiutligės. Taigi jūsų šuo turi būti paskiepytas du kartus nuo maro, enterito, hepatito, šunų gripo ir leptospirozės ir vieną kartą nuo pasiutligės. Pagal savininko norą galima skiepyti nuo koronoviruso ir dermatomikozės. Kompleksiniai skiepai atliekami per visą šuns gyvenimą vieną kartą per metus. Imunitetas išlieka 12 mėnesių.

Prieš vedant šunį į lauką šiltuoju pavasario, vasaros ir rudens laikotarpiu, naudokite priemones nuo parazitų – blusų. Galite apipurkšti šunį aerozoliu, pudra arba užlašinti specialių lašų. Jeigu laiku nespėjote imtis priemonių ir šunį jau užpuolė minėti parazitai – išprauskite šunį šampūnu nuo blusų, o po to uždėkite specialų antkaklį arba užlašinkite tam skirtų lašų. Šių priemonių vidutiniškai pakanka 4 – 8 savaitėms.

Kiekvieną savaitę patikrinkite ir išvalykite šuns ausis, akis, patrumpinkite nagus ir iššukuokite. Mažai kas kreipia dėmesį į nagų karpymą, tačiau per ilgi nagai gali sukelti tarpupirščių uždegimą, nagų įtrūkimus, todėl šuns eisena tampa netaisyklinga.

Kaip nustatyti tinkamą nagų ilgį? Tai labai paprasta! Jūs neturėtumėte girdėti, kada šuo vaikšto kambaryje. Jeigu girdite, kaip nagučiai liečia grindis, kuo greičiau juos patrumpinkite.

Jeigu šeimoje yra mažų vaikų, pasirūpinkite, kad ant grindų nebūtų mažų žaisliukų ar konstruktorių detalių; prarijęs mažą žaisliuką arba detalę, šuo gali atsidurti ant chirurgo operacinio stalo. Svetimkūnis, pakliuvęs į skrandį ar žarnyną, gali sukelti nekrozę ir gyvūnas gali mirti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)