Turbūt jau nebeliko nė vieno vaiko ne tik Britanijoje, bet ir čia, šalyje, kur upės teka, neskaičiusio bent vienos Davido Walliamso (Deivido Valjamso) knygos. Kartą gyveno senelis ir se... ne, viskas prasidėjo, kai lentynoje apsigyveno „Močiutė plėšikė“, seneliukė, kuri savam anūkėliui atrodė nuobodžiausia senė pasaulyje, gyvenanti kopūstais atsiduodančiuose namuose.

Kaip ištverti savaitgalius kopūstų tvaike? Kokia kankynė! Bet rašytojas (Valjamsas) nebūtų rašytojas, o močiutė (Plėšikė) nebūtų močiutė, jeigu savo skaitytojams neiškrėstų kokio pokšto! Pasirodo, močiutė... buvusi brangenybių vagilė, planuojanti dar vieną išpuolį – jai niekaip iš galvos neina karališkos brangenybės. Tai vat ir pamąstykime, ar pasakoti klasės draugams apie tokią pramaniūgę? Dar įkvėps išdykėliškiems žygiams...

Žygiuojam toliau... Oho, baisiai juokingi nuotykiai su kopūstine močiute tik prasideda, o paskui persikelia į kitą linksmojo britų rašytojo Deivido, perplaukusio upę Temzę ne skersai, o IŠILGAI, knygą – „Berniukas milijardierius“. Joje, knygoje, gyvena turtingas berniukas. Jam nuosavas vandens atrakcionų parkas ir formulės-1 bolidas trukdo susirasti draugų. Kaip jų susirasti, kai esi vienišas (ar greičiausiai taip tik galvoji)? Skaityk! Apie viską parašyta! Ir apsižiūrėk atidžiau, gal klasėje yra kokia vieniša, bet labai miela siela.

Dar viena grėsminga knyga, ypač žiurkėnams, žiurkėms ir žiurkiukams. Dėdės Deivido knygoje „Žiurkainis“ kyla baisus pavojus pakliūti į mės... žiurkainį (beje, mesk šalin mėsainius, verčiau gliaudyk žirnius, valgyk vynuoges ir... melionus, kol jie nevirto karietomis). Taigi „Žiurkainyje“ vaikams gresia pažintis su kitais, bet piktais vaikais ir bloguoju žmogumi (o jūs manėte, kad čia koks smagus burnoje sprogstantis saldainiukas? Ne visai, visai ne!).

Šalin letenas nuo žiurkėnų!

Klasės draugams baisiai linksmi veikėjai ir jų nuotykiai tikrai patiks ir tu tapsi lyderiu, jeigu papasakosi apie to paties dėdės taikliai aprašytą „Demonę dantistę“. Draugai smagiai pašiurps kartu su berniuku Alfiu, kol aplinkui šlaistosi panelė Šaknis akinamai baltu chalatu. Bet verčiau šiurpti po pamokų – mokykloje apsieisi be dieninio košmaro... Paskaityk ir papasakok klasės draugams, ką „dantukų fėja“ deda po pagalve, ir net policininkas negali čia niekuo padėti...

Kol kas su Valjamsu tiek, bet jau visai netrukus, rudeniui įsibėgėjus, gausite dar vieną baisių smagumų porciją – „Klastinga tetulė“. Ir vėl tie suaugėliai! Šioje spalvotoje knygoje su nespalvotais piešiniais mergaitė Stela susirems su savo šlykščia ir klastinga intrigante tetule Alberta, kuri kėsinasi į mergaitės tėvų dvarą. Skaityk – tai tarsi Klastūnų šlykštukų permanymo pradžiamokslis. Išeisi mokslą – ant kupros nenešiosi, stuburas liks sveikas.

Kai klasės draugai bus pakankamai smagiai nušiurpę, galima pasiūlyti dar gurkštelėti... nuodingo kokteilio. Į sveikatą. Ne ne, mes tik juokaujame, tokiu nuodingu žaliu skysčiu blogiukas vyresnysis brolis Tomas pagirdė savo jaunesniojo brolio auksinę žuvelę, o ši ėmė ir nudžiugino (po elektros šoko, tiesa) – pavirto DIDELE RIEBIA AUKSINE ŽUVELE ZOMBIU.

Rašytojos Mo O‘Hara (skaityti lygiai taip, kaip parašyta) sugalvota (o gal paimta iš gyvenimo?) istorija apie žuvelioką, hipnotizuojantį visa, kas tik kruta... Brrrr. Sėdėk tiesiai skaitydamas – nekrutėk. Tikriausiai zoo-biologijos kabineto akvariume tokiam padarui ne vieta? Istoriją geriau papasakok, kai eisite iš mokyklos ir dalinsitės būtais ir nebūtais atsitikimais.

Su baisia juokingais reikalais ką tik pabaigėme. Negalima atsilikti nuo naujienų, tad kelkimės į kompiuterinį pasaulį, bet ne iš tikrųjų, ne į tikrą kompiuterį, o į tokio vieno amerikiečio, labai gero tėčio, Marko Čevertono (Mark Cheverton) sūnui parašytas knygas apie žaidimo MINECRAFT pasaulį. Lietuviškai jos jau dvi. Pirmoje –„Invazija į tikrąjį pasaulį“ – tikras berniukas, mėgstantis žaisti (kaip ir tėtis rašytojas bei jo sūnus žaidėjas ir pašėlęs skaitytojas) ir pasivadinęs Žaidimoriteris999, pakliūva į kompiuterinį pasaulį ir... nors tu ką – turi susikauti su blogiu, išgelbėti pasaulį ir kaip nors išsikapanoti atgal į tikrovę, namo.

Jeigu klasėje yra berniukų ir mergaičių, kurie gal netyčia, bet pasityčioja iš kitų, jiems neprošal pasiskaityti „mainkraftus“ ir sužinoti, kas tokius ištinka... ne tik monitoriuje. Patyčioms ne vieta – nei namie, nei mokykloje, niekur.

Su mergaite Rugsėje šį rugsėjį susipažinti visiškai ir neabejotinai būtina. Nes! Pirma priežastis – tau jau 10 metų. Antra, visada malonu su kuo nors įdomiu susipažinti. Trečia – jeigu skundiesi, kaip žavioji Rugsėjė, kad gyventi su tėvais nuobodu, kad verčiau skraidyti ant dėmėtos leopardės su Žaliuoju vėju ir pažaboti negailestingą Markizę. Ketvirta – tai tik pirmoji knyga apie ją, Rugsėję, o kiek dar laukia nepatirtų nuotykių! Atsiliksi, bus sunku prisivyti perskaičiusius romaną rugsėjį.

Tad prašom (padėkosite vėliau) – Ketrina Valenti (Catherynne M. Valente) siunčia linkėjimus iš Amerikos – pradėkite nuo gražios, storos, žodingos ir neslėpsime -- protingos knygos „Mergaitė, kuri laivą pasidarė ir Pasakų šalį apiplaukė“, o paskui... o paskui... dar bus „Mergaitė, kuri nusileido po Pasakų šalimi ir ten kėlė linksmybes“, o paskui... o paskui dar „Mergaitė, kuri pakilo virš Pasakų šalies ir perskėlė mėnulį“. Tokios knygos nekenkia akims!

O kad nebūtų tarpelių, kad nereikėtų trypčioti vietoje, niekada netrūktų nuotykių ir galvosūkių, ir stebuklų, ir paslaptingų požemių – kviečia į knygyną (tą, kur arčiausiai namų) dvi lietuvių rašytojos. Viena patyrusi ir tau jau pažįstama Kristina Gudonytė, kuri piešia, tapo, stato spektaklius, dainuoja, vaidina ir mėgsta bendrauti su paaugliais, nes pati jaučiasi truputį nesuaugusi. Vos vos, šiek tiek.

Prieš keletą metų supažindinusi su Ida iš šešėlių sodo, dabar Kristina vedasi mus į Vilnių. Romane „Jie grįžta per pilnatį“ apie iki ašarų gražų Vilnių parašyta tarsi didelį muziejų, kuriame pilna stebuklų ir praeities šmėklų. Bet tai, kas vyksta po viršeliu su grėsmingu juodu gaidžiu, anaiptol neprimena muziejaus – gausi ir dabarties, ir ateities, ir šiurpių Vilniaus požemių, ir burtų, ir pasimetusį karalių, ir tris draugus, kuriems nutinka nekasdieniai dalykėliai.

O antroji lietuvaitė rašytoja Vaiva Vasiliauskaitė – labai jauna ir mokosi vienoje iš Kauno gimnazijų. Rašydama romaną (nuo 12 metų) ji augo, gerai mokėsi, vis geriau rašė ir septyniolikos parašė savo pirmąją – maginės fantastikos knygą „Pabusk“. Su mergaite Alisa knygoje tarp puslapių teks gerokai paklaidžioti po Rudens epidemijos nualintą Stebuklų šalį, prisiskaityti baugių ir linksmų istorijų apie mergaitę, patekusią į keistą pasaulį su vaiduoklių sodais ir keistais žvėrimis.

O perskaitę visas šias knygeles, knygutes ir knygas daugiau suprasite apie save, draugus, tėvus ir visą spalvotą aplinkinį pasaulį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)