Motinos pienas pagerina elgesį

Kūdikio žindymas pusę metų teigiamai atsiliepia ne tik jo sveikatai, bet ir jo elgesiui vaikystėje. Tokią išvadą paskelbė Glazgo universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai, Pietų Afrikoje stebėję 1,5 tūkstančio 7–11 metų amžiaus vaikų.

Paaiškėjo, kad žindyti tik pirmąjį gyvenimo mėnesį ar dar trumpiau kūdikiai augdami du kartus dažniau turėjo elgesio problemų nei tie vaikai, kuriuos mamos žindė iki 6 mėnesių amžiaus. Trumpai maitinti motinos pienu mažyliai buvo kaprizingi, o neretai – ir agresyvūs.

Mokslininkai taip pat yra nustatę, kad žindymas iki 6 mėnesių amžiaus, kaip rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija, turi reikšmės vaiko raidai: formuojasi stipresnis imunitetas, geresnė virškinimo sistema, sumažėja kai kurių onkologinių ligų rizika. Ilgas maitinimas motinos pienu turi teigiamos įtakos ir intelektui.

Oksfordo universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai neseniai nustatė, kad motinos pienas ypač svarbus neišnešiotiems kūdikiams – jų širdis tampa stipresnė.

Alkana vaikystė skatina smurtą

Žmogaus charakterio formavimuisi atsiliepia ir vaikystėje patirtas maisto trūkumas. Tokie asmenys daugiau nei 2 kartus dažniau yra impulsyvesni bei linkę į prievartą nei sočiai užaugę žmonės. Apie tai paskelbė Teksaso universiteto Dalase (JAV) mokslininkai. Tai - pirmas mokslinis darbas, nagrinėjantis alkanos vaikystės, žemos savikontrolės ir tarpasmeninio smurto ryšį.

Nacionalinės apklausos apie alkoholio vartojimo paplitimą suaugusieji turėjo atsakyti ir į klausimus, ar dažnai vaikystėje alkanaudavo, ar turi nuotaikos kaitos problemų, ar yra tyčia pakėlę ranką prieš kitą asmenį. Tyrėjai išsiaiškino, kad 37 proc. iš vaikystėje badavusių žmonių yra smurtavę, o iš patyrusių mažą maisto trūkumą – 15 proc. Beje, šis tyrimas aktualesnis vyrams.

Anksčiau buvo įrodyta, kad alkis neigiamai veikia ir mokymosi rezultatus. Mokslininkai pastebėjo, kad JAV net 15 mln. vaikų reguliariai negauna tinkamo maitinimo. Jie pabrėžė, kad sumažinus šią problemą visuomenėje sumažėtų ir tarpasmeninio smurto.