Pusę trijų ryto, mums besėdint išnuomotame automobilyje prie baro Kembridže, Masačiusetse, mano vyras pasakė: „Manau, kad mums reikia skirtis.“ Prieš valandą aš buvau pačiupusi jo telefoną, kad pažiūrėčiau, su kuo jis visą vakarą susirašinėjo. Jis man prisipažino, kad pastarąjį pusmetį turėjo dvi atsitiktines seksualines partneres. Bet mano protas nenurimo ir mėgino suvokti, kada jis iš tiesų pradėjo mane apgaudinėti. Supratau, kad tai prasidėjo prieš dvejus metus.

Perskaičiusi savo dienoraščio įrašus, susidariau vaizdą, kada buvo lūžio taškas. Apgaudinėtojas manipuliuos situacijose ir meluos, kad sumėtytų pėdas. Kadangi mano savigarba tuo metu jau buvo lygi nuliui, lengvai patikėjau jo melais ir ignoravau savo nuojautą. Niekada neabejokite savo nuojauta – ji niekada nemeluoja.

1. Jis pradėjo depiliuotis ir dailinti savo kūną.

Taip, kai vyras pašalina per didelį plaukuotumą, yra gražu, bet jei jis pradeda skustis ir depiliuotis daug dažniau nei anksčiau, verta į tai atkreipti dėmesį. Ar jis labiau žavisi savimi, nei jumis, kai kartu stovite prie vonios veidrodžio? Tai labai rimtas signalas. Mano buvęs netgi liepdavo man nuskusti jam plaukelius nuo nugaros ir kaklo. Tada dar nežinojau, kad taip jis ruošiasi susitikimui su savo sekso partnerėmis.

Be abejo, rūpintis gera savo fizine forma yra sveika, bet jei tai tampa apsėdimu, ir jis vis demonstruoja savo raumenis, tai yra rimtas signalas, kad jam labiau rūpi jo kūnas, nei įsipareigojimas jūsų santykiams.

Mano vyras, pavyzdžiui, po darbo mieliau eidavo į sporto klubą ir sportuodavo iki 22 val., vietoj to, kad grįžtų namo ir su manimi pavakarieniautų. Jis ignoravo mano prašymus ir priekaištavo, kad aš nesuprantu ir nevertinu to, kaip sunkiai jis dirba, kad mus išlaikytų. Aš norėjau būti palaikanti žmona, todėl nuslopinau savo poreikius dėl kokybiško laiko su juo.

2. Jis nustojo mane kviestis į verslo renginius.

Jo nebūna kelis vakarus per savaitę, nes jis turi susitikimus su klientais, užsakovais, agentūromis ir bendradarbiais iš savo skyriaus ar komandos? Jūsų neima į socialinius renginius, o tada sužinote, kad kiti jo bendradarbiai buvo su savo antrosiomis pusėmis? Iš savo patirties galiu pasakyti, kad tai akivaizdus ženklas, kad jis jus apgaudinėja. Gal nebūtinai yra neištikimas, bet tikrai flirtuoja. Mano vyras man aiškino, kad nenori manęs vestis į verslo renginius, nes jis jaučia pareigą manimi rūpintis, o tai trukdo jam vykdyti reikalus. Anksčiau jis noriai vesdavosi mane kartu ir visada būdavo šalia.

Svarbiausia pažiūrėti, ar pasikeitė tai, kas anksčiau buvo norma.

Paskutinius dvejus savo santuokos metus aš nebeturėjau nė krislo savigarbos, todėl toleruodavau jo elgesį ir tikėjau jo melagystėmis. Nekankinkite savęs. Išsitieskite ir kovokite už save. Pradėkite šiandien.

3. Jis tapo piktas.

Pastebėjote, kad jis tapo piktas, jam tapo būdingi nuotaikų svyravimai, nors anksčiau to nebuvo? Gali būti, kad taip pasireiškia jo kaltė. Ko gero jis jaučiasi kaltas, kad jus apgaudinėja, bet negali jums pasakyti tiesos, todėl pyksta. Tai pasąmoninis apsauginis mechanizmas – kad pats išliktų saugus, dėl savo proveržių jis kaltina jus.

Vienas pirmųjų jo neištikimybės ženklų buvo kai jis man papriekaištavo, esą aš tyčia palieku nesuskleistą lyginimo lentą po to, kai išlyginu jo marškinius. Jis sakė, kad taip tyčia noriu jį sunervinti, nes nemėgstu lyginti. O iš tiesų man patinka lyginti drabužius.

Mes lankėme porų terapiją. Psichologės kabinete jis mane apkabino ir pasakė jai, kad aš juo nesižaviu, negerbiu, nesuprantu ir nesiklausau. Ir dar pridūrė, kad nepalaikau namuose švaros.

Netoleruokite jo kaltinimų ir prastos nuotaikos apraiškų. Jis pats atsakingas už savo emocijas, bet graužiamas kaltės ieško priekabių, kad tik nereikėtų sakyti tiesos. Jis sakys, kad dėl jo pykčio proveržių kalta jūs arba kad buvo sunki diena darbe. Jei jis staiga tapo jums kritiškesnis, jam nebepatinka nei kaip jūs rengiatės, nei kur norite eiti vakarieniauti, erzina net jūsų telefono garsas (nors jis jau daug metų toks pat), reiškia, jo viduje sumaištis.

Nepriimkite to asmeniškai, kaip padariau aš. Tai tik dar labiau sumenkins jūsų savigarbą. Šiandien pat nubrėžkite sveikas ribas, nes dažnai mes patys leidžiame kitiems elgtis su mumis taip, kaip jie elgiasi, nes priimame jų elgesį.

4. Jis ėmė demonstruoti naujus judesius miegamajame.

Kur tu tai išmokai? Būtent taip aš jo paklausiau, kai intymaus artumo metu jis pademonstravo tai, ko anksčiau nebūdavo. Nauji judesiai ar pozos miegamajame visada yra akivaizdus signalas, kad jis mokosi su kažkuo kitu, nebent judu kartu atradote naujų gudrybių. Jis taip pat liepė man nusiskusti visus plaukus „pati žinai kur“.

Vis klausinėjau jo, kodėl jis nori, kad taip padaryčiau, bet dabar žinau, kad viena iš moterų, su kuriomis jis mylėdavosi, buvo pasidariusi brazilišką depiliaciją. Džiaugiuosi, kad jo nepaklausiau. Kitaip apie jo neištikimybę man būtų priminę ir skausmingai ataugantys plaukeliai „patys žinote kur“.

5. Jis pradėjo gerti, rūkyti ir ėmė vengti manęs.

Galbūt pastebėjote ne tik naujus judesius, bet ir naujus jo įpročius? Kaltė gali reikštis ir per destruktyvius įpročius. Tuos paskutinius dvejus metus mano buvęs ir aš abu piktnaudžiavome alkoholiu, tik jis mus veikė skirtingai: alkoholis bukino mano skausmą ir kurstė jo pyktį. Nekokia kombinacija, kuri skatino barnius, kaltinimus ir pagirias. Manau, kad jis gerdavo, nes jautė kaltę ir giliai viduje norėjo mane palikti, bet nesugebėjo man to pasakyti. Per tuos chaotiškus dvejus metus mano vyras slėpė ne tik meilužes, bet ir cigaretes. Būkite akylos, jei pastebėsite, kad jis pradėjo rūkyti, gerti, lošti ar išlaidauti. Vėlgi, jei anksčiau tai jam nebuvo būdinga.

Neištikimybė yra lyg vėžinė ląstelė – jos elgesys anomalus – tad atkreipkite dėmesį į tai, kas neįprasta. Ar atrodo, kad jis tiesiog nenori su jumis leisti laiko? Jis turi per daug reikalų darbe, kad grįžtų namo vakarienės, savaitgaliais jam reikia laiko pabūti su draugais, vyksta svarbios varžybos, kurių jis negali praleisti, o gal jis dažnai būna pernelyg pavargęs ir nori pabūti vienas? Galiausiai man tapo nebeaišku, kodėl jis gyvena su manimi, nes dauguma jo veiksmų signalizavo, kad jis tiesiog nenori su manimi leisti laiko.

Mūsų santykių pradžioje jis noriai sėsdavosi kartu prie stalo ir džiaugdavosi, kad aš gaminu maistą ir rūpinuosi namais. Atkreipkite dėmesį į jo veiksmus, o ne į jo žodžius ar tuščius pažadus.

6. Jo telefono slaptažodis staiga tapo didele paslaptimi.

Kai tą lemtingą naktį bare pagriebiau telefoną savo vyrui iš rankų, jis atsisakė įvesti savo slaptažodį. Man ėmė daužytis širdis, nes anksčiau jis niekada neslėpė savo telefono, elektroninio pašto ar „Facebook“ slaptažodžių – mes viskuo atvirai dalijomės. Jei jūsų vyras pakeitė savo slaptažodžius, ko gero vertėtų sunerimti, ypač jei pastebėjote ir kitus prieš tai išvarytus ženklus.

Stebėkite, ar nepasikeitė jo elgesys, palyginus su tuo, kas anksčiau buvo norma. Kalbėdamasi su juo atkreipkite dėmesį, kiek sakinių prasideda žodžiu „aš“. Ar jis nuolat aiškina, kad jums reikia pasikeisti? Sako, kad jūs privertėte jį supykti ar pasielgti vienaip ar kitaip? Ar jis jus nuolat kaltina ir ginasi?

Jei paklausite tiesiai, jis viską neigs, todėl išlikite akyla ir nenusileiskite. Nenumokite ranka į tai, kad jis nesutinka parodyti savo paskyrų, kurias saugo slaptažodžiais. Taip, privatumas svarbu, bet jei juo suabejojote, reikalaukite įrodymų. Jis darys viską, kad jūs pagalvotumėte, jog tai jūsų paranoja.

Visų svarbiausia, pasitikėkite savo intuicija. Sąmoningai skirkite laiko: atsisėskite ramiai, įsiklausykite į savo kvėpavimą, atpalaiduokite kūną. Kvėpavimui gilėjant, pasistenkite atpalaiduoti protą, kad mintys laisvai srūtų. Tada atsargiai užduokite sau neutraliai suformuluotą rūpimą klausimą arba pagalvokite apie norimą situaciją. Įsiklausykite į savo vidinį balsą – jūsų intuicija jus nukreips. Kartokite šį pratimą, kad protas taptų vis aiškesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją