Kiti ženklai: katė seka iš paskos, miaukia, užtveria šeimininkui kelią prie durų. Katėms, kurios myli per stipriai, gali padėti elgesio terapija ir ...vaistai.

Faktas: baltos katės dažnai yra kurčios

Baltakailės katės dažnai negirdi viena ar abiem ausimis, ypač tos, kurios dar turi ir mėlynas akis. Kai mėlyna tik viena akis, toji katė veikiausiai kurčia tik viena ausimi toje pusėje. Daugelis šeimininkų sako, kad kurčios katės nėra pernelyg protingos – bet neaišku, ar dėl to kaltas kurtumas.

Mitas: krisdamos katės nusileidžia ant pėdučių

Katės dėl savo itin lankstaus stuburo yra nepralenkiamos nusileidimo ant pėdų čempionės trumpose distancijose. Tačiau kartais jos nusileidžia ir ant galvos. Ir jei aukštų daugiau nei vienas ar du, katės gali rimtai susižeisti. Tos katės, kurios gali laisvai prieiti prie atviro lango, gali taip susitelkti į paukščius, kad praranda pusiausvyrą, ima ir iškrenta pro langą.

Faktas: katės uodžia savo burna

Katės turi mažytę uoslės liauką savo burnoje, vadinamą vomeronasaliniu organu. Kai reikia itin gerai ką nors užuosti, jos plačiai atveria burnas ir įkvepia to kvapo. Šis plėšriai atrodantis elgesys vadinamas Flehmeno reakcija ir dažnai pastebimas tarp patinėlių, besisukinėjančių aplink pateles.

Mitas: katėms reikia pieno

Tai, kad katėms reikia pieno, yra ilgai gyvuojantis mitas. Palakusios karvės pieno, katės gali vemti arba viduriuoti. Kačiukai laka mamos katės pieną tik tol, kol yra maži, o vyresnės katės gali mėgti karvės pieno skonį. Tačiau suaugusios katės neturi daug laktazės, pieno virškinimui reikalingo fermento. Rezultatas nepageidautinas: viduriavimas.

Faktas: katės bučiuojasi akimis

Katės bendrauja lėtu mirktelėjimu, sako kačių ekspertai. Kitoms katėms tai taikos ženklas, skirtas joms nuraminti. Žmonėms šis gundantis mirksėjimas rodo prisirišimą, netgi meilę. Žmonės gali atsakyti į šią meilę ilgu žvilgsniu ir lėtu mirktelėjimu, „bučiniu“, išvertus į kačių kalbą. Raminantis mirksėjimas tinka naminėms, laukinėms katėms ir netgi tigrams.

Kačių kalba: murkimas per skausmą

Tylus, automobilio variklio garsą primenantis katės murkimas dar nėra itin gerai perprastas. Kačių mylėtojams murkianti katė yra laiminga katė; tačiau katės taip pat murkia, kai joms skauda, ir net būdamos prie mirties. Tai gali būti savęs raminimo forma. Kačiukai ima murkti neilgai trukus po gimimo, žindomi, ir motina katė murkia juos maitindama.

Kačių kalba: čiulbėjimas

Katės sukelia šį aštrų, aukšto tono garsą susijaudinusios dėl pamatyto grobio, pavyzdžiui, paukščių. Kai katė negali pasiekti grobio, ji ima skleisti tą keistą garsą, sklindantį iš gerklės ir lydimą greitų apatinio žandikaulio judesių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)