Šio pasakojimo paskirtis – padėti daugeliui moterų įveikti pagundą patikrinti parterio mobilųjį telefoną, tikintis iškapstyti kokią nors šokiruojančią, uoliai slepiamą tiesą.

Kaip rašo svetainėje womenshealthmag.com skelbiamos publikacijos autorė, įtarimų persekiojamų moterų būgštavimai dažnai būna nepagrįsti. Eksperimento dėlei ji pati ištisą savaitę pamėgino stebėti, ką mylimasis, vardu Brianas, veikia leisdamas laiką su išmaniuoju telefonu, ir, žinoma, išsiaiškino, su kuo jis susiskambina, kam siunčia žinutes, ką yra priskyręs prie draugų rato ir kt. Tik ar ši informacija tiek intriguojanti, kad dėl jos būtų verta šnipinėti partnerį, didžiai abejotina. Tad kokias išvadas galima padaryti susipažinus su Birano telefono naudojimo įpročiais?

Pirmas atradimas: „Snapchat“

„Snapchat“, ko gero, yra vienas iš dažniausiai Briano naudojamų socialinių tinklų. Dingusių nuotraukų ar pokalbių peržvelgi, aišku, neįmanoma, bet kadangi laiko žymos, nurodančios, kada buvo peržiūrėtas išsiųstas arba gautas turinys, visada išlieka, straipsnio autorė išsiaiškino, kad konkrečią dieną per „Snapchat“ jos vaikinas susisiekė su 15 asmenų – bendradarbių, draugų, giminaičių ir futbolo komandos, kurioje žaidžia, narių. Jokių nuorodų, kad su kuriuo nors į sąrašą įtrauktu draugu Brianas bendrautų dažniau nei su likusiais, aptikti nepavyko.

Vienintelė išimtis, žinoma, buvo jo mergina – šios istorijos pasakotoja. Galop ji perėjo į „Snap“ žemėlapių sritį (tai nauja priemonė, leidžianti sužinoti draugų buvimo vietą) ir pastebėjo, kad bičiulis dar neturi asmeninio jaustuko „bitmoji“, todėl, žinoma, jį sukūrė, be to, atitinkamai pakoregavo programėlės nuostatas, kad pati, naudodama asmeninį telefoną, bet kada galėtų išsiaiškinti, kur yra Brianas. Suprasdama, kad tokia savivalė tikrai neliks nepastebėta, ji nutarė būti sąžininga ir pati pranešė apie visus atliktus keitimus, kurie Brianą, anot jos, tik pradžiugino.

Antras atradimas: pastarieji pokalbiai

Jei kas nors ir sukėlė šiokių tokių įtarimų, tai numerių, kuriais pastaruoju metu buvo skambinta, sąrašas. Briano draugužė netruko pastebėti, kad be pokalbių su ja pačia ir motina, vaikinas buvo susisiekęs ir su keliais jai nežinomais adresatais. Nutarusi nekankinti savęs nepagrįstais įtarimais, ji tiesiog paklausė Briano, kas tie asmenys, kurių numeriai pakliuvo į sąrašą, ir dėl kokių priežasčių reikėjo jiems skambinti. Brianas paaiškino, kad visi jie susiję su darbu – juk pats ėjo projektų vadovo pareigas, tad nekeista, kad dažnai turėdavo skambinti įvairiems partneriams bei klientams. Kiek panaršiusi „Google“, mergina įsitikino, kad paaiškinimas atitinka tiesą, ir daugiau apie nepažįstamus numerius negalvojo.

Trečias atradimas: „Citymapper“

„Citymapper“ – tai labai patogi programėlė, padedanti išsiaiškinti, kaip iš vieno misto galo nusigauti į kitą. Tačiau atsidariusi ją Briano mobiliajame telefone straipsnio autorė pastebėjo visiškai naują funkciją, leidžiančią peržvelgti visus ankstesnius maršrutus. Daug negaišdama ji ištyrė, kur ir kada vaikinas pastaruoju metu lankėsi, ir nepatirdama jokios nuostabos, įsitikino, kad dažniausiai buvo vykstama į darbą arba grįžtama namo. Taigi, pavyko išsiaiškinti dar du svarbius dalykus: Brianas – tikrai patikimas žmogus, nes nesilanko jokiose įtarimų keliančiose vietose, be to, dėl jo kelionių po miestą visiškai nenukenčia bendras poros biudžetas.

Ketvirtas atradimas: „Notes“

Pastaboms ir užrašams skirta programėle „Notes“ dažnas naudojasi kaip daugybės dalykų, kuriuos būtina prisiminti, fiksavimo priemone. Briano mergina didžiausią dėmesį sutelkė į kruopščiai pildomą išlaidų sąrašą. Ji įsitikino, kad į jį įtrauktas kiekvienas euras, sudarantis Briano mėnesio biudžetą. Pinigus vaikinas leidžia beveik vien pietums, alui ir skalbyklai. Nors viena už pietus paklota suma dėl savo dydžio iš pradžių kiek šokiravo, mergina tuojau pat nusiramino, prisiminusi, kaip per atostogas kartu su išrinktuoju pietavo restorane ir jis apmokėjo visą pateiktą sąskaitą.

Penktas atradimas: naujienų portalai

Ir publikacijos autorė, ir jos išrinktasis informacijos paprastai ieško naudodami „Google“ ir laiko šią sistemą labai patogia, nes turinys paprastai pateikiamas atsižvelgiant į anksčiau naršytas svetaines ir skaitytas publikacijas. Tad kas geriau už „Google“ gali žinoti, ko kada nors esate ieškoję internete? Briano telefone veikiančios naršyklės paieškos užklausų istorija šnipinėjimo eksperimento vykdytojai tegalėjo sukelti žiovulį, nes joje puikavosi vien su sportu susijusios antraštės.

Šeštas atradimas: „Twitter“

Istorijos pasakotoja prisipažįsta žinojusi, kad socialiniu tinklu „Twitter“ jos vaikinas nesinaudoja nuo pat 2015 metų. Iš kur tokios žinios? Ogi ji pati yra jo paskyros sekėja. Vis dėlto asmeniniame telefone įdiegtos programos mergina neapėjo – juk yra tikimybė aptikti ką nors netikėto. Tačiau ir šįsyk nustebti neteko, o po atidžios patikros buvo galima prieiti vienintelę išvadą: Brianas domisi tik su sportu susijusiomis temomis.

Septintas atradimas: „Lyft“

Programėlė „Citymapper“ padėjo įsitikinti, kad nė viena Briano kelionė metro nekelia nė menkiausių klausimų. Bet gal į kokį nors slaptą pasimatymą jis nuvyko naudodamasis antžeminiu transportu? Norėdama tai išsiaiškinti, mergina atidarė transporto paslaugų programėlę „Lyft“ ir susiejo ją su savo pačios telefone veikiančiu kalendoriumi. Jokių netikėtumų ji ir šįsyk nepatyrė: visais atvejais, kai buvo naudojamasi „Lyft“ paslaugomis, pora buvo kartu, tad jokių įtarimų kilti negalėjo.

Pasakojimo autorė gali prisiekti tikrai nesitikėjusi rasti nieko, kas būtų iš esmės pakeitę arba sužlugdę jos santykius su partneriu. Tikrinti draugo telefono ji ėmėsi kaip gana smagaus užsiėmimo. Būtina paminėti ir dar vieną aplinkybę: šniukštinėjimo eksperimento mergina ėmėsi su savo vaikino žinia. Nors sekti, ką partneris veikia naudodamasis mobiliuoju telefonu, ji anaiptol nepataria, visgi pripažįsta, kad pačiai šis tyrimas suteikė ne vieną progą pasijuokti arba maloniai nustebti.

Mergina teigia, kad po savaitę trukusio „legalaus šnipinėjimo“ ji daug geriau pažįsta savo partnerį. Vis dėlto didžiausia atlikto eksperimento nauda ta, kad mergina dabar tikrai gali pasitikėti išrinktuoju, leidusiu ne tik nevaržomai naršyti savo telefoną, bet ir papasakoti apie tai interneto auditorijai. Abipusis pasitikėjimas, savaime suprantama, tik sustiprino porą siejantį ryšį. Štai kas įvyko, stebint, ką partneris veikia, naudodamasis telefonu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)