Vaikų namų globotiniai jaukiai sutūpė ir improvizavo pagal temą „Štai kas man gražu“. Saugūs ir atsipalaidavę, margino baltus popieriaus lapus ir prašė garsenybių patarimų. Džiaugėsi saldainiais ir vienas kitam dalino dėmesį. Nei vieno, nei kito nebuvo gana. Tiesa, kai į renginį atvyko socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, saldainių padaugėjo. Kalbų apie smurto beprasmybę - taip pat.

„Labai didelė problema yra ta, kad dauguma Lietuvos žmonių augina vaikus baimės atmosferoje, nes ir patys užaugo bijodami. Konfliktai sprendžiami kieta ranka arba diržu – lyg nebūtų kitų priemonių. Toks auklėjimo modelis, atėjęs iš baudžiavos laikų patriarchalinės visuomenės, sukelia įvairių bendravimo problemų. Lietuviai juk yra tauta, kuri mėgsta niekinti kitus - esame labiausiai vienas iš kitų besityčiojantys asmenys,“ – svarstė Rimas Šapauskas.

„Gal geriau eikime pažaisti. Galiu tau slapčia papasakoti apie vieną žaidimą. Reikia šokinėti ir ploti rankomis“, - tuo pat metu „Pravda“ reporterei pasiūlė piešinį užbaigusi septynmetė mergaitė, ir tapo aišku, kad smurtas prasideda nuo prievartingų minčių. Prievartaujame, kai vietoj to, kad atsilieptume į kvietimą, norime, kad kitas paklustų, nesuprasdamas, kodėl.

Kuomet agrarinis patriarchas Didysis Tėtis vanoja savo vaiką, jis kerštauja dėl savo bejėgiškumo. Atžalos trauma jam padeda manyti, kad pasaulis išlaiko tikrąsias vertybes ir nustatytą tvarką. Taip ir yra, nes sužalotas sūnus seka tėvo pėdomis ir beisbolo lazda pavergęs silpniausius klasėje, priverčia mokėti baltų centų ir sumuštinių duoklę. Smurtas užsitikrina savo paties tęstinumą.

„Pravda“ nori keisti šį mąstymą ir laukia tavo paramos. Atsiųsk savo nuotraukas iš akcijos iki birželio 15 d. konkursui „Pravda prieš smurtą“ adresu Jakšto g. 9 – 306a, Vilnius. Jautriausios fotografijos autorių apdovanosime prizu – dovanų čekiu iš „Konica Minolta“. Vėliau bus surengta bendra vaikų meno kūrinių bei gražiausių fotografijos darbų paroda.

Darbus numatoma eksponuoti netradicinėje erdvėje – buvusioje sovietinės „Pravdos“ spaustuvėje, „Intro“ klube.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją