Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ kineziterapeutė, Alma Silevičiūtė, kuri veda nėščiųjų ir pagimdžiusiųjų mankštų užsiėmimus, pasakoja apie baseino teikiamą naudą mažyliui, pataria, kaip elgtis per pirmąjį užsiėmimą, ką daryti, kad vaikas nebijotų vandens.

- Kodėl kūdikis, atsidūręs vandenyje, taip gerai jaučiasi?

- Vandens nauda neabejotina. Kūdikis vandenyje jaučiasi patogiai, nes jam ši aplinka primena gyvenimą mamos pilve, kur jam buvo ramu ir gera. Vanduo veikia kūdikio emocijas, teikia daug džiaugsmo, grūdina, gerina medžiagų apykaitą, kraujotaką. Ką tik gimęs mažylis turi įgimtą plaukimo refleksą ir nebijo vandens. Per porą mėnesių šis refleksas išnyksta ir vaikui gali atsirasti vandens baimė.

- Kuo plaukioti baseine yra naudinga kūdikiams ir mažiems vaikams?

- Plaukiojimas skatina mažylius greičiau augti ir vystytis. Maudynės stiprina vaikučio raumenis. Kūdikiai anksčiau pradeda sėdėti, stovėti, vaikščioti, būna aktyvesni už savo neplaukiojančius bendraamžius. Paplaukiojęs vaikas būna ramesnis, geriau miega, pagerėja apetitas, be to, išliejama visa susikaupusi energija. Vanduo grūdina organizmą. Vaikai rečiau serga sloga ir kitomis virusinėmis ligomis.

Kelių mokslinių tyrimų duomenimis, kūdikiai, reguliariai lankantys plaukiojimo užsiėmimus baseine pirmuosius dvejus savo gyvenimo metus, greičiau pažįsta supančią aplinką, geriau orientuojasi, yra kūrybingesni ir pastabesni už baseino nelankančius bendraamžius. Pratybos baseine geriau vysto kūdikių psichomotoriką, nes jie gali laisviau judėti ir greičiau suprasti tokių sąvokų kaip atstumas ir judesys reikšmę.

Neabejotina ir psichologinė reikšmė. Plaukimo užsiėmimai padeda kūdikiui įgauti daugiau pasitikėjimo savimi, atsipalaiduoti, bendrauti su kitais vaikais, tyrinėti aplinką.

- Nuo kokio amžiaus kūdikį galima vesti į baseiną?

- Yra daug nuomonių ir patarimų, kada geriausia pradėti lankyti užsiėmimus baseine. Optimalu – nuo 1 mėn. amžiaus. Tokio amžiaus vaikas dar neturi vandens baimės, lengviau pratinasi prie vandens, kitokios nei namie aplinkos.

- Kaip vyksta maudynės baseine su kūdikiu?

- Visų pirma reikia priprasti prie vandens. Nuo to ir pradedama. Mažylis laikomas vertikaliai ir pamažu nardinamas į vandenį iki krūtinės. Svarbu, kad vaikas neišsigąstų. Jei vaikas nebijo vandens, atliekami kiti pratimai: plūduriuojama ant nugaros, ant pilvo, mokoma plaukti, nerti ir nardyti.

- Ar nuo mažylio amžiaus turėtų priklausyti baseino vandens temperatūra?

- Čia galioja paprasta taisyklė – kuo mažylis jaunesnis, tuo vanduo šiltesnis. Patiems mažiausiems baseino vanduo turi siekti 34 oC, jaunesniems nei 7 m. – iki 32 oC, o vyresniems – iki 30 oC. Komfortiška ir šilta turi būti ir baseino patalpų temperatūra.

- Kiek laiko baseine gali praleisti vaikutis pagal savo amžių?

- Iš pradžių užsiėmimai trunka neilgai (apie 10–15 min.), kad vaikas priprastų, neišsigąstų, nepervargtų. Vėliau trukmė ilginama iki pusvalandžio. Laikas, praleidžiamas baseine, priklauso ir nuo vaiko amžiaus: kūdikiams, jaunesniems nei 3 mėn., patariama baseine praleisti iki 20 min., o vyresniems – iki 40 min.

- Kiek kartų ir kaip ilgai patariama vaikams lankyti baseiną?

- Svarbiausia – reguliarumas ir malonumas. Baseinas turi tapti maloniu įpročiu, jį lankyti reikėtų bent kartą per savaitę, jei leidžia galimybės – du. Jei mankšta teikia malonumą, vaikutis šypsosi, jam patinka baseine, baseiną galima lankyti iki pat mokyklos ir vėliau. Pasitaiko atvejų, kai vaikui nepatinka vanduo, baseine jis jaučiasi neramus, irzlus, stengiasi ištrūkti. Mamos daro klaidą stengdamos priversti vaiką pamėgti ilgus plaukiojimus. Tokiu atveju, geriausia pasirinkti kitą aktyvią veiklą sausumoje.

- Kuo tėvams svarbi kūdikio mankšta baseine?

- Įrodyta, kad tėvų praleidžiamas laikas baseine su kūdikiu užmezga glaudų tarpusavio ryšį. Jie dalijasi nauja patirtimi, naujais pojūčiais, įgauna daugiau pasitikėjimo savimi. Be abejo, leisti laiką drauge su savo vaiku visada naudinga, bet baseine tai teikia daugiau džiaugsmo, komforto ir malonumo. Svarbiausia, kad tas tėvas, kuris lanko baseiną kartu su mažyliu, jaustųsi patogiai ir komfortiškai pats, nebūtų įsitempęs, nebijotų vandens, nes visas nerimas bus perduodamas ir kūdikiui.

- Ar mažyliams nekenkia chloruotas vanduo?

- Kadangi kūdikių ir mažų vaikų odelė būna jautri ir labai plona, prieš pradedant lankyti baseiną rekomenduojama išsiaiškinti, kokia baseino vandens kokybė, pasidomėti, kokiomis priemonėmis baseinas yra valomas, kas kiek laiko keičiamas vanduo, kokie yra vandens tyrimai. Svarbu, kad vaikai plaukiotų tik jiems skirtuose baseinuose, nes juose būna mažesnis liekamojo chloro kiekis. Vaikų baseinuose vandeniui valyti naudojamo chloro kiekis turi būti 0,3–1 mg litre.

- Ar galima vaiką leisti į baseiną, jei jis sirguliuoja?

- Jei vaikas serga, nestipriai sloguoja ir pakosti ir pan., baseinas turi palaukti. Nes vaiko būklė gali paūmėti ir jis gali apkrėsti kitus vaikus. Pasveikus apsilankymas baseine jam gali būti naudinga. Vandens garai valo kvėpavimo takus. Be to, jei vaikas reguliariai lanko baseiną, jis serga rečiau. Organizmas sparčiai grūdinasi, nes nuolatinis temperatūrų skirtumas skatina kūną įgyti atsparesnį imunitetą.

Naudingi patarimai

Prieš pradedant lankyti baseiną rekomenduojama apsilankyti pas šeimos gydytoją, kad jis įvertintų vaiko sveikatą.

Mažylį namuose pratinti plaukioti vonioje.

Patariama maudomam vonioje mažyliui leisti pažaisti su mėgstamiausiais žaisliukais, kad mažylis priprastų prie vandens.

Prieš ir po plaukiojimo baseine būtina nusiprausti po dušu.

Baseino patalpose vaikščioti su guminėmis šlepetėmis. Siekiant apsaugoti plaukus nuo neigiamo chloro poveikio, patariama dėvėti kepuraitę.

Pirmą kartą apsilankius baseine reikėtų stebėti odos reakciją, ar nekyla alergija.

Kiekvienąkart lankantis baseine naudotis švariu rankšluosčiu.

Po maudynių odą patariama patepti aliejumi, kad neišsausėtų.

Paplaukiojus baseine būtina vaikučiui gerai nušluostyti kūnelį, išdžiovinti plaukus, išvalyti ausytes.

Jei maudynių metu vaikas pradeda drebėti arba jam pamėlsta lūpos, reikėtų kuo greičiau iškelti jį iš vandens ir sušildyti.