Buvimas gryname ore lemia sėkmingą vaiko vystymąsi, imuninės sistemos stiprėjimą, taip pat turi teigiamą įtaką kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių sistemoms.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento specialistai pranešime spaudai primena, kad vaikui karštą vasaros dieną būnant lauke gali kilti perkaitimo rizika.

Perkaitimas – tai organizmo būklė, kurios metu sutrinka kūno temperatūros reguliacijos mechanizmai bei pakyla temperatūra. Perkaitęs vaikas skundžiasi galvos skausmu, jaučiasi apsvaigęs, mieguistas, pakyla jo kūno temperatūra. Apie perkaitimą taip pat byloja drėgna, pablyškusi oda, pykinimas.

Perkaitinimo galima išvengti

Tėveliai, norėdami apsaugoti mažuosius nuo perkaitimo, turėtų prisiminti keletą svarbių patarimų:

Pasirūpinkite, kad vaikas vartotų pakankamą kiekį skysčių (skysčiai turi būti vartojami reguliariai, o ne tik ištroškus);

Aprenkite vaiką tinkamai: neaprenkite vaiko pernelyg šiltai, rinkitės šviesius, laisvesnius, gerai prakaitą praleidžiančius, natūralaus pluošto drabužius, būtinai vaikui uždėkite kepuraitę;

Pasirūpinkite, kad vaikas karštą vasaros dieną nebūtų itin fiziškai aktyvus;

Esant aukštai temperatūrai stenkitės vesti vaikus į lauką ryte bei vakare, venkite saulėkaitos, tiesioginių saulės spindulių.

Nepalikite vaiko vieno automobilyje, nes šie labai greitai įkaista, todėl kyla didelė perkaitimo bei šilumos smūgio rizika;

Atkreipkite dėmesį į vaiko mitybos racioną – venkite riebių, sunkiai virškinamų produktų, pasiūlykite vaikui daugiau vaisių, daržovių, skystų produktų.

Vaikų saugumu rūpinasi ir darželiai

Vasaros laikotarpiu į darželius vaikus vedantys tėveliai taip pat turėtų žinoti, kad ugdymo įstaigos turi užtikrinti keletą svarbių, su saugiu vaikų buvimu lauke susijusių reikalavimų:

Vaikų žaidimų aikštelėse turi būti sudaryta galimybė apsaugoti vaikus nuo tiesioginių saulės spindulių. Šiam tikslui turi būti naudojami stacionarūs ar kilnojami įrenginiai (pavyzdžiui, pavėsinės, skėčiai), šešėlį sudarantys želdiniai;

Esant palankioms oro sąlygoms vaikai kasdien turi būti išvedami į lauką šviesiu paros metu 2 kartus;

Vaikų veikla lauke negali būti organizuojama, kai oro temperatūra lauke yra 32℃ ar aukštesnė, taip pat esant tokioms sudėtingoms oro sąlygoms kaip labai smarkus vėjas ar lietus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)