Reprezentatyvios apklausos metu buvo siekiama išsiaiškinti, kaip 18-35 metų Lietuvos miestų gyventojai rūpinasi saugiu seksu, koks jų požiūris į neplanuotą nėštumą bei kokius būdus jie praktikuoja.

Tyrime, kurį atliko bendrovė „Norstat“, dalyvavo 800 vyrų ir moterų, iš kurių beveik 80 proc. nurodė šiuo metu turintys nuolatinį partnerį. Pastovūs lytiniai santykiai turėtų skatinti drauge planuoti ne tik lytinio gyvenimo malonumus, bet ir jų saugumą ar galimas pasekmes. Paklausus respondentų, ar dabar jie naudojasi kontraceptinėmis priemonėmis, tik 40 proc. visų jų galėjo atsakyti teigiamai.

„Jei asmuo bent du kartus per mėnesį turi lytinius santykius ir kol kas neplanuoja susilaukti vaikų, jam rekomenduotina pastovi kontracepcija“, - sako medicinos mokslų daktarė, gydytoja ginekologė Žaneta Kasilovskienė.

Tokiu atveju kyla klausimas, kaip lietuviai elgtųsi susidūrę su tikimybe pastoti. Daugiau nei pusė jų susitaikytų su mintimi turėti vaiką, kita dalis iškart pasinaudotų skubios kontracepcijos, t.y. escape metodo, galimybe. Deja, atsirastų 6 proc. tokių, kurie šioje situacijoje rinktųsi abortą. Tyrimas taip pat atskleidė, kad nesaugių lytinių santykių grėsmė jau yra pažįstama net 41 proc. apklaustųjų, kurie nurodė vartoję „kito ryto“ tabletę, o kiek mažiau nei pusė jų tai darė net ne vieną kartą.

Nagrinėjant respondentų apsisaugojimo priemonių pasirinkimo įpročius, paaiškėjo, kad Lietuvoje dažniausiai naudojami prezervatyvai, tai patvirtino 58 proc. asmenų. Antroje vietoje – nutrauktas lytinis aktas, kurį praktikuoja daugiau nei 17 proc. apklaustųjų, trečiojoje lieka kontraceptinės tabletės.

„Prezervatyvai tinka ne visiems, nes kartais gali suplyšti, nusmukti, dažnai pasireiškia ir alergija lateksui. Aišku, ši priemonė nepakeičiama žmonėms, kurie turi atsitiktinių santykių, nes apsaugo nuo lytiškai plintančių ligų. Nutrauktas lytinis aktas taip pat nėra visiems priimtinas bei tinkamas, be to, kaip metodas yra pakankamai rizikingas. Iš tiesų turint nuolatinį partnerį, patarčiau rinktis kitas, patikimesnes kontraceptines priemones“, - teigia gydytoja Ž. Kasilovskienė.

Tame pačiame tyrime respondentai, kuriems jau yra tekę naudotis skubios kontracepcijos metodu, abu šiuos apsisaugojimo būdus priskiria prie aplinkybių, privertusių vaistinėje pirkti escape metodo tabletę. Tiksliau beveik pusė jų tvirtino, kad plyšo arba nusimovė prezervatyvas, o ketvirtadalis – kad nepasiteisino nutrauktas lytinis aktas. Be to, trečdalis atsakė, kad nebuvo tikri, ar apskritai saugojosi.

Įdomu tai, kad lietuviai patys tarp blogiausių kontraceptinių būdų įvardija vaisingų dienų skaičiavimą (27%) ir nutrauktą lytinį aktą (27%). Ryškiausios priežastys siejamos su šių metodų nepatikimumu. Paklausus, kuris metodas, jų nuomone, vis dėlto yra geriausias, visiškais lyderiais tampa prezervatyvai, jiems tenka 47 proc. simpatijų, tada seka kontraceptinės tabletės (19%) ir spiralė (15%).

Remiantis apklausos rezultatais, lietuviai, rinkdamiesi sau tinkančią apsisaugojimo priemonę, labiausiai atsižvelgia į jos patikimumą, t.y. apsaugą nuo neplanuoto nėštumo, taip pat patogumą ir poveikį sveikatai. Šiek tiek mažiau svarbūs kriterijai – apsauga nuo lytiniu būdu plintančių ligų ir priemonės kaina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)