Štai keletas pavyzdžių frazių, kurių turėtumėte vengti ginčydamiesi su vaiku.

1. Tai juokinga! Kaip tu gali dėl tokio menkniekio liūdėti?

Jei jūs auginate paauglį, tikriausiai ne kartą matėte jį nusiminusį ir susikrimtusį dėl tokių dalykų, kurie jums atrodo smulkmenos. Jūs stebitės, kad jis užsidarė savo kambaryje, trenkdamas durimis vien dėl to, kad jo draugė iškart neatrašė jam žinutės.

Nors jo elgesys, vertinant suaugusiųjų standartais, gali atrodyti juokingas, pasistenkite suprasti paauglio jausmus, prisiminkite, kaip jūs jautėtės, kai kas nors užgaudavo jūsų jausmus. Jei paauglys mano, kad su juo elgiamasi neteisingai, jis gali užsidaryti savyje, nusiminti, susierzinti ir supykti ant viso pasaulio.

Taigi jei vaikas teigia, kad jūs visada palaikote brolio/sesers pusę, neapsiribokite atsakymu, kad tai netiesa, o pabandykite išsiaiškinti, kodėl jis taip mano. Tačiau neturėtumėte klausti ginčo metu, nes vaikas imdamas vardinti nuoskaudas gali dar labiau susierzinti. Pasikalbėkite vėliau, kai jis nurims ir bus pasiruošęs išsikalbėti.

2. Tu toks pat nevykėlis kaip ir tavo tėvas. Kodėl negalėtum būti toks kaip brolis?

Net jei toks pasakymas jums atrodo neįžeidžiantis, jis gali ilgam įskaudinti. Ypač negalima vaiko akyse žeminti jo tėvo (ar mamos). Vaikas jaučia gėdą ir pyksta, kai jo akyse yra kritikuojamas vienas iš tėvų. Kitais žodžiais tariant, vaikas mąsto, jei jis toks pat kaip tėvas, su kuriuo mama išsiskyrė, gal ir jis bus paliktas?

Taip pat didelė klaida vaikus lyginti tarpusavyje. Tėvams skaudu, jei vienas vaikas elgiasi gerai, o kitas – ne. Tačiau lygindami vaikus jūs nuteikiate juos vieną prieš kitą. Prisiminkite, kad jūsų vaikai unikalūs ir kiekvienas vaikas turi gerų savybių.

3. Tu niekada nieko nepadarai gerai. Tu nevykėlis.

Nors dauguma mano, kad sugėdinti ką nors netinkamai padariusį vaiką yra naudinga, iš tiesų tai nepadės vaikui įgyti naujų įgūdžių. Tokie pasakymai duos priešingą efektą – vaikas nebenorės nieko daryti, praras pasitikėjimą savo jėgomis.

Gėda nėra tas pats kaip kaltė. Jausdamasis kaltas vaikas apgailestauja dėl to, ką padaręs. Gėdinamas vaikas jaučia pažeminimą, jis sutrinka, nežino, kaip elgtis.

4. Kaip tu man nusibodai!

Visi mes pavargstame nuo vaikų, dažnai pritrūkstame kantrybės. Tačiau negalima to sakyti vaikui, nes tėvai – viso jo gyvenimo esmė. Tėvai jį maitina, rūpinasi, rengia. Todėl išgirdęs tokius žodžius vaikas gali pasijusti nereikalingas, įžeistas.

5. Geriau jau niekad nebūčiau turėjęs vaikų!

Suaugę nėra robotai ir taip pat turi ir neigiamų jausmų. Po sunkios dienos, kai vaikai tiek sunervina, kad galima ištarti tokius žodžius, kai jaučiatės išsekę emociškai ir fiziškai, svarbu suprasti, kad tai tik akimirkos jausmas, jūs iš tikrųjų taip nemanote.

Jeigu jūs taip jaučiatės, stenkitės nusiraminti, atsipalaiduoti ir vėl būti savimi. Juk tokiais žodžiais galima labiau įskaudinti nei fiziniu smurtu. Vaikas, galvodamas, kad nebeturi ko prarasti, gali imti elgtis dar blogiau.

6. Aš tavęs irgi nekenčiu!

Jei jūs ginčo metu taip pasakote vaikui, žinokite, kad ginčą jau pralaimėjote. Jūs nusileidžiate iki vaiko lygio, parodote savo nebrandumą. Jeigu jau tokie žodžiai išsprūdo, svarbu vėliau atsiprašyti, pasakyti, kad tai netiesa.

Tėvai turi didžiulę psichologinę įtaką vaikams ir jie dažnai tą pamiršta. Dauguma tėvų pervargsta ir susierzina, tačiau svarbu išmokti suvaldyti savo emocijas ir sakyti vaikui tik tokius dalykus, kurie jam gali padėti kažko išmokti.

Pajutę, kad galite nesusivaldyti, giliai įkvėpkite, kiek palaukite ir ši pertraukėlė padės jums išvengti neapgalvotų žodžių. Kaip sakoma, jūs neturite dalyvauti kiekviename mūšyje, į kurį esate kviečiamas.

Padėkite vaikui susikaupti ties konkrečiu darbu, nesivelkite į ginčus su juo. Jei jūs liepiate vaikui daryti pamokas, ir jis atsako, kad jūsų nekenčia, pasakykite, kad apie jausmus pakalbėsite vėliau, dabar svarbiausia matematika. Vaikai dažnai bando manipuliuoti tėvais, kad išvengtų to, ko jie nenori. Susitelkite į tai, kas turi būti padaryta, nenusileiskite vaikams.

Jausdami, kad galite pasakyti ką nors netinkama, paprasčiausiai pasakykite, kad tiesiog nenorite veltis į ginčą, kad nenorite dabar apie tai kalbėtis. Pažadėkite pasikalbėti vėliau, kai abu būsite ramesni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)