Pateikiame ištrauką iš leidyklos „Tyto Alba“ išleistos Balio Dainio knygos „Urologo užrašai“.

******************

Su amžiumi testosterono kiekis vyro organizme mažėja. Šis natūralus procesas prasideda sulaukus trisdešimtojo gimtadienio. Ilgainiui testosterono kasmet sumažėja apie 1 procentą. Dėl tokio pokyčio keičiasi ne tik vyro išvaizda, bet ir jo charakteris, pomėgiai.

Vietoj pilvo raumenų susidaro į gelbėjimo ratą panašus riebalų sluoksnis. Mažiau energijos, greičiau užklumpa nuovargis, prastėja savijauta, dažniau kamuoja prislėgta nuotaika – visi šie negalavimai gali būti susiję su sumažėjusiu testosterono kiekiu. Yra dar vienas požymis – priblėsęs lytinis potraukis, bylojantis, kad organizme trūksta testosterono.

Testosteronas yra vyro organizmo variklis. Geras meilužis, sumanus medžiotojas, puikus žvejys, pasiaukojantis darbuotojas – šių vaidmenų vyras negalėtų atlikti, jei jo organizme nebūtų lytinio hormono testosterono.

Dažni karščio pylimai, krūtų skausmas, sumažėjęs spermos kiekis, suprastėjusi jos kokybė, dažni nuotaikų svyravimai, energijos sumažėjimas, vangumas, apatija, prastas miegas – tai ženklai, kad vyro organizme jau trūksta testosterono. Testosteronas ne tik žadina geismą, neretai sutrikusią erekciją lydi kūno plaukuotumo mažėjimas, raumenų masės nykimas. Netgi susilpnėjusi atmintis, prasta dėmesio koncentracija gali būti įspėjimas, kad trūksta testo­sterono.

Hormonų terapijos populiarumą patvirtina ir skaičiai. Vien Jungtinėse Amerikos Valstijose testosterono kiekį kraujyje didinančių preparatų parduodama daugiau kaip už 2,4 milijardo JAV dolerių. Tai rodo, kad testosteronas ne visada skiriamas pagrįstai.

Nors hormoninių preparatų neįmanoma įsigyti be recepto, tūkstančiai gydytojų juos išrašo ir tuomet, kai paciento organizme yra minimalus, o dar blogiau – normalus testo­sterono kiekis. Vyrai, susižavėję hormoniniais preparatais, juos vartoja kaip maisto papildus. Tik ar jų reikia kiekvienam vyrui, ištiktam viduramžio krizės?

Jei sėklidės negamina arba gamina pernelyg mažai lytinių hormonų dėl hipogonadizmo, nė vienas gydytojas nesuabejotų, kad būtina skirti testosterono terapiją. Visais kitais atvejais reikėtų rimtai pagalvoti apie pakaitinės terapijos privalumus ir trūkumus. Kadangi testosteronas didina insulto, infarkto, krešulių susidarymo kraujagyslėse tikimybę, sutrikdo širdies rit­mą, prieš skiriant pakaitinę terapiją būtina atidžiai ištirti vyro organizmą.

Diskusija apie pakaitinės testosterono terapijos naudingumą padalija mokslininkus į dvi stovyklas, nes, papildomai skiriant šio lytinio hormono, didėja rizika susirgti širdies ligomis, nusilpsta organizmo imunitetas. Pakaitinė testosterono terapija gali būti skiriama tik sveikam vyrui. Prieš skiriant tokį gydymo būdą turi būti atliekamas prostatos specifinio antigeno tyrimas.

Testosteronas yra tiesiogiai susijęs su prostatos vėžio vystymusi, jis – tarsi maistas piktybinėms ląstelėms. Pakaitinė terapija taip pat neskiriama, jei prostata išvešėjusi, jei sunku šlapintis. Testosterono negalima skirti ir tais atvejais, kai vyrams nustatomas krūties vėžys. Šio medikamento negalima vartoti nustačius širdies veiklos nepakankamumą, padidėjusį hemoglobino kiekį, miego apnėją, kai miegant trumpam sustoja kvėpavimas.

Specialų testosterono gelį vartojantis vyras turi itin saugotis, kad jo neužtikštų ant būsimos motinos kūno. Jis pražūtingas įsčiose bręstančiam vaisiui, nes gali sukelti genetinių pakitimų. Moterims testosterono gelis gali padidinti plaukuotumą ir sukelti spuogų protrūkius, berniukams – padažnėjusią erekciją.

Jei žmogus nelegaliai įsigyja testosterono preparatų, ar jam gresia pavojus perdozuoti? Organizmas lengvai pasisavina testosteroną, todėl perdozavimo požymių dažniausiai nebūna. Kur kas prasčiau, kai jo kiekis sumažėja, nes sėklidės pradeda jo nebegaminti.

Testosterono kiekis gali svyruoti dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, dėl streso, lėtinio nuovargio, nervinės įtampos, sumažėjusio imuniteto, persirgus įvairiomis ligomis, netgi gripas gali mažinti jo kiekį. Jis didinamas naudojant įvairius pleistrus, injekcijas, tačiau vienkartinės dozės nepakanka.

Tokį gydymą reikia taikyti bent tris mėnesius, tik tuomet testosterono davikliai, esantys kraujagyslėse ir kitose organizmo vietose, ima siųsti sėklidėms signalus, kad šios pradėtų aktyviau gaminti testosteroną. Sulaukusios tokio signalo, jos atsibunda ir ima daugiau išskirti šio lytinio hormono.

Bet galima sulaukti ir priešingo efekto, nes Lietuvoje kiek­vienas žmogus įsitikinęs, kad jis viską išmano geriau nei gydytojas, todėl klesti savigyda. Vartojant testosterono preparatus savo nuožiūra, gali staiga padidėti šio hormono koncentracija kraujyje.

Tai pajutę testosterono davikliai ima panikuoti, siunčia įsakymą sėklidėms: „Stokite, daugiau negaminkite testo­sterono, jo pakanka.“ Sėklidės paklusnios, todėl užmiega. Tokiu atveju kyla sunkumų, kaip vėl įpratinti aptingusias sėklides gaminti testosteroną. Tai, kas per daug, yra nesveika.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)