Daugiau nei tris dešimtmečius vyravo liaudies išmintis (pagrįsta solidžių tyrimų išvadomis), kuri teigė, kad kalbant apie potencialų seksualinį susidomėjimą, vyrai klaidingai interpretuoja moterų jiems siunčiamus signalus. Moters veiksmus, parodančius paprastą draugišką prielankumą, vyras supranta kaip kvietimą praleisti su ja naktį.

Tačiau naujas provokuojantis tyrimas nurodo, kad teiginys, jog vyrai nesugeba skaityti moters siunčiamų signalų, yra smarkiai perdėtas.

Tyrime pateikiamose išvadose (kurios kol kas nėra galutinės) teigiama, kad moterys, kurios flirtuoja ar įsitraukia į romantišką santykį, gali spinduliuoti didesnį seksualinį susidomėjimą, nei drįsta pačios pripažinti.

„Galbūt moterys pasako ne viską, nes pačios sąmoningai nesuvokia savo tikrųjų motyvų, arba joms pernelyg rūpi, ką apie jas pamanys aplinkiniai“, – rašo psichologai Carin Perilloux iš Teksaso valstijos universiteto ir Robertas Kurzbanas iš Pensilvanijos universiteto. Jų tyrimą paskelbė leidinys „Journal Psychological Science“.

Tyrėjai išnagrinėjo tris tyrimus. Pirmajame 271 heteroseksualus vyras ir 213 tradicinės orientacijos moterų, pasamdytų internetu, turėjo įvertinti pasimatyme esančių žmonių elgesį, pavyzdžiui, „laikėsi už rankų“, „pasakė komplimentą apie išvaizdą“, „nusiuntė rožių“, „pagamino vakarienę“, „pakvietė į namus išgerti taurę“ ir kt.

Vyrai turėjo pagal septynių balų schemą (nuo „visiškai neįtikėtina“ iki „labai tikėtina“) įvertinti su šiais elgesio modeliais sutinkančių ir juose dalyvaujančių moterų motyvus. O moterys turėjo pagal tą pačią schemą atsakyti, ar taip besielgdamos duoda akstiną vyrui jų siekti seksualiai.

„Moterų, kurios sutikdavo dalyvauti 12 iš 15 situacijų, intencijas vyrai vertino daug aukštesniu balu, nei vertino moterys“, – rašo tyrėjai. Taigi, šiuo atveju visuotinai priimta tiesa pasitvirtino.

Tačiau antrajame tyrime dalyvių buvo paprašyta atspėti, ką atsakė moterys pirmajame tyrime. „Vyrų rezultatai pirmajame ir antrajame tyrime beveik nesiskyrė, o moterų atsakymai antrajame tyrime keitėsi priklausomai nuo vyrų spėjimo rezultatų“.

C. Perilloux ir R. Kurzbano manymu, tai parodo, kad moterys žino, jog kitos moterys neišduoda visų savo tikrųjų seksualinių motyvų, bet jos nežino, iki kokio lygio kitos atsikleidžia.

Trečiajame, paskutiniajame tyrime „dalyvės vertino kiekvieną situaciją pagal tai, ką, jų manymu, pasakys kitos moterys, ir tai, kokia tikroji moterų motyvacija.

„Vyrai ir moterys aukštesniu balu vertino tai, ko moterys iš tiesų nori, negu tai, ką jos sako, – teigia tyrėjai. – Bet dalyvių moterų atsakymų neatitikimas buvo didesnis nei vyrų.“

Dalyvių teigimu, moterų atsakymai, kaip jos vertina tikruosius kitų moterų motyvus, labai priminė vyrų atsakymus pradiniame tyrime.
Be abejo, vyrai neturėtų pamiršti, kad „Ne“ reiškia „Ne“. JAV Kalifornijos valstijoje net buvo priimtas įstatymas, kuriuo siekiama sumažinti seksualinę prievartą studentų miestelyje, ir jame teigiama, kad kol moteris aiškiai žodžiais nepasakė sutinkanti mylėtis, vyro veiksmai gali būti traktuojami kaip seksualinė prievarta.

Taip pat svarbu pabrėžti, kad šiame tyrime vertinti požiūriai ir prielaidos. C. Perilloux ir R. Kurzbanas pripažįsta, kad norint svaresnių įrodymų, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Vis dėlto seksualinį susidomėjimą paprastai atskleidžia ženklai ir elgesys, kurie subtiliai parodo augantį intymumo lygį. Nors interpretuojant šiuos ženklus lengva suklysti, tyrimas parodo, kad greičiausiai vyrai nėra tokie akli, kaip buvo manoma iki šiol.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)