Man prieš pusantro mėnesio suėjo 15 metų. Tačiau jau maždaug metus turiu problemą kaip ir visi mano bendraamžiai – kartas nuo karto mane kamuoja seksualinis geismas. Kartais masturbuojuosi. Bet kaip pabėgti nuo to geismo? Ar gal neverta vargintis, viskas laikui bėgant nuslūgs? Masturbacija nepakenks bendravimui su panelėmis?

Pataria Viktoras Šapurovas, individualiosios psichologijos analitikas, seksologas:

Didžiausias vyro seksualumas yra paauglystėje ir iki kokių 25 metrų. Taigi geismas, noras mylėtis 15 metų žmogui yra sveika būsena. Tas noras turi fiziologinių priežasčių, taip pat ir psichologinių. Fiziologines priežastis atliepia masturbacija, kuri būdinga 95% šio amžiaus jaunuolių. Aišku, gerai būtų, kad ji vyktų ne dažniau, kaip 3-4 kartus per savaitę. Masturbacija leidžia atitolinti lytinio gyvenimo pradžią, nes, jei tokio amžiaus porai gimsta kūdikis, niekam nebūna iš to naudos. Tokie partneriai dar neturi ką duoti vaikui, nei finansiškai, nei dvasiškai. Todėl tikslinga lytinį gyvenimą atidėti tam laikui, kai abu tvirčiau stovės ant kojų, galės patys apsirūpinti patikimos kontracepcijos priemonėmis.

Saikinga masturbacija padeda jaunuoliui mažiau priklausyti nuo geismo bendraujant su mergina, mažina priklausomybę nuo merginos. Nors geismas yra natūrali lytinio instinkto išraiška, bet bendravimas su mergina yra daug platesnis, negu seksas.

Pirmiausia yra meilė, pagarba, dvasinis artumas. Įdomu tai, jog mylintis vyras nors ir nori mylėtis, bet iš pagarbos ir meilės sugeba neskubinti merginos mylėtis. Seksas turi prasmę tik tuomet, kai abu to nori ir naudoja patikimą kontracepciją. Vyro funkcija sekse yra patenkinti savo mylimąją ir tada jau pačiam pasiekti orgazmo. Paauglystėje svarbu žinoti, kad norint mylėtis, seksas tikrai ateis, galimybių pakaks, gyvenimas ilgas. Yra vyrų, kurie niekados nepradeda mylėtis, bet tai daugiau priklauso nuo jų įgimtų fiziologinių ir įgytų vaikystėje psichologinių ypatybių. Tai paprastai vyrai, kurie labai nepasitiki moterimis, bijo jų manipuliacijų, galimų nėštumu.

Kai geismas trukdo bendrauti, būtų tikslinga pačiam save užimti. Tam tinka įvairi fizinė veikla – saikingas sportas, turizmas, intensyvūs mokslai. Paauglystė ir jaunystė yra puikus metas savo ateičiai susikurti, baigti mokslus, sukurti būsimosios šeimos materialinį pagrindą. Tai sutvirtina vyro pasitikėjimą savimi visomis prasmėmis. Didesnis pasitikėjimas savimi ir geresnės finansinės sąlygos suteikia geresnes galimybes taip pat ir pačiam lytiniam gyvenimui, mažina galimų seksualinių sutrikimų pavojus. 

Pilnavertis seksualinis pasitenkinimas su moterimi yra sąlygotas emocinio, dvasinio ir fizinio-seksualinio artumo. Tam sukurti reikia nemažai laiko, todėl geriau, kad seksas prasidėtų ne per anksti. Manau, tuo turėtų rūpintis kiekvienas mylintysis.

Turite problemų, klausimų? Rašykite: psichologui@delfi.lt. Psichologai, seksologai neatsakinėja asmeniškai, atsakymai publikuojami DELFI rubrikoje GYVENIMAS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)