Pasieniečių bei ugniagesių rengėjų atstovai teigia, kad šių specialybių žmonėms ypač svarbi vidinė motyvacija. Nors pasieniečiais ar ugniagesiais tapti pasiryžusį jaunimą dažniausiai ir atsijoja sveikatos filtras, tai gali būti pataisoma, sakoma pranešime spaudai.

Būsimam pasieniečiui – reputacijos testas

Politikų ir aukštų pareigūnų kasdienybės dalimi tapusių teisėsaugos institucijų pažymos svorį gali išbandyti ir pasieniečiu ketinantis tapti žmogus.

„Jaunimas domisi, kreipiasi, sulaukiame nemažai skambučių, dalyvių per atvirų durų dienas, bet pati atrankos procedūra – sveikatos ir fizinio pasirengimo tikrinimai, specialūs teisėsaugos institucijų patikros dėl nepriekaištingos reputacijos – juos neramina kur kas labiau“,– pasakoja Pasieniečių mokyklos viešųjų ryšių vyriausioji specialistė Dangutė Kivilšienė.

Būsimieji pasieniečiai privalo baigti Pasieniečių mokyklą, kur lavinamas ne tik fizinis pasirengimas, bet ir suteikiamos darbui reikalingos teisinės žinios.

Ekspertai pastebi, kad susidomėjimas pasienio tarnyba blėsta. Nors 2009-aisiais stojančiųjų buvo net 1025, pernai šis skaičius tesiekė 279.

Tuo tarpu Ugniagesių gelbėtojų mokykla su tokia problema teigia nesusidurianti. Pasak mokyklos viršininko pavaduotojo Nerijaus Statkaus, ateinančių mokytis bei dirbti skaičius kasmet didėja.

„Jaunimo domėjimasis ugniagesio gelbėtojo profesija visuomet buvo ir yra pakankamai didelis. Kelią įgyvendinti savo vaikystės svajonę daugeliui užkerta nebent aukšti sveikatai keliami reikalavimai“, – teigia pareigūnas.

Į tarnybą atveda ir kilnūs idealai, ir karjeros siekiai

Abi mokyklos didžiausio susidomėjimo sulaukia iš jaunimo, jau apsisprendusio, jog nori dirbti būtent šį darbą.

„Pastebime, kad Pasieniečių mokykloje studijuoti dažniau pasiryžę pasienio rajone augę žmonės. Jiems tai ne tik įdomi tarnyba, ginant Lietuvos sienas, bet dažnai ir neblogai pažįstama sritis, kurioje jie save mato“, – sako D. Kivilšienė.

Pasieniečių mokyklos kursantas Gedvinas Baravykas sako, kad studijos yra įvairialypės.

„Fizinis pasiruošimas, žygiai, šaudyba – tai tik viena mokslų dalis. Kiti dalykai – psichologija, teisė, anglų, rusų kalbos net ir žinios apie tai, kaip tinkamai patikrinti dokumentus, atpažinti klastotes. Tarkime, esame specialiai apmokomi pažinti, kada žmogus meluoja, kokie ženklai jį išduoda, nes jei žmogus nusižengęs, tereikia išmokti tai pastebėti“,– pasakoja kursantas G. Baravykas.

Fizinis pasirengimas – įveikiama problema

Visų tarnybų pabrėžiami aukšti sveikatos reikalavimai toli gražu nereiškia, jog vien silpnas fizinis pasirengimas būtinai neleis įstoti.

„Mažiau sportavusiems įstoti į Ugniagesių gelbėtojų mokyklą nėra lengva, tačiau priėmimo komisijos nariai stengiasi kandidatus vertinti kompleksiškai, atsižvelgti į jų motyvaciją, bendražmogiškąsias savybes, teorines žinias. Vienas atsispaudimas ar pora, viena sekundė ar kelios, tai tikrai nelemia pretendento tinkamumo“, - aiškina N. Statkus, priduriantis, jog jei jaunuolis neturi sveikatos problemų, fizinį pasirengimą galima pastebimai pagerinti pačių mokslų metu.

Nepaisant to, reikalavimus įvykdo toli gražu ne visi. Štai Pasieniečių mokyklos duomenimis, pernai iš 279 pretendentų teigiamą Centrinės medicinos ekspertizės komisijos išvadą gavo vos 138, arba pusė (49,5 proc.). Tokius griežtus reikalavimus stojantysis turi atitikti todėl, jog pačios darbo sąlygos tolimesnėje karjeroje pareikalauja užgrūdinto organizmo.

„Pasieniečio darbui reikalinga ir fizinė ištvermė, ir gebėjimas dirbti sudėtingomis gamtinėmis sąlygomis, ir nemažas teisinių žinių bagažas. Darbas pamaininis, todėl tenka dirbti ir naktį, ir išeiginėmis bei šventinėmis dienomis. Nors darbas ir įdomus, jis labai sunkus“, - aiškina D. Kivilšienė.

Daugiau informacijos apie profesines studijas bei kitas alternatyvas mokyklas baigiantiems abiturientams bus galima sužinoti vasario 2-4 d Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyksiančioje parodoje „Studijos“. Svarbiausias metų švietimo ir išsilavinimo renginys šiemet lankytojus pasitinka su šūkiu „Laisvė rinktis!“ ir siekia jaunimą supažindinti su kuo įmanoma didesne išsilavinimo galimybių įvairove, tarp jų – galimybe mokytis VRM tarnybų mokyklose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)