Draugės sūnus tryliktojo gimtadienio proga paprašė tėvų nedovanoti nieko, tik leisti chirurgiškai pataisyti atlėpusias ausis. Berniukas jau kuris laikas augino plaukus ir jas slėpė. Jis neprisipažindavo, kad ilgi plaukai skirti trūkumui slėpti, sakė, kad jam patinka toks stilius.

Niekada nesiskundė dėl draugų patyčių, nekalbėjo su tėvais apie ausis. Šie net nenutuokė, kaip smarkiai vaikas išgyvena dėl jiems atrodžiusio „nereikšmingo“ dalyko, kurio patys net nepastebėdavo. Tačiau prašomi sūnaus jie nesipriešino. Vėliau po sėkmingos ausų korekcijos sūnus pradėjo pasakoti, kad atlėpusios ausys kasdien kėlė nepatogumą, kurį paslėpti stengėsi kaip įmanydamas. „Apie ausis galvodavau kiekvieną dieną“, – sakė berniukas. Matyt, estetinis grožis svarbus ne tik mergaitėms...

Konsultuoja Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ med. daktaras plastikos chirurgas Darius Radzevičius.

- Ar galima matant kūdikį pasakyti, kad jo ausytės atlėpusios ir jas galima pataisyti tik atlikus plastinę operaciją?

Taip. Vienų kūdikių ausys būna atlėpusios daugiau, kitų mažiau, tačiau jas pataisyti galima tik plastine operacija. Tėvai dažnai kreipiasi dėl atlėpusių kūdikio ausyčių ir klausia, ką daryti. Visiems patariu tą patį: nedaryti nieko. Tai yra nedėti kepurėlės nakčiai, nerišti skarelės, neklijuoti pleistriukais.

Atlėpusios ausys būna dėl kelių priežasčių. Viena jų – ausies kriauklėje per daug kremzlės. Kadangi per daug, savaime suprantama, jos nesumažės dėl to, kad uždėsime kūdikiui kepurę ar priklijuosime ausytes pleistru. Kita priežastis – tiesi ausies kriauklė. (Paprastai ji lenkta, o kai kurių vaikų – tiesi.) Ausies kriauklė kieta ir negalime mechaniškai padaryti, kad būtų lenkta. Tėvams labai dažnai aiškinu, kad netraumuotų kūdikio ir neklijuotų ausyčių, o kepurytė gali tik paslėpti atlėpusias ausis, bet jų nepataisys.

- Kokio amžiaus vaikams jau galima operuoti atlėpusias ausis?

Dažniausiai tėvai kreipiasi prieš vaiką išleisdami į mokyklą. Anksčiau operuoti nerekomenduojama, nes auga ausis, vystosi jos kremzlė, tad chirurginis įsikišimas gali trukdyti augti ausies kaušeliui. Tinkamiausias metas operuoti ausis – nuo šešerių metų amžiaus. Vyriausioji mano pacientė buvo apie 60 m. amžiaus.

Plastinė ausų korekcijos operacija nėra sunki. Dažniausiai iki 9–10 m. amžiaus vaikams taikome bendrąją nejautrą, tad jie miega. Per operaciją papildomai į operacinį lauką suleidžiama vaistų, kad nekraujuotų ir neskaudėtų. Bendrosios nejautros, kuri yra paviršinė, bijoti nereikia. Na, o vyresniems nei 9–10 m. vaikams dažniausiai visada taikau vietinę nejautrą. Vaikas išlieka sąmoningas. Nuskausminame panašiai kaip odontologai – į tam tikras vietas suleidžiame vaistų, kad ausis taptų nebejautri.

- Su 9–10 m. amžiaus vaikais jau susikalbate, kad ramiai gulėtų ir nejudėtų per operaciją?

Dažniausiai taip. Jeigu matau, kad vaikas bijo, kartais nusprendžiame taikyti bendrąją nejautrą. Operuojame apie 30–45 min., per jas pataisoma kremzlė, jei ji per tiesi. Tai yra padarome ją minkštą ir lenktą, o ausies kaušelis pritvirtinams prie giliųjų audinių specialiomis siūlėmis. Paskui uždedame tvarstį, su juo vaikas turi būti savaitę.

Po savaitės dažniausiai vaikams siūlų išimti nereikia, nes naudojame tokius, kurie iškrinta patys. Tada dar maždaug pusantro mėnesio reikia pasaugoti ausis: vengti „kontaktinio“ sporto ir nakčiai užsidėti prigludusią kepurę ar užsirišti skarelę, kad netyčia neatlėptų. Ausų formą palaiko tik siūlės, kurios visiškai sugyja maždaug per pusantro–du mėnesius.

- Po tokios operacijos vaikas dar ilgai jaučia skausmą?

Ne. Dažniausiai nepatogumą jaučia pirmą parą po operacijos. Kad mažiau skaudėtų, duodame vaistų.

- Ar daug vaikų gimsta su atlėpusiomis ausimis? Jeigu viena ausis atlėpusi, tik ją vieną ir operuojate?

Maždaug 5 proc. žmonių ausys būna atlėpusios. Kartais jos būna asimetriškos, kai viena ausis daugiau, kita mažiau atlėpusi. Tuomet neretai tėvai prašo: „Operuokite tik vieną ausį.“ Tačiau jeigu operuotume tik vieną, po operacijos ji atrodytų mažiau atlėpusi už kitą ir jos vis tiek atrodytų nesimetriškos. Todėl dažnai patariu tėvams objektyviai įvertinti abi ausis ir jei reikia, operuoti abi. Yra paskaičiuota, koks turi būti ausies ir kaukolės kampas bei koks atstumas. Tačiau tai labiau teorija. Nebūtina ausies matuoti liniuote, kad pasakytum, atlėpusi ji ar ne. Ne milimetrai ir skaičiai svarbūs, o tai, kaip vizualiai žmogus atrodo.

- Galbūt iš patirties galite pasakyti, ar vaikai patys nori plastinės ausų korekcijos operacijos, nes blogai jaučiasi, ar vis dėlto dažniau tėvai įkalba?

Noriu pabrėžti, kad nepateisinu tėvų, kurie prieš vaiko norą atveda jį tartis dėl ausų operacijos. Tų, kurie slepia nuo vaiko, ko čia atvyko ir apie ką bus kalbama. Pasitaiko tokių, kurie prašo vaikui girdint neminėti žodžių: „operacija“, „atlėpusios ausys“, „korekcija“ ir pan.

Manau, nereikėtų taip elgtis. Atlėpusios ausys yra estetinis trūkumas ir jų korekcija neprivalo būti atlikta 6 m. amžiaus vaikui. Galima palaukti, kol pats norės operuotis, arba ausų neoperuoti. Nemanau, kad tėvai turėtų slėpti nuo vaiko, kad yra pasiryžę pataisyti jam ausis, nesakyti, kad važiuoja į kliniką. Per konsultaciją visada paaiškinu, kokia bus aplinka prieš ir po operacijos, kad mes būsime apsirengę „juokingai“, su pižamomis ir kaukėmis, bei užsidėję kepures. Vaikas viską turi žinoti.

- Po operacijos vaikas namo išleidžiamas tą pačią dieną? Galimos komplikacijos?

Taip, klinikoje jis būna apie 4–5 val. Komplikacijos be galo retos. Kaip ir atliekant bet kurią kitą operaciją, galimos komplikacijos dėl taikomos nejautros, todėl operuojamas vaikas turi būti visiškai sveikas. Negalimas operuoti, jeigu sloguoja ar kosti, turime žinoti, ar serga kokiomis lėtinėmis ligomis. Viena komplikacijų gali būti vėl atlėpusios ausys. Priežastis gali būti nepaisoma pooperacinio režimo, ausis atlėpsta plyšus siūlui, laikinai palaikančiam ausies formą. Kartais dalis ausies atlėpsta dėl neaiškių priežasčių ir operaciją reikia kartoti. Tačiau taip nutinka retai.

- Geriau ausis taisyti vasarą? Ar metų laikas nesvarbu?

Metų laikas įtakos neturi. Galima taisyti bet kuriuo metų laiku, tačiau tėvai dažniausiai renkasi vaiko atostogas, mat jis savaitę turi pasisaugoti ir būti namuose. Dažniausiai operuojame vasarą, prieš mokslo metus.

- Ar tiesa, kad plastinę ausų operaciją kompensuoja ligonių kasos?

Taip, dalį kainos kompensuoja.

- Ar pastebėjote, kokio amžiaus vaikai pradeda jaudintis dėl atlėpusių ausų?

Būna įvairiai. Kartais pakanka, kad darželyje kas nors pavadina „atlėpausiu“, kiti „pasigauna“ šį žodį ir mažylis jaučia didžiulį kompleksą dėl „kitokios“ išvaizdos. Tačiau yra tokių vaikų, kurie ir mokykloje jaučiasi puikiai, nors ausys atlėpusios. Tarkim, jas puikiai paslepia ilgais plaukais. O yra ir tokių, kurie nejaučia jokio nepatogumo. Tai priklauso ir nuo paties vaiko, ir nuo aplinkos, kurioje būna.

- Kaip manote, ar vertėtų tėvams kreiptis dėl ausų korekcijos, jei pats vaikas jaučiasi labai nesmagiai?

Manau, kad taip. Problema estetinė, su ja galima puikiai gyventi, juolab kad atlėpusios ausys neturi įtakos nei klausai, nei intelektui ar kitoms charakterio savybėms. Tačiau jas turi mažuma, daugumos netolerancija gali paskatinti psichologines bėdas. Vaikas gali pradėti vengti bendrauti su bendraamžiais, užsisklęsti savyje. Tokiu atveju gana nesunki operacija yra išties puiki išeitis.