Mokyklines išlaidas reikia planuoti visiems mokslo metams

Atrodo, nupirkus sąsiuvinius, penalą, kuprinę ir sutilpus į atsidėtą biudžetą, galima sakyti, jog viskas praėjo sklandžiai. Pagrindinė tėvelių daroma klaida – užmirštama, jog reikės pirkti ir vadovėlius, ir pratybų knygas, o greičiausiai, kad specialioms pamokoms reikės ir tam skirtų specializuotų įrankių ar medžiagų. O kur dar užklasinė veikla, mokyklinės rinkliavos ir ekskursijos.

„Jeigu vaiką išleidote į pirmą klasę, pripažinkite sau, jog tokios patirties dar neturėjote. Todėl turite atsiskaičiuoti biudžetą visiems metams tam, kad prireikus brangesnių prekių, turėtumėte lėšų joms įsigyti, – dėmesį atkreipia „Provident Finansai“ marketingo vadovė Dovilė Krinickienė.

Praėjusiais metais atliktos apklausos resultatai atskleidė, jog didžioji dalis tėvų, 63 proc., vaikų poreikiams ir reikmėms išpildyti nesiskolina. Likusi dalis respondentų nurodė, kad jiems yra tekę skolintis, tačiau didžioji dalis pripažino skolinęsi tik svarbiausiems daiktams įsigyti.

„Mokyklinio amžiaus vaikus auginantys tėvai sutiks, kad vaikų mokyklinėms reikmėms išleisti tenka nemažai. Ir tikrai kartais nutinka taip, kad lėšų viskam neužtenka. Tačiau prieš priimant sprendimą imti paskolą mokyklinėms reikmėms įsigyti pirmiausia reikia apsvarstyti, ar neįmanoma rasti kitų sprendimų? Tiesa, kartais pasitaiko atvejų, kuomet pinigų prireikia tiesiog čia ir dabar. Tokiais atvejais elkitės atsakingai – atidžiai skaitykite sutarties sąlygas, nepraleiskite pro akis jums nesuprantamų punktų, nes turite žinoti ir suprasti visus įsipareigojimus“, – kalba Dovilė Krinickienė.

Patarimai tėvams

Laikykitės mokykloje gauto sąrašo. Labai lengva išklysti iš kelio ir imti pirkti gražius, bet ne visai reikalingus dalykus, o kartais net ir visai netinkamus mokyklai. Kol vaikai žavėsis ir norės brangesnės ir geriau atrodančios mokyklinės atributikos, jūs išleisite daug lėšų, o mokykloje galite gauti pageidavimus pirkti paprastus sąsiuvinius linijomis ir paprastus trintukus.

Turėkite omenyje, kad kai kuriose mokyklose laikomasi tam tikrų principų, pavyzdžiui, jog vaikai nesineštų į mokyklą perdėtai blizgančių ar brangiai atrodančių daiktų, idant kiti nesijaustų nuskriausti ar imtų pavydėti. Tokius daiktus verčiau naudokite namuose ruošiant pamokas. Tokiu būdu būsite tikri, kad daiktai nebus išmėtyti ir nepatirsite nuotolių.

Susirinkite iš kitur. Paklauskite draugų ir artimųjų, galbūt jie turi kažką, ko jiems seniai nebereikia? Kartais stalčiuose turime po kelis drožtukus ar skaičiavimo mašinėles, juk tiek turėti visai nereikia. Galbūt jūsų prašymas bus tarsi paslauga – žmonės turi daug daiktų, kurių jiems nereikia, bet jie yra dar pakankamai geri, kad jų atsikratytų. Padėkite jiems atlaisvinti lentynas!

Taip pat apsvarstykite ir tuos žmones, kurie galbūt dirba specializuotose parduotuvėse, knygynuose, prekybos centruose, rūbų parduotuvėse ir turi jiems pritaikytą nuolaidą? Padarykite mainus: už nuolaidą pakvieskite į šeimos vakarienę ar iškepkite naminių sausainių.

Jei galite – apsipirkite vieni. Kai kurie vaikai labai tiksliai žino, kaip šis procesas vyksta ir labai mėgsta šį ritualą. Tačiau, kad ir kaip bebūtų apmaudu, daugeliui vaikų tai visai nėra svarbu. Jei jūsų vaikas sutinka, jog apsipirkimą mokyklai padarytumėte jūs, taip ir darykite. Tokiu būdu daugiau galimybių, jog išvengsite impulsyvių pirkinių, nes būtent apsiperkant su vaikais didesnė tikimybė, jog nupirksite kažką tiesiog „išprašyti“.

Galėsite užtrukti tiek laiko, kiek reikia, galbūt aplankyti daugiau parduotuvių ir pasinaudoti daugiau specialių pasiūlymų. Be to, nereiks galvoti, kaip mandagiai atsakyti į vaikų prašymus, kurių negalite išpildyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)