Ir nebandykite “perauklėti” abejotinų egzempliorių - verdant ir konservuojant grybų toksinai nesunaikinami. Taip pat nerekomenduojama “laukinius” grybus pirkti turguje. Juk net geriausi tam tikrose sąlygose augę grybai gali kaupti nuodus. Pavyzdžiui, jeigu jie auga ekologiškai nešvariose vietose: prie kelkraščio, miesto ribose, prie gamyklų.

Grybų sudėtis priklauso ir nuo metų laiko, ir nuo oro. Sausą, karštą vasarą biologiškai aktyvių junginių juose būna dešimtis kartų daugiau, nei lietingą rudenį. Taip muskarino toksino kiekis išauga nuo 1 iki 65%. Tačiau ir kai kurios naudingos medžiagos, kai jų būna per daug, gali įgauti pavojingų savybių. Todėl, paprastai, apsinuodijimai vasariniais grybais sunkesni. Jeigu nenorite rizikuoti, geriau apsiribokite tik “kultūriniais”, t.y., dirbtinai išaugintais egzemplioriais. Pasirinkimas, žinoma, nedidelis, tačiau nėra jokios rizikos sveikatai.

Daugelis grybus smerkia dėl neypatingai sugyvenamo charakterio. Iš tikrųjų, grybų baltymai įsisavinami blogiau (beveik 70 %), nei gyvuliniai. Grybuose taip pat daug blogai tirpstančių medžiagų, kurios iš organizmo daugiausiai išvedamos per inkstus, ir tik nedidelis kiekis pašalinamas per žarnyną. Su nuodais kovoja kepenys ir paprastai pralošia. Todėl susitvarkyti su tokiu maistu pagal jėgas tik suaugusiam žmogui su normaliu virškinimu, sveikomis kepenimis ir inkstais. Todėl mažiems vaikams (iki 7 metų) grybų geriau neduoti - mažyliai neturi tam reikalingų fermentų.

Taip pat derėtų atsiminti, kad senuose grybuose ir tuose, kurių po rinkimo nesuspėjote perdirbti paros laikotarpyje, susidaro irimo produktai, sukeliantys nervų, širdies- kraujagyslių, kvėpavimo ir virškinimo sistemų sutrikimus.

Grybų kulinarijos pradžiamokslis

Nevirtus galima valgyti tik “kultūrinius” grybus (šampinjonus).

“Laukinius” grybus būtina termiškai apdoroti (ne mažiau nei 30 minučių).

Grybai tinka derinti su daržovėmis bei kruopomis, mėsa bei žuvimi.

Kavamalėje susmulkinti džiovinti grybai sriubose ir padažuose geriausiai įsisavinami.

Nepersistenkite su prieskoniais: per stiprus aromatas gali sunaikinti grybų “žavesį”.

Geriausias grybų draugas - kepti svogūnai, kurie ne tik neužmuša jų natūralaus skonio ir aromato, o, priešingai, sustiprina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją